Διεθνή

Τέλος στις γεύσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου βάζει η Αμερική

Σε μια προσπάθεια «απεξάρτησης» των εφήβων από το άτμισμα

Parallaxi
τέλος-στις-γεύσεις-του-ηλεκτρονικού-τ-512948
Parallaxi

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακοίνωσαν την απαγόρευση σε ορισμένες γεύσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η απαγόρευση ισχύει για όλη τη χωρά λόγο ανησυχίας για εξάπλωση του ατμίσματος στους έφηβους.

Η απαγόρευση ισχύει για τις γεύσεις μέντα και όλες τις κατηγορίες φρούτων που έχουν για βάση φιαλίδιο. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιτρέπουν τη μινθόλη και τις γεύσεις καπνού καθώς και όσα αρώματα φρούτων βγαίνουν με άλλους τρόπους. Η απόφαση αυτή εξεταζόταν για περισσότερο από ένα χρόνο, με πολλές πολιτείες να λαμβάνουν παρόμοια μέτρα.

Η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Βραζιλία είναι μεταξύ των δεκάδων χωρών που έχουν ανακοινώσει σαρωτικές απαγορεύσεις ενώ η Κίνα ανακοίνωσε περιορισμούς.

Ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζάρ, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Τράμπ θέλει να προσφέρει στους ενήλικες μια εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα. Επιπλέον εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αυξανόμενη εξάρτηση από αυτό το νέο προϊόν μεταξύ των εφήβων. Τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχουν πεθάνει και περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το άτμισμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το οξικό άλας της Βιταμίνης Ε, το οποίο μερικές φορές προστίθεται στα προϊόντα ατμίσματος μαριχουάνας, έχει παίξει ρόλο σε αυτά τα περιστατικά.

Η Juul, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ, έχει ήδη αποσύρει τις αρωματισμένες κάψουλές της από την αγορά, αλλά η απαγόρευση αυτή υποχρεώνει και τους ανταγωνιστές να προβούν σε ανάλογη κίνηση εντός 30 ημερών.

Οι υπερασπιστές των αυστηρότερων κανόνων τονίζουν πως οι έφηβοι θα στραφούν στη μινθόλη εάν καταργηθούν οι άλλες επιλογές. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα λάβουν μέτρα και κατά των ηλεκτρονικών τσιγάρων με μέντα και με άρωμα καπνού, αν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων διαπιστώσει ότι η χρήση τους στους εφήβους αυξάνεται.

Οι ΗΠΑ επίσης πρόσφατα αύξησαν το κατώτατο όριο ηλικίας για την αγορά προϊόντων καπνού στα 21 έτη. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διέπονται επίσης από αυτόν τον κανονισμό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα