Ελλάδα

Τα συλλυπητήρια του Πρύτανη του ΑΠΘ για την απώλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Ο «ποιητής της Θεσσαλονίκης», Ντίνος Χριστιανόπουλος, «έφυγε» σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. 

Parallaxi
τα-συλλυπητήρια-του-πρύτανη-του-απθ-γι-639844
Parallaxi
Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νίκος Παπα’ι’ωάννου

Ο «ποιητής της Θεσσαλονίκης», Ντίνος Χριστιανόπουλος, «έφυγε» σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. 

Χαρισματικός άνθρωπος με πολυδιάστατη και πολυσήμαντη προσφορά στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας, συνέδεσε για πολλές δεκαετίες το έργο του και τη ζωή του με τη Θεσσαλονίκη.

Εμβληματική μορφή των ελληνικών γραμμάτων, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, εκτός από ποιητής, υπήρξε μεταξύ άλλων εκδότης, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, διηγηματογράφος. 

Ο σπουδαίος ποιητής αποτελούσε μέλος της μεγάλης οικογένειας του ΑΠΘ, καθώς είχε αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ τον Ιούνιο του 2011, ενός Τμήματος του οποίου υπήρξε και απόφοιτος.

Για εμάς στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποτελεί ξεχωριστή τιμή η μεγάλη δωρεά πολύτιμων τεκμηρίων της συλλογής του Ντίνου Χριστιανόπουλου στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Το εξαιρετικά σημαντικό και πλούσιο έργο που αφήνει πίσω του θα αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης και ανεκτίμητη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

Πώς τον αποχαιρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Το δικό του αντίο στον Ντίνο Χριστιανόπουλο είπε και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο. Η ζωή του Ντίνου Χριστιανόπουλου καθορίστηκε από τα βιώματα της λαϊκής Θεσσαλονίκης, της ανέχειας στα χρόνια της κατοχής, του ασφυκτικού διανοητικού κλίματος της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης.

Ο λόγος και η στάση του εξέφρασε μια διαρκή ανυπακοή σε κάθε λογής κομφορμισμό και την ίδια στιγμή έναν διαρκή διάλογο ανάμεσα στη λαϊκότητα, την ποιητική και την ανεξαρτησία.

Τιμούμε τον ποιητή που μίλησε για την ομοφυλοφιλία όταν αυτή θεωρούνταν αμάρτημα, τιμούμε τον ποιητή που με τη “Διαγώνιο” δημιούργησε μία νησίδα ελευθερίας, δημιουργίας και αναζήτησης σε δύσβατες εποχές, τιμούμε τον άνθρωπο που νοιάστηκε και μίλησε για τους κατατρεγμένους.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».

Συλλυπητήρια από το ΚΙΝΑΛ

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Ντίνου Χριστιανόπουλου εξέδωσε και ο τομέας Πολιτισμού του Κινήματος Αλλαγής.

«Έφυγε σήμερα από την ζωή ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Ένας ποιητής της ειλικρίνειας. Ένας ποιητής της απόλυτης έκθεσης. Ένας ποιητής που έβγαζε μέσα από τον σκληρό κυνισμό του, μια χωρίς προηγούμενο ευαισθησία, φέρνοντας την ποίηση μέσα στα σκοτάδια της ανθρώπινης ύπαρξης που σπάνια φωτίζεται με τόση τόλμη.

Αποχαιρετούμε τον Ντίνο Χριστιανόπουλο με συγκίνηση.

Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που έκανε ποίηση τη δύσκολη ζωή του, έναν άνθρωπο που έκανε ποίηση τον δύσκολο εαυτό του.

Ντίνε Χριστιανόπουλε σε ευχαριστούμε».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα