Αθλητισμός

Τελικός κυπέλλου: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ σήμερα στο Βόλο για την κούπα

Η μάχη των Δικεφάλων για τον τίτλο

Parallaxi
τελικός-κυπέλλου-παοκ-αεκ-σήμερα-στο-1011366
Parallaxi

Έφτασε η μεγάλη ώρα για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ένα καταταλαιπωρημένο παιχνίδι που… γύρισε τον μισό πλανητή για να επιστρέψει εκεί όπου εξαρχής προβλεπόταν να διεξαχθεί: στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα αναμετρηθούν απόψε (24/5, 20.30, Cosmote Sport 1) με στόχο το τρόπαιο προκειμένου να κλείσουν τη σεζόν με χαμόγελα. Άλλωστε αυτή είναι η μαγεία του Κυπέλλου -ό,τι κι αν έχει προηγηθεί στη σεζόν- καθώς αφήνει πάντοτε την τελευταία γλυκιά γεύση στον νικητή…

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως η ΑΕΚ κατεβαίνει στον τελικό πιο χορτασμένη και πιο γεμάτη συγκριτικά με τον ΠΑΟΚ δεδομένου ότι ήδη έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα. Το αν θα επηρεαστεί κι θα έχει… αδειάσει απ’ αυτό το γεγονός θα φανεί στο γήπεδο. Πάντως οι Κιτρινόμαυροι, όπως τόνισε και ο προπονητής της ομάδας Ματίας Αλμέιδα έχουν ως κίνητρο την κατάκτηση του νταμπλ για πρώτη φορά μετά το 1978 και για τρίτη φορά συνολικά στην ιστορία του συλλόγου, ενώ παράλληλα θέλουν να βάλουν κι ένα τέλος στο νικηφόρο σερί των Θεσσαλονικέων που μετρούν τρεις νίκες στους τελευταίους τρεις μεταξύ τους τελικούς.

Απ’ την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ είναι δεδομένα πιο πεινασμένος για τίτλο και για διάκριση καθώς η χρονιά δεν πήγε καλά. Η τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα προφανώς και δεν ικανοποίησε κανέναν στον Δικέφαλο του Βορρά μολονότι επρόκειτο για μια μεταβατική περίοδο. Ως εκ τούτου, το Κύπελλο αποτελεί τη μεγάλη διέξοδο για έναν τίτλο και για να κλείσει η σεζόν όπως πρέπει: με χαμόγελα και πανηγυρισμούς. Επίσης, η κατάκτηση του τίτλου θα φέρει την ομάδα σε πιο ευνοϊκή θέση ως προς τη νέα σεζόν καθώς, ως κυπελλούχος, θα εξασφαλίσει το «καλό» ευρωπαϊκό εισιτήριο του Europa League κι όχι του Conference. Αν αυτό το «πρέπει» πάντως, μετουσιωθεί είτε σε θετική ενέργεια. είτε σε αρνητική πίεση, μένει να αποδειχτεί στο γήπεδο…

Σίγουρα ο ΠΑΟΚ έχει τον τρόπο του στο Κύπελλο. Πρόκειται άλλωστε για την ομάδα που κυριαρχεί στον θεσμό τα τελευταία χρόνια. Με έξι τελικούς και με τέσσερα τρόπαια την τελευταία επταετία δεν μπορεί να ισχύει κάτι άλλο. Ο Δικέφαλος του Βορρά το σήκωσε τρεις σερί σεζόν απ’ το 2017 ως το 2019 (όλες απέναντι στην ΑΕΚ), απουσίασε μόνο το 2020, το ξανασήκωσε το 2021 (με τον Ολυμπιακό) και έδωσε το παρών στον τελικό του 2022 με τη μοναδική του ήττα (απ’ τον Παναθηναϊκό) σε τελικό την τελευταία επταετία. Αν μη τι άλλο πρόκειται για ομάδα που έχει τη… μενταλιτέ που χρειάζεται ο θεσμός. Ο ΠΑΟΚ έχει συνολικά οχτώ Κύπελλα στην ιστορία του καθώς είχαν προηγηθεί οι τίτλοι του 1972, 1974, 2001 και 2003.

Στην αντίπερα όχθη, η ΑΕΚ επιστρέφει σε τελικό μετά το 2020, οπότε ηττήθηκε απ’ τον Ολυμπιακό. Ψάχνει όμως το πρώτο της Κύπελλο μετά το 2016 και την επικράτηση επί του Ολυμπιακού και το 16ο στην ιστορία της. Την τελευταία δεκαετία έχει φτάσει στον τελικό έξι φορές( με την εφετινή) αλλά έχει κατακτήσει τον τίτλο μόλις μία! Οι πέντε παρουσίες ήταν σερί απ’ το 2016 ως το 2020!

Ο τελικός θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών παρουσία μόλις 20 ατόμων από κάθε ομάδα με προσκλήσεις. Ως εκ τούτου, το Πανθεσσαλικό θα είναι άδειο. Οι δυο ομάδες αγωνίστηκαν ξανά σε τελικό στο ίδιο γήπεδο το 2017, όπου δυστυχώς είχαν καταγραφεί θλιβερά επεισόδια μεταξύ οπαδών των Δικέφαλων πριν από την έναρξη της αναμέτρησης…

Αλμέιδα: «Ιστορικό κίνητρο»

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θέλουμε να κατακτήσουμε το Κύπελλο. Υπάρχει το ιστορικό κίνητρο, γιατί μόνο δύο φορές έχει κατακτήσει η ΑΕΚ το νταμπλ σε 100 χρόνια ιστορίας. Επίσης, η ΑΕΚ έχει χάσει τους τρεις τελευταίους τελικούς κόντρα στον ΠΑΟΚ. Αυτό δίνει σε όλους μας έξτρα κίνητρο για να κατακτήσουμε το τρόπαιο» δήλωσε παραμονές του ματς ο προπονητής της ΑΕΚ Ματίας Αλμέιδα.

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κάποιο πλεονέκτημα κόντρα στον ΠΑΟΚ επειδή τον έχουμε κερδίσει στο πρωτάθλημα. Είναι ένα διαφορετικό ματς. Αντιμετωπίζουμε μία καλή ομάδα που βρίσκεται στον τελικό για αυτό το λόγο. Και οι δύο ομάδες θα παίξουν με 11 παίκτες, η ομάδα που θα έχει εντονότερη επιθυμία, θα κατακτήσει το τρόπαιο».

Λουτσέσκου: «Σημασία έχει το μομέντουμ»

«Στα χαρτιά η ΑΕΚ ειναι το φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου, όμως όσοι εργάζονται στο ποδόσφαιρο αυτά δεν τα πιστεύουν. Βρίσκεται ένα Κύπελλο στο τραπέζι και όσοι παίξουν θα τα δώσουν όλα για το τρόπαιο. Θα μετρήσει ποια ομάδα θα εκμεταλλευτει τις στιγμές της, την ψυχραιμία που θα παίξει, τη συγκέντρωση που θα δείξει στο χορτάρι. Σ’ έναν τελικό σημασία έχει το μομέντουμ και το πως θα διαχειριστείς τις στιγμές πίεσης. Τόσο εγώ όσο και οι ποδοσφαιριστές μου έχουμε τεράστιο κίνητρο για να σηκώσουμε το Κύπελλο» δήλωσε ο κόουτς του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος αναζητεί το τρίτο του Κύπελλο Ελλάδας μετά τις κατακτήσεις του 2018 και του 2019.

Η πορεία της ΑΕΚ για να φτάσει μέχρι τον τελικό Κυπέλλου είχε ως εξής: ΑΕΚ – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0, Κηφισιά – ΑΕΚ 0-2, ΑΕΚ – Κηφισιά 3-0, ΑΕΚ – Πανσερραϊκός 3-0, Πανσερραϊκός – ΑΕΚ 1-3, ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-0, Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-1.

Η πορεία του ΠΑΟΚ μέχρι τον τελικό είχε ως εξής: Καλαμάτα – ΠΑΟΚ 0-2, ΠΑΟΚ – Καλαμάτα 2-0, ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0, Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-1, Λαμία – ΠΑΟΚ 1-5, ΠΑΟΚ – Λαμία 1-1.

Χωρίς Αραούχο

Ο Ματίας Αλμέιδα πέραν του τραυματία Αραούχο δεν έχει να αντιμετωπίσει άλλο πρόβλημα. Ο Αργεντινός μέχρι σήμερα στο Κύπελλο επέλεγε μια εναλλακτική ενδεκάδα με πολλά διαφορετικά πρόσωπα συγκριτικά με τους «βασικούς» του πρωταθλήματος. Η αλήθεια όμως είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση η ενδεκάδα που θα παρατάξει αποτελεί γρίφο καθώς πέραν του Ρότα, του Γκαρσία και του Γκατσίνοβιτς ουδείς άλλος έχει σίγουρη θέση στην ενδεκάδα.

Πιθανή ενδεκαδα ΑΕΚ (4-4-2): Στάνκοβιτς – Ρότα, Τζαβέλλας, Μουκουντί (Μήτογλου), Χατζισαφί (Μοχαμάντι) – Γαλανόπουλος, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Άμραμπατ – Τσούμπερ, Γκαρσία.

Δεν πρόλαβε ο Ολιβέιρα

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει να αντιμετωπίσει δυο σημαντικά προβλήματα στην επίθεση, αφού οι Νάρεϊ και Νέλσον Ολιβέιρα έχουν τεθεί νοκ άουτ. Αντιθέτως, το θετικό είναι πως οι Νάσμπεργκ και Ελ Καντουρί ξεπέρασαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και υπολογίζονται, όχι όμως ως βασικοί. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ η επιλογή της ενδεκάδας μάλλον μοιάζει πιο… εύκολη υπόθεση, αν και δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να εκπλήξει τον αντίπαλό του ο κόουτς του Δικεφάλου.

Πιθανή ενδεκάδα ΠΑΟΚ (4-2-3-1): Κοτάρσκι – Λύρατζης, Ίνγκασον, Κουλιεράκης, Σοάρες – Αουγκούστο, Ντάντας – Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας, Τάισον – Τόμας.

Σφυρίζει ο Γερμανός Μπριχ

Ο 47χρονος Γερμανός ρέφερι Φέλιξ Μπριχ ορίστηκε για να σφυρίξει τον τελικό. Πολύπειρος καθώς επί σειρών ετών βρισκόταν στην elite κατηγορία της UEFA γράφει τα τελευταία ένσημα στο ποδόσφαιρο. Προ ημερών σφύριξε το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη. Έχει διευθύνει, μεταξύ άλλων, τον τελικό του Champions League μεταξύ της Γιουβέντους και της Ρεάλ Μαδρίτης το 2017 αλλά και του Europa League Σεβίλλη – Μπενφίκα το 2014. Επίσης έχει λάβει μέρος σε δύο Μουντιάλ (2014, 2018) και στο Euro 2020. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Μαρκ Μπορς, Στέφαν Λουπ, 4ος ο Ευαγγέλου και στο VAR ο Γκούντερ Περλ με τον Νικολακάκη.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα