Tέλος στον εφιάλτη των χωματερών υπόσχεται ο Φάμελλος

Όσα είπε ο Αν. Υπουργός Ενέργειας για τη διαχείριση των απορριμάτων.

Parallaxi
tέλος-στον-εφιάλτη-των-χωματερών-υπόσχ-298545
Parallaxi

Κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την Παρασκευή 9/03, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος απάντησε στις επίκαιρες ερωτήσεις για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, του Βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, με θέμα τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στη Μεγαλόπολη, και της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Εύης Καρακώστα, σχετικά με την αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Σχιστού.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, δήλωσε: “Εφιάλτης είναι αυτό που μέχρι τώρα ζούσε η Ελλάδα, με τις ανεξέλεγκτες χωματερές και την απουσία μονάδων διαχείρισης επικινδύνων, γιατί όλα τα επικίνδυνα απόβλητα παρέμεναν στις αυλές των εργοστασίων, θίγοντας την υγεία των εργαζομένων, τις κατοικίες των οικογενειών που ζουν κοντά στις περιοχές των εργοστασίων και συνολικά το περιβάλλον. Η παράνομη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, που μέχρι τώρα γινόταν στην Ελλάδα, ήταν το μεγάλο πρόβλημα και ο εφιάλτης”.

Ειδικότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι η εφαρμογή Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, πέρα από τα πρόστιμα από τα οποία θα γλιτώσει τη χώρα, θα δώσει τη δυνατότητα και στους εργαζόμενους να εργάζονται με ασφάλεια, να υπάρχει βιομηχανική παραγωγή και βιομηχανική εργασία, αλλά και οι κάτοικοι κοντά στα εργοστάσια να ζουν με ασφάλεια και να έχουν πρόοδο και προοπτική. Όσο δε αφορά στη Μεγαλόπολη, ο Αν. ΥΠΕΝ υπενθύμισε ότι υπήρχε από το 2011 μια Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων. Όπως είπε, δεν προβλεπόταν σε αυτήν η μεταφορά επικινδύνων ή μη βιομηχανικών αποβλήτων από άλλες περιοχές, αλλά μόνο η διαχείριση των αποβλήτων αμιάντου από παλαιότερες μονάδες της ΔΕΗ, άρα απόβλητα της περιοχής που θα διατίθεντο υγειονομικώς, προς όφελος της εργασίας. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η κατασκευή του έργου αυτού δεν πραγματοποιήθηκε και οι ποσότητες αμιάντου της ΔΕΗ μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος. Άρα διατέθηκαν με τον τρόπο που προβλέπει η νομοθεσία.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι στην Πελοπόννησο υπάρχει και ένα ευρύτερο θέμα υποδομών απορριμμάτων, με κυριότερο πρόβλημα τις χωματερές, ενώ ανέφερε την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο του διαγωνισμού ΣΔΙΤ και να ενισχυθεί η ανακύκλωση με οφέλη στους ΟΤΑ από την πώληση των ανακυκλωσίμων τους, όπως προβλέπεται από πρόσφατο νόμο, με συνέπεια τη μείωση του κόστους διαχείρισης. “Με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης και σεβόμενοι τη δική της αρμοδιότητα στη διαχείριση απορριμμάτων, τροποποιήσαμε και βελτιώσαμε τη συμφωνία για τα έργα κεντρικής διαχείρισης και έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να πούμε στους πολίτες της Πελοποννήσου ότι κλείνουν οριστικά την πόρτα στο παρελθόν των χωματερών”.

Τέλος, αναφερόμενος στα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης, είπε ότι η ΔΕΗ έχει καταβάλει όλες τις αποζημιώσεις και προωθεί την αποκατάσταση των εδαφών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ στις περιοχές των αποθέσεων και των ορυχείων έχουν ολοκληρωθεί οι δενδροφυτεύσεις 180.000 δένδρων και έχουν δοθεί σε αγρότες, αντί συμβολικού τιμήματος, αρκετές χιλιάδες στρέμματα. Δηλαδή, υπάρχει μια συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε μέσα από την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας.

“Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ένα εύκολο θέμα”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ. Είναι ένα θέμα που απαιτούσε πολιτική βούληση και οικονομική ενίσχυση, μέσω δημοσίων επενδύσεων. Εμείς υποστηρίζουμε ότι τα απορρίμματα είναι τοπικός πόρος και υπεύθυνη να τα διαχειριστεί είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών”.

Στη συνέχεια ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, σχετικά με την αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Σχιστού, σημείωσε ότι όντως η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ δεν έγινε από τον ρυπαίνοντα την περιοχή την περίοδο 1979 – 1999, όταν γινόταν απόρριψη φωσφογύψου, αλλά την ανέλαβε ο σύνδεσμος των Δήμων της περιοχής. “Καλώς έκανε ο σύνδεσμος των Δήμων και ανέλαβε την αποκατάσταση και καλώς κάνει και η πολιτεία και η περιφέρεια και χρηματοδοτούν σήμερα την ολοκλήρωση του έργου”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Η λογική διαχείρισης όπου ο ρυπαίνων δεν πληρώνει, αλλά ρυπαίνει και φεύγει και τον καλύπτει η πολιτεία είναι ένα από τα στοιχεία της κακοδαιμονίας της ελληνικής πολιτικής, που μας έφερε μέχρι εδώ σήμερα, στη μεγάλη κρίση που ζήσαμε και πληρώνει όλος ο ελληνικός λαός”.

Συγκεκριμένα, για την περιοχή του Σχιστού υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και σχέδιο αποκατάστασης σε τέσσερις φάσεις, έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις φάσεις και από το μέχρι σήμερα έργο δεν τίθεται αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα ασφάλειας, δημόσιας υγείας ή οτιδήποτε άλλο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να είναι σαφές στην τοπική κοινωνία. “Υλοποιούνται ειδικά προγράμματα παρακολούθησης και γίνεται monitoring στην περιοχή και για τις καθιζήσεις και για το βιοαέριο και για τον υδροφορέα και από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Και συμπλήρωσε: “Θεωρούμε ολοκληρωμένη κατά τα τρία τέταρτα την αποκατάσταση και υπολείπεται το ένα τέταρτο. Γνωρίζω ότι αρχειοθετήθηκε η αίτηση του συνδέσμου των Δήμων για την ολοκλήρωση της τέταρτης φάσης και κρίθηκε ότι η περιοχή αυτή αντιστοιχεί σε ανενεργό λατομείο. Αυτό που χρειάζεται να πούμε κι εμείς, γιατί πρέπει να πάρουμε την πολιτική ευθύνη, είναι ότι το περιβαλλοντικό πρόβλημα της μη ολοκλήρωσης της αποκατάστασης στο Σχιστό δεν αρχειοθετείται. Άρα, πρέπει να ολοκληρωθεί. Σήμερα έχουμε όλοι την υποχρέωση να αποκαταστήσουμε τον ΧΑΔΑ Σχιστού”.

Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει και η χρηματοδότηση και ο φορέας διατίθεται να ολοκληρώσει την αποκατάσταση, “θεωρούμε ότι το έργο πρέπει να βγει από το αρχείο και να ολοκληρωθεί με βάση την μελέτη αποκατάστασης της ΚΥΑ 50910. Αυτό είναι ένα κομβικό ζήτημα για το οποίο πρέπει να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη. Διότι, η αρμόδια υπηρεσία για την αδειοδότηση είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Εμείς, ως ΥΠΕΝ, θα συνηγορήσουμε και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της αποκατάστασης”.

“Το ζήτημα του ΧΑΔΑ Σχιστού είναι ένα ανοικτό θέμα και πρέπει να κλείσει”, είπε ολοκληρώνοντας την απάντησή του ο Αν. ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό χώρο, κοντά στην πρωτεύουσα, που πρέπει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης και η απόδοση του χώρου στο περιβάλλον θα είναι η απόδειξη ότι τα πράγματα στη χώρα μπορούν να γίνονται κι αλλιώς, να γίνονται σωστά”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα