Η ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ «προκάλεσε μαζικό πανικό» στους ταξιδιώτες στην Ευρώπη
Βυθίζονται οι μετοχές μετά την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ.
Την αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προκάλεσε η ταξιδιωτική απαγόρευση των ΗΠΑ.
Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν τα παρακάτω:”Ο κοροναϊός αποτελεί μια παγκόσμια κρίση που δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη ήπειρο και η οποία απαιτεί συνεργασία και όχι μονομερή δράση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν ταξιδιωτική απαγόρευση ελήφθη μονομερώς και χωρίς διαβούλευση.Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει αποφασιστική δράση για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού”.
Η ταξιδιωτική απαγόρευση του Ντόναλντ Τραμπ “προκάλεσε μαζικό πανικό” στους ταξιδιώτες στην Ευρώπη
Αγουροξυπνημένοι και αγχωμένοι, ταξιδιώτες έσπευσαν σήμερα σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια για να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σαρωτικούς περιορισμούς στα ταξίδια για να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού.
Οι περιορισμοί στα ταξίδια για 30 ημέρες θα αφορούν υπηκόους 26 ευρωπαϊκών χωρών αλλά θα εξαιρούν τη Βρετανία και την Ιρλανδία καθώς και Αμερικανούς πολίτες. Θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής.
Η ανακοίνωση του Τραμπ αναστάτωσε τα σχέδια δεκάδων χιλιάδων ταξιδιωτών και έπληξε τις αεροπορικές εταιρίες που είχαν ήδη κλονιστεί από την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.600 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
«Προκάλεσε μαζικό πανικό», δήλωσε η 20χρονη Άννα Γκρέις, Αμερικανίδα φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Σάφολκ που πραγματοποιούσε το πρώτο της ταξίδι στην Ευρώπη και γρήγορα άλλαξε την κράτησή της για την πτήση επιστροφής από το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης, αντί να πάει στη Γαλλία.
Λίγο πιο πέρα, η Κριστίνα Ελβίρα, συνταξιούχος που ταξίδευε για το Μαϊάμι, ένιωσε ανακούφιση που αφήνει πίσω της την Ισπανία, όπου τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες.
«Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να φύγουμε από την Ευρώπη», δήλωσε η Ελβίρα, ενώ έκανε τσεκ-ιν για την πτήση της, μια από τις περίπου 20 που είναι προγραμματισμένες για σήμερα από την Ισπανία με προορισμό τις ΗΠΑ.
«ΑΝΙΚΑΝΟΣ»
Κάποιοι, ωστόσο, ανησυχούν για το τι να αναμένουν όταν φθάσουν στις ΗΠΑ.
«Αναγκάστηκα να αλλάξω το εισιτήριό μου και να μειώσω τη χρονική διάρκεια του ταξιδιού μου διότι διαφορετικά θα έβρισκα κλειστά τα σύνορα», δήλωσε ο Μιγκέλ Παραθουέλος, Ισπανός που εργάζεται στις ΗΠΑ.
«Είναι ένα μέτρο που ο Τραμπ έλαβε διότι είναι ανίκανος και δεν μπορεί να λάβει μέτρα εκεί, με κάποιο τρόπο κατηγορεί τον εξωτερικό εχθρό, σε αυτή την περίπτωση την Ευρώπη».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι αναγκάστηκε να ενεργήσει διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να λάβει επαρκή μέτρα για να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού.
Στο βασικό διεθνές αεροδρόμιο του Παρισιού, το Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, ο Τζον Λίντφορς κατηγόρησε και αυτός με τη σειρά του τον Τραμπ, που αρχικά προκάλεσε σύγχυση λέγοντας ότι θα απαγορευθούν επίσης τα εμπορεύματα. Στη συνέχεια, ο Τραμπ διευκρίνισε μέσω Twitter ότι «με κανένα τρόπο δεν θα επηρεαστεί το εμπόριο».
«Δεν ήταν σαφές τι εννοούσε ο Τραμπ. Ήταν μια κακώς σχεδιασμένη και κακώς διατυπωμένη ανακοίνωση», δήλωσε ο Λίντοφορς, που εργάζεται σε μια εταιρία εξοπλισμού υδραυλικών συστημάτων και που αναμενόταν να επιστρέψει σπίτι του το Σάββατο στο τέλος μιας επταήμερης επίσκεψης στη Γαλλία. «Ο Τραμπ είπε ότι δεν είναι κρίση υγείας, αλλά είναι, ότι δεν είναι οικονομική κρίση, αλλά είναι. Δεν πιστεύουμε πια τι λέει ο Τραμπ».
Μέλος πληρώματος της Delta δήλωσε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ αιφνιδίασε την αεροπορική εταιρία.
«Θα προκαλέσει χαμό», δήλωσε το μέλος του πληρώματος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες, για να γνωρίζουμε τι σημαίνει για εμάς και για την εταιρία».
Διεθνείς αγορές: Βυθίζονται οι μετοχές μετά την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ
Βαριές απώλειες κατέγραψαν σήμερα μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ το πετρέλαιο σημείωσε βουτιά μετά την απαγόρευση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των ταξιδιών από την Ευρώπη για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, που απειλεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.
Με την πανδημία να προκαλεί χάος στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, οι επενδυτές απογοητεύονται επίσης από την έλλειψη ευρύτερων μέτρων στο σχέδιο του Τραμπ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
“(Ο Τραμπ) δεν ανακοίνωσε κάποια νέα, συγκεκριμένα μέτρα όπως μεγάλης κλίμακας μείωση του φόρου μισθωτών για να στηρίξει την οικονομία απέναντι στην επικείμενη επιβράδυνση λόγω του κορονοϊού”, δήλωσε υψηλόβαθμος αναλυτής της OANDA. “Αυτό μάλλον απογοήτευσε τις αγορές περισσότερο από οτιδήποτε άλλο”.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών, με τον δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί νωρίτερα κατά 6%. Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής καταποντίστηκαν με πτώση 9,9%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών.
Οι πτώσεις αυτές οδήγησαν τον δείκτη MSCI All-Country World Index, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, σε περιοχή « bear market», που ορίζεται ως πτώση κατά 20% από το υψηλό επίπεδο 52 εβδομάδων. Ο δείκτης καταγράφει σήμερα πτώση άνω του 2%.
Οι επενδυτές έσπευσαν στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’, από τα ομόλογα και τον χρυσό έως το γεν και το ελβετικό φράγκο. Η αξία του bitcoin βυθίστηκε, σημειώνοντας πτώση 25%, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας στις αγορές των κρυπτονομισμάτων.
Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν νωρίτερα βουτιά έως 5%, μία ημέρα αφού ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες 4,89%. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX –ο “δείκτης φόβου” της Wall Street– και ο αντίστοιχος δείκτης μεταβλητότητας για τον Euro Stoxx 50 ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση 4,4% σε χαμηλά επίπεδα που έχουν να καταγραφούν εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 5%.
Οι αυστραλιανές μετοχές υποχώρησαν κατά 7,4% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών ενώ ο δείκτης Kospi στη Σεούλ υποχώρησε κατά 4,8% σε χαμηλό τεσσεράμισι ετών.
Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε νωρίτερα οριακή πτώση 0,6% στα 1.624,16 δολάρια η ουγγιά, αν και παραμένει χαμηλότερα από το υψηλό επίπεδο της Δευτέρας πάνω από τα 1.700 δολάρια.
Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε νωρίτερα στο 0,6861%, αν και είναι πάνω από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,318% της Δευτέρας.
Στα εμπορεύματα, οι τιμές πετρελαίου επλήγησαν από τον κλιμακούμενο πόλεμο τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, εκτός των φόβων για σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε νωρίτερα κατά 6,06% στα 30,98 δολάρια το βαρέλι, με το μπρεντ να υποχωρεί κατά 6,5% στα 33,46 δολάρια το βαρέλι.
Ο χαλκός, που θεωρείται δείκτης για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτεταμένης βιομηχανικής της χρήσης, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν και του ελβετικού φράγκου. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,89% στα 103,60 γεν και κατά 0,14% στο 0,9366 φράγκο. Το ευρώ κινείτο νωρίτερα στο 1,1243 δολάριο, με πτώση 0,2%.
Πηγή: ΑΠΕ