Τα σοκαριστικά βήματα της πρώτης μέρας
Τα πρώτα δείγματα μιας εποχής χωρίς γυρισμό...
Η αρχή των δύο φύλων
Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίζουν πλέον μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, όπως διέταξε ο νέος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τερμάτισε άμεσα μια σειρά από πολιτικές που αποσκοπούσαν στην προώθηση της φυλετικής ισότητας και την προστασία των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας.
Με διάταγμα που υπέγραψε αμέσως μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο, απαιτεί από την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον όρο “φύλο”(sex) αντί για “γένος”(gender), ενώ καθιστά υποχρεωτικό τα έγγραφα ταυτότητας που εκδίδονται από την κυβέρνηση, όπως διαβατήρια και βίζες, να βασίζονται σε αυτό που περιγράφεται ως «αμετάβλητη βιολογική κατηγοριοποίηση του ατόμου ως είτε αρσενικού είτε θηλυκού».
Ο Τραμπ προχώρησε γοργά στην εκπλήρωση των αμφιλεγόμενων προεκλογικών υποσχέσεών του για την κατάργηση των πολιτικών που είχαν τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έθεσε ως προτεραιότητα την εφαρμογή μέτρων για την πολυμορφία.
Ο Τραμπ κατάργησε 78 εκτελεστικά διατάγματα που είχε υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 12 μέτρων που υποστήριζαν τη φυλετική ισότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ ατόμων.
Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακάλεσε δύο διατάγματα που υπέγραψε ο προκάτοχός τους την πρώτη ημέρα της θητείας του πριν από τέσσερα χρόνια, ένα για την προώθηση της φυλετικής ισότητας για τις υποβαθμισμένες κοινότητες και ένα άλλο για την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Ο Τραμπ ανακάλεσε και διατάγματα που είχαν στόχο να βοηθήσουν τους μαύρους, τους ισπανόφωνους, τους ιθαγενείς Αμερικανούς και τους Αμερικανούς της Ασίας και των Νήσων του Ειρηνικού. «Αυτή την εβδομάδα, θα τερματίσω επίσης την κυβερνητική πολιτική που προσπαθεί να ενσωματώσει κοινωνικά τη φυλή και το φύλο σε κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής», ανέφερε στην ομιλία του.
«Θα σφυρηλατήσουμε μια κοινωνία που θα είναι τυφλή ως προς το χρώμα και θα βασίζεται στην αξία. … Από σήμερα, η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό», δήλωσε ο Τραμπ.
Οι κινήσεις του να καταργήσει πολλές πολιτικές για την πολυμορφία, την ισότητα και την ένταξη (DEI) και να περιορίσει δραστικά τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ συνέπεσε με τη φετινή αργία της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που τιμά τον ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων.
Σφοδρές αντιδράσεις από τις ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οι συνήγοροι και οι ομάδες υπεράσπισης των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποσχέθηκαν να προστατεύσουν τις μειονότητες και να αμφισβητήσουν την ατζέντα του Τραμπ: «Αρνούμαστε να υποχωρήσουμε ή να εκφοβηθούμε. Δεν πάμε πουθενά και θα αντιταχθούμε σε αυτές τις επιβλαβείς διατάξεις με ό,τι έχουμε», ανέφερε σε δήλωσή της η Kelley Robinson, πρόεδρος της Human Rights Campaign, της μεγαλύτερης ομάδας υπεράσπισης των LGBTQ+ δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.
Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι τυχόν ανατροπές που θα εφαρμόσει ο Τραμπ θα αποτελέσουν πλήγμα στις προσπάθειες για την εξασφάλιση δίκαιων πολιτικών και θα υπονομεύσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την αντιμετώπιση των συστημικών προκαταλήψεων που στερούν τις ίσες ευκαιρίες για περιθωριοποιημένες ομάδες εδώ και δεκαετίες.
«Θα συνεχίσουμε τις αδιάκοπες προσπάθειές μας για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, την καταπολέμηση της καταστολής των ψηφοφόρων και την αντιμετώπιση του μίσους και των διακρίσεων σε όλες τις μορφές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Asian Americans Advancing Justice.
Στο πλαίσιο των εκτελεστικών διαταγμάτων, τα ομοσπονδιακά κονδύλια δεν θα χρησιμοποιούνται για την προώθηση της «ιδεολογίας του φύλου», ενός όρου που χρησιμοποιείται συχνά από συντηρητικές ομάδες για να αναφερθεί σε οποιαδήποτε ιδεολογία που προωθεί μη παραδοσιακές απόψεις για το φύλο και το γένος.
Σημειώνεται πως τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ έχουν γίνει ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό θέμα τα τελευταία χρόνια. Κατά την προεκλογική περίοδο του Νοεμβρίου, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι έκαναν εκστρατεία για την ανατροπή των νόμων για τους τρανσέξουαλ με ιδιαίτερη έμφαση στις τρανσέξουαλ γυναίκες που συμμετέχουν στον αθλητισμό.
Κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα αναλάβει δράση για να «κρατήσει όλους τους άνδρες έξω από τα γυναικεία αθλήματα.
Άφεση αμαρτιών σε εξτρεμιστές Εβραίους
Ο αμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναίρεσε χθες Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, με το οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις σε ισραηλινούς εποίκους κατηγορούμενους για βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος. Οαμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναίρεσε χθες Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, με το οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις σε ισραηλινούς εποίκους κατηγορούμενους για βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.
Ο Ρεπουμπλικάνος αναίρεσε τα μέτρα, που είχαν επιβληθεί τον Φεβρουάριο του 2024 κι έβαζαν στο στόχαστρο εποίκους και οργανώσεις που κατηγορούνταν για σειρά τέτοιων βίαιων ενεργειών, λίγες ώρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.
Ετοιμάζεται να πάρει τη Γροιλανδία
Ο Τραμπ εκτιμά ότι η Δανία θα υποχωρήσει και θα εκχωρήσει τελικά τη Γροιλανδία στις ΗΠΑ «Η Γροιλανδία είναι θαυμάσιο μέρος, το χρειαζόμαστε για τη διεθνή ασφάλεια. Είμαι σίγουρος ότι η Δανία θα ενστερνιστεί την ιδέα», ανέφερε ΟΑμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε χθες Δευτέρα ότι η Δανία θα καταλήξει να υποχωρήσει στην υπόθεση της Γροιλανδίας, αυτόνομης περιοχής που ο Ρεπουμπλικάνος λέει τελευταία ότι έχει σκοπό να τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.
«Η Γροιλανδία είναι θαυμάσιο μέρος, το χρειαζόμαστε για τη διεθνή ασφάλεια. Είμαι σίγουρος ότι η Δανία θα ενστερνιστεί την ιδέα» να την εκχωρήσει στις ΗΠΑ, είπε ο κ. Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας πως η περιοχή αυτή «κοστίζει ακριβά» στην Κοπεγχάγη.
Αποχωρεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι «μας εξαπάτησε», τονίζοντας πως η αμερικανική συμβολή στον διεθνή οργανισμό ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Κίνας ΟΡεπουμπλικάνος νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κίνησε χθες Δευτέρα για δεύτερη φορά διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, διαβόητος αρνητής της κλιματικής αλλαγής, τήρησε τον λόγο του, υπογράφοντας ήδη τις πρώτες ώρες μετά την επιστροφή του στην εξουσία προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα κι επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τον σκοπό αυτό. Η απόφαση, με βαρύ συμβολισμό, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σ’ έναν χρόνο.
Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες αφού ορκίστηκε πρόεδρος και ανέλαβε την εξουσία στις ΗΠΑ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η χώρα του αποσύρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι «μας εξαπάτησε», τονίζοντας πως η αμερικανική συμβολή στον διεθνή οργανισμό ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Κίνας και προσάπτοντάς του κακοδιαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και άλλων διεθνών κρίσεων δημόσιας υγείας.
Αποχωρεί από τη συμφωνία για το κλίμα
Περιβάλλον: Ο Τραμπ αποσύρει ξανά τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η κλιματική αλλαγή είναι «φάρσα» σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο.
Η απόφαση τοποθετεί τις ΗΠΑ μαζί με το Ιράν, τη Λιβύη και την Υεμένη ως τις μοναδικές χώρες στον κόσμο που βρίσκονται εκτός του συμφώνου του 2015, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Η κίνηση αντανακλά τον σκεπτικισμό του Τραμπ για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ακόμη και όταν τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά, σύμφωνα με το Reuters.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει και πάλι τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα, απομακρύνοντας τον μεγαλύτερο ιστορικά εκπομπό στον κόσμο από τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.
Η απόφαση αυτή θα τοποθετήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με το Ιράν, τη Λιβύη και την Υεμένη ως τις μοναδικές χώρες στον κόσμο εκτός του συμφώνου του 2015, στο οποίο οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η ανακοίνωση, σε έγγραφο του Λευκού Οίκου, αντικατοπτρίζει τον σκεπτικισμό του Τραμπ για την υπερθέρμανση του πλανήτη, την οποία έχει αποκαλέσει απάτη (σ.σ. hoax), και εντάσσεται στην ευρύτερη ατζέντα του για την απελευθέρωση των αμερικανικών γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή.
Οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία σε εξορύξεις ορυκτών καυσίμων
Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, χάρη σε μια πολυετή έκρηξη γεωτρήσεων στο Τέξας, το Νέο Μεξικό και αλλού που τροφοδοτείται από την τεχνολογία fracking και τις ισχυρές παγκόσμιες τιμές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ απέσυρε επίσης τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, αν και η διαδικασία διήρκεσε χρόνια και αντιστράφηκε αμέσως από την προεδρία Μπάιντεν το 2021. Η απόσυρση αυτή τη φορά είναι πιθανό να διαρκέσει λιγότερο χρόνο – μόλις ένα χρόνο – επειδή ο Τραμπ δεν θα δεσμεύεται από την αρχική τριετή δέσμευση της συμφωνίας.
Αυτή τη φορά θα μπορούσε επίσης να είναι πιο επιζήμια για τις παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα, δήλωσε ο Πολ Γουάτκινσον, πρώην διαπραγματευτής για το κλίμα και ανώτερος σύμβουλος πολιτικής της Γαλλίας.
Οι ΗΠΑ είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως μετά την Κίνα και η αποχώρησή τους υπονομεύει την παγκόσμια φιλοδοξία να μειωθούν αυτές οι εκπομπές. «Θα είναι πιο δύσκολο αυτή τη φορά, επειδή βρισκόμαστε στο μέσον της εφαρμογής, αντιμέτωποι με πραγματικές επιλογές», δήλωσε ο Γουάτκινσον.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εδώ λέει όλος ο επιστημονικός κόσμος Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε τροχιά υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά περισσότερο από 3 C μέχρι το τέλος του αιώνα, ένα επίπεδο που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις, όπως άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καύσωνες και καταστροφικές καταιγίδες.
Τα κράτη αγωνίζονται ήδη να προβούν σε απότομες περικοπές των εκπομπών που απαιτούνται για τη μείωση της προβλεπόμενης αύξησης της θερμοκρασίας, καθώς οι πόλεμοι, οι πολιτικές εντάσεις και οι σφιχτοί κυβερνητικοί προϋπολογισμοί ωθούν την κλιματική αλλαγή σε χαμηλότερη θέση στον κατάλογο των προτεραιοτήτων.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να καταργήσει αυτές τις επιδοτήσεις και τους κανονισμούς για να στηρίξει τον προϋπολογισμό της χώρας και να αναπτύξει την οικονομία, αλλά επέμεινε ότι μπορεί να το κάνει αυτό διασφαλίζοντας παράλληλα καθαρό αέρα και νερό στις ΗΠΑ.
Η προσέγγιση του Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να ηγηθούν των παγκόσμιων προσπαθειών για το κλίμα και προσπάθησε να ενθαρρύνει τη μετάβαση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επιδοτήσεων και κανονισμών.
Ο Li Shuo, ειδικός στη διπλωματία για το κλίμα στο Asia Society Policy Institute, δήλωσε ότι η απόσυρση των ΗΠΑ κινδυνεύει να υπονομεύσει την ικανότητα της Αμερικής να ανταγωνιστεί την Κίνα σε βασικές αγορές καθαρής ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα. «Η Κίνα θα κερδίσει και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη περισσότερο πίσω», είπε.
Αλλάζει ενεργειακή πολιτική
Ο Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» – Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική «Drill, baby, drill» από το Τραμπ. Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ.
«Drill, baby, drill». Το moto που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, παίρνει πλέον σάρκα και οστά με τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης, σε μία από τις πρώτες εξαγγελίες του μετά την ορκωμοσία του.
Επικαλούμενος τη σημαντική άνοδο των τιμών, ο Τραμπ είπε ότι στόχος του είναι να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, προκειμένου να μειώσει το κόστος αμερικανούς καταναλωτές.
Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης είναι μόνο μία από τις πολλές ενέργειες που αναμένεται να κάνει ο Τραμπ προκειμένου να ενισχύσει τις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ και να βάλει φρένο στις προσπάθειες του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιταχύνει τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν ήρθε στον Λευκό Οίκο δεσμευόμενος να απογαλακτίσει τις ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα. Παρόλα αυτά η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στον απόηχο των κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Η κρίση του πληθωρισμού προκλήθηκε από τις μαζικές υπερβολικές δαπάνες και την κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα θα κηρύξω επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο», είπε ο Τραμπ στην ομιλία του στην ορκωμοσία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. «We will drill, baby, drill» είπε χαρακτηριστικά.
Η Αμερική έχει τη «μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε χώρα στη γη και θα το χρησιμοποιήσουμε», τόνισε.
Ενώ πολλές από τις εκτελεστικές ενέργειες θα ξεκινήσουν μια μακρά ρυθμιστική διαδικασία, πρόκειται να αγγίξουν ολόκληρο το φάσμα της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ
«Θα μειώσουμε τις τιμές, θα γεμίσουμε ξανά τα στρατηγικά μας αποθέματα, μέχρι την κορυφή και θα εξάγουμε αμερικανική ενέργεια σε όλο τον κόσμο. Θα είμαστε πάλι πλούσιο έθνος, και αυτός ο υγρός χρυσός κάτω από τα πόδια μας θα βοηθήσει να το κάνουμε με τις ενέργειές μου σήμερα».
Όπως είχε ήδη προαναγγείλει, ο Τραμπ θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, επιφέροντας πλήγμα στις παγκόσμιες προσπάθειες για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μετά την πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί.
Οι επόμενες κινήσεις Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για την εθνική έκτακτη ανάγκη, και δεν είναι σαφές αν θα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική ή θα επικαλείται ευρύτερες εξουσίες που υπερβαίνουν τις εκτελεστικές διαταγές για την ενέργεια: «Η προσδοκία μου είναι ότι θα είναι μια ρητορική δήλωση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Μάικ Σόμερς, πρόεδρος της ομάδας λόμπι της βιομηχανίας πετρελαίου American Petroleum Institute.
Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και συνεργάτες του έχουν δώσει σήμα ότι στόχος είναι να εγκρίνουν γρήγορα νέα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που συνήθως χρειάζονται χρόνια.
Ενώ πολλές από τις εκτελεστικές ενέργειες θα ξεκινήσουν μια μακρά ρυθμιστική διαδικασία, πρόκειται να αγγίξουν ολόκληρο το φάσμα της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ, από τα κοιτάσματα πετρελαίου έως τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Υπογραμμίζουν επίσης την αποφασιστικότητα του Τραμπ να επαναπροσανατολίσει την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τα ορυκτά καύσιμα.
Μάλιστα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που δεν κατονομάζεται είχε δηλώσει στο Bloomberg, ότι οι προγραμματισμένες πρωτοβουλίες του Τραμπ στοχεύουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και των κανονισμών που έχουν περιορίσει τις επενδύσεις στην παραγωγή φυσικών πόρων που είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση του κόστους για τους Αμερικανούς καταναλωτές, καθώς οι τιμές της ενέργειας επηρεάζουν κάθε τμήμα της οικονομίας.
Οι αλλαγές είναι επίσης βασικές για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και την άσκηση της ενεργειακής κυριαρχίας των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, είπε ο αξιωματούχος.
Drill, baby, drill στην Αλάσκα Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των πρώτων σχεδίων του στο πλαίσιο του «Drill, baby, drill»θα είναι κι ένα εκτελεστικό διάταγμα που στοχεύει συγκεκριμένα την παραγωγή φυσικών πόρων στην Αλάσκα, η οποία έχει άφθονο πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κρίσιμα ορυκτά. Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε περιορισμούς στην ενεργειακή ανάπτυξη στην πολιτεία, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών εδαφών που προορίζονταν για την παραγωγή πετρελαίου πριν από σχεδόν έναν αιώνα.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ αναμένεται να εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα τα επόμενα χρόνια, τροφοδοτούμενη από την τεχνητή νοημοσύνη, τα κέντρα δεδομένων και την εγχώρια παραγωγή. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος αυτής της επερχόμενης ζήτησης, αν και οι εταιρείες τεχνολογίας διαπραγματεύονται συμφωνίες για να εξασφαλίσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά και ανανεώσιμα έργα.
Περισσότερες εξουσίες Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Δικαιοσύνης Brennan, η κήρυξη εθνικής έκτακτης ανάγκης επιτρέπει σε έναν πρόεδρο να αξιοποιήσει έως και 150 ειδικές εξουσίες που συνήθως προορίζονται για την αντιμετώπιση τυφώνων, τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλων απρόβλεπτων γεγονότων.
Υπάρχουν πολλά καταστατικά έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να επικαλεστεί ο Τραμπ, τα οποία σχετίζονται με την ενέργεια, δήλωσε ο Γκλεν Σβαρτς, διευθυντής ενεργειακής πολιτικής στην εταιρεία συμβούλων Rapidan Energy. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συχνά ορίζονται χαλαρά σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δίνοντας στον πρόεδρο ευρεία διακριτική ευχέρεια να τις χρησιμοποιεί όπως κρίνει σκόπιμο, εξήγησε ο Schwartz.
Και τόνισε ότι υπάρχει σαφές προηγούμενο για τον Τραμπ να επικαλεστεί την αρχή έκτακτης ανάγκης για να προωθήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να επεκτείνει την παροχή καυσίμων στη χώρα.
Ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να επικαλεστεί τον Federal Power Act για να διατάξει τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής να λειτουργούν στη μέγιστη χωρητικότητα και να μην συμμορφώνονται με τα όρια ρύπανσης.
Η διάταξη αυτή έχει χρησιμοποιηθεί σπάνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως προορίζεται για καταστάσεις όπου οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν κατακλύσει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ο Schwartz.
Ο μεγαλύτερος πάροχος δικτύου στις ΗΠΑ, η PJM Interconnection, έχει προειδοποιήσει για έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας , καθώς τα εργοστάσια άνθρακα αποσύρονται γρηγορότερα από ό,τι η νέα δυναμικότητα έρχεται στο διαδίκτυο.
Η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ σκέφτηκε να επικαλεστεί την πράξη το 2018 για να διατάξει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια για δύο χρόνια από άνθρακα και πυρηνικούς σταθμούς που κινδύνευαν να κλείσουν.
Ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να επιλέξει ένα ευρύτερο καταστατικό που θα επιτρέπει στον πρόεδρο να αναστείλει τους νόμους για τη ρύπανση για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, διυλιστήρια πετρελαίου, χαλυβουργεία, χημικά εργοστάσια και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι λομπίστες της βιομηχανίας πετρελαίου στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αναμένουν ότι ο Τραμπ θα εκδώσει μια σειρά εντολών που συνδέονται με την ενέργεια μόλις τη Δευτέρα. Επίσης, ο Τραμπ αναμένεται να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Αναμένονται επίσης εκτελεστικές εντολές που στοχεύουν στα πρότυπα εκπομπών καυσαερίων και οικονομίας καυσίμου για αυτοκίνητα.
Αθωώνει τους επιτιθέμενους στο Καπιτώλιο
Ο Τραμπ απονέμει χάρη στους δράστες της επίθεσης στο Καπιτώλιο
Υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απονέμεται προεδρική χάρη σε εκατοντάδες ανθρώπους που καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, χαρακτηρίζοντάς τους για ακόμη μια φορά «ομήρους».
Η προεδρική χάρη σε πάνω από 1.500 καταδικασθέντες για τη συνέργειά τους στην επίθεση αντιμετωπίστηκε με αγανάκτηση από τη Δημοκρατική πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, που χαρακτήρισε μέσω X την απόφαση αυτή «προσβολή στο σύστημα δικαιοσύνης» των ΗΠΑ.
Λίγο νωρίτερα, ο αμερικανό νέος πρόεδρος ανήγγειλε πως θα ασκούσε το δικαίωμά του και θα απένειμε χάρη στους «ομήρους» αυτούς την πρώτη ημέρα της θητείας του, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Τελειώνει την τηλεργασία στο δημόσιο
Τέλος η τηλεργασία από το Δημόσιο
Υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η τηλεργασία των υπαλλήλων του ομοσπονδιακού κράτους.
Το διάταγμα αυτό «επιβάλλει στους ομοσπονδιακούς δημόσιους λειτουργούς να επιστρέψουν στη δουλειά για πλήρη απασχόληση με άμεση ισχύ», ανέφερε αξιωματούχος στο μικρόφωνο καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επέσειε το έγγραφο που υπέγραψε σε μεγάλη αίθουσα στην πρωτεύουσα μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του που γιόρταζαν την επάνοδό του στην εξουσία.
«Οι επικεφαλής όλων των υπουργείων και υπηρεσιών (…) θα λάβουν, το συντομότερο δυνατόν, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστούν οι διατάξεις που διέπουν την τηλεργασία και θα απαιτήσουν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις που τους έχουν ανατεθεί για εργασία πλήρους απασχόλησης», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε λακωνική ανακοίνωσή του.
Μπορούν να κάνουν «εξαιρέσεις» αν θεωρούν πως είναι «αναγκαίες», πάντως το εκτελεστικό διάταγμα τίθεται σε εφαρμογή άμεσα «σύμφωνα με το εφαρμοστέο δίκαιο», κατά το κείμενο.
Μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού
Ο Τραμπ διέταξε τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής» και την επαναφορά της ονομασίας του όρους Denali σε McKinley, όπως είχε ονομαστεί πριν την αλλαγή της από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2015.
Ανάκληση στόχων για ηλεκτρικά οχήματα
Ακύρωσε εκτελεστικό διάταγμα της εποχής Μπάιντεν που στόχευε στην πώληση ηλεκτρικών οχημάτων για το 50% των νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2030, επικαλούμενος την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας από τον ανταγωνισμό της Κίνας.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ/SKAI/ΟΤ/ieideisis. gr