Τεντώνει το σκοινί η Τουρκία-Αντιδρά η Ευρώπη
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες
Τραβά το σκοινί η Τουρκία με casus belli και τρίμηνες έρευνες – Το ευρωπαϊκό μέτωπο για κυρώσεις
«Η Ελλάδα δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», αναφέρει σε μια οργισμένη ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπρόεδρου Οκτάι ότι είναι αιτία πολέμου η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο Τσαβούσογλου, ανακοινώνοντας την παραμονή του Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες.
Λίγα 24ωρα μετά το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για κυρώσεις στην Τουρκία αν επιμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα τραβά το σκοινί, χρησιμοποιώντας ακόμη και πολεμική ρητορική.
«To Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «A Haber» προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν οι Navtex.
Χαρακτήρισε επίσης αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.
«Στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έδωσε σκληρή απάντηση σε αντίστοιχες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «αν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;».
«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει η ανακοίνωση.
Την περασμένη Παρασκευή, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, έδωσαν ένα μήνα περιθώριο στην Άγκυρα για να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν σε πακέτο κλιμακούμενων κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία σε αντίθετη περίπτωση. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
«Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στην DW.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος κυρώσεων που παρουσίασε ο Μπορέλ στους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες
5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας
Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα υποκύψει στις απειλές που δέχεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος «φωτογράφησε» ως εισβολείς τους Έλληνες, εάν και απέφυγε να τους κατονομάσει, με αφορμή την εθνική εορτή της Νίκης κατά των Ελλήνων το 1922. Μάλιστα, κατά την κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ σήμερα το πρωί δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα υποκύψει απέναντι στις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στη γλώσσα των εκφοβισμών και των εκβιασμών. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες».
Η κατάθεση στεφάνου συνοδεία Ερντογάν
Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν Νωρίτερα, σε μήνυμά του ο Ερντογάν με αφορμή την εθνική γιορτή τόνισε ότι: «Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που θέλουν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο και αυτοί που επιχείρησαν να εισβάλλουν στη χώρα πριν από ένα αιώνα είναι οι ίδιοι εισβολείς».
«Ακριβώς όπως το έθνος μας πέτυχε τη νίκη στον αγώνα της για την ανεξαρτησία, δεν θα διστάσει ποτέ να αποτρέψει τις επιθυμίες και τις κινήσεις για μια σύγχρονη Συνθήκη των Σεβρών στη γαλάζια πατρίδα μας. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το ζήτημα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Εύχομαι ο Αλλάχ να αναπαύσει τις ψυχές όλων των μαρτύρων μας, οι οποίοι θυσίασαν τις ζωές τους εδώ και χίλια χρόνια για να προστατέψουν αυτή την πατρίδα, κι επίσης μία υγιή και γαλήνια ζωή στους βετεράνους μας. Χρόνια πολλά για την Εορτή της Νίκης της 30ης Αυγούστου».
Παράλληλα, στο μήνυμά του ο Ερντογάν υπογράμμισε ακόμα ότι «ο απελευθερωτικός αγώνας που ξεκίνησε υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Πασά στη Σαμψούντα το 1919 με την Μάχη του Αρχιστράτηγου πέτυχε μια βέβαιη και μόνιμη νίκη. Με τη νίκη της 30ης Αυγούστου διαμηνύθηκε για ακόμα μια φορά σε όλο τον κόσμο πως τα εδάφη αυτά είναι η αιώνια πατρίδα μας. Η νίκη αυτή δήλωσε την αναγέννηση από τις στάχτες του έθνους που ήθελαν να το θάψουν στην ιστορία, της ακμής του και της επανεμφάνισης του στη σκηνή της ιστορίας».
Tσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα παραμείνει για τρεις μήνες
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του στην περιοχή μας
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατ. Μεσόγειο για 90 ημέρες, ανακοίνωσε απόψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του Ορούτς Ρέις στην ανατ. Μεσόγειο, που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Όπως διευκρίνισε, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές (σ.σ. περιοχές τουρκο-λιβυκού μνημονίου) και στο τέλος του 3μήνου το Ορούτς Ρέις θα πλησιάσει την (τουρκική) ηπειρωτική χώρα.
Αιτία πολέμου χαρακτήρισε ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ενοχλεί την Άγκυρα η επέκτασή τους στο Ιόνιο Πέλαγος. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, θέλησε να αποσαφηνίσει ότι αυτό το θέμα με τα χωρικά ύδατα ή την κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο δεν προέκυψε επί διακυβέρνησης Ερντογάν, αλλά πριν από την εποχή της κρίσης των Ιμίων.
Η Ελλάδα έχει την ίδια πολιτική Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σχολίασε ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα είναι ίδια από παλιά κι ότι η πολιτική της Αθήνας δεν έχει αλλάξει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Η Ελλάδα ήθελε εδώ και χρόνια να μας φυλακίσει με το χάρτη της Σεβίλλης. Αλλά μόλις αρχίσαμε τις γεωτρήσεις, τότε η Ελλάδα άρχισε τη φασαρία. Και μετά και η Ε/Κ Διοίκηση, έχοντας και τη στήριξη της Ευρώπης. Η Ισπανία και η Γερμανία ήθελαν να μεσολαβήσουν. Εμείς πήραμε κάποιες αποφάσεις για να το λύσουμε μέσω της διπλωματίας χωρίς να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Θέλουμε ακόμη να λυθούν τα προβλήματα μέσω της διπλωματίας» είπε.
Δεν ενοχλεί η συμφωνία με την Αίγυπτο Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν ενόχλησε πολύ την Άγκυρα, γιατί δεν παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
«Η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο δεν μας ενόχλησε και πολύ. Γιατί δεν μας ενοχλεί; Αν δούμε το χάρτη, αυτή η δήθεν «συμφωνία», εμείς φυσικά κάναμε ένσταση στον ΟΗΕ λέγοντας ότι είναι άκυρη αυτή η συμφωνία, όταν κοιτάζουμε τις γραμμές από τη μεριά της Αιγύπτου, τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Αιγύπτου δεν παραβιάζουν τα σύνορα της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Μόνο της Λιβύης την υφαλοκρηπίδα παραβιάζει λίγο.
Αλλά κοιτάζοντας το χάρτη με τις γραμμές της Ελλάδας βασικά εισέρχεται στην περιοχή που αυτή τη στιγμή διεξάγει σεισμικές έρευνες το πλοίο μας Oruc Reis».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι άδειες, εξάλλου, που κάνει αυτή τη στιγμή έρευνες το Oruc Reis είχαν εκδοθεί από το 2009-2010. «Δεν αλλάζουν πολλά πράγματα με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας (Ελλάδας-Αιγύπτου) ή με την επικύρωσή της».
Άλλος είναι ο λόγος της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Το Καστελόριζο. «Σήμερα η Ελλάδα προσπαθεί να εξασφαλίσει μία υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τ.χλμ. γύρω από το Καστελόριζο. Και το ίδιο προσπαθεί και για τα άλλα νησιά, όπως στην Κρήτη και τη Ρόδο, να τους αναγνωριστούν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα. Βέβαια αυτό πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Με τη συμφωνία με την Αίγυπτο δεν αναγνωρίζονται πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα», δήλωσε.
Η Ελλάδα δεν είναι τόσο γενναία Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσπάθησε να υποβιβάσει την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν έχει πολλές στρατιωτικές δυνατότητες. «Γνωρίζουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας. Ξεκίνησε ασκήσεις. Φυσικά μπορεί να πραγματοποιήσει ασκήσεις, όπως κι εμείς, αλλά η Ελλάδα προβαίνει σε παρενοχλήσεις. Προσπάθησε πρώτα με τα πλοία της και μετά με τα αεροσκάφη της. Αλλά εμείς επενέβημεν και αμέσως τα απομάκρυναν. Η Ελλάδα δεν είναι τόσο γενναία. Κι εμείς το γνωρίζουμε κι εκείνοι το γνωρίζουν», δήλωσε υποτιμητικά.
«Θα συναντηθώ με τον Δένδια όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε επίσης αν υπήρξε κάποια πρόσφατη επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. «Δεν έχει γίνει κάποια επαφή τελευταία, αλλά χαιρετισμούς έχουμε αποστείλει ο ένας στον άλλον μέσω κοινών φίλων», είπε, προσθέτοντας ότι με τον Νίκο Δένδια τον συνδέει μία φιλία από παλιά. «Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που δεν έχουμε επικοινωνήσει. Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα μιλήσουμε. Γιατί να μην μιλήσουμε; Το να συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αποστρατικοποίηση νησιών Αιγαίου: «Θα προβούμε στα δέοντα» Στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παρανομεί και η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αντιδράσει.
«Η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις συνθήκες και το έχουμε αναφέρει πολλές φορές στη διεθνή κοινότητα. Ότι άλλαξαν οι όροι, δεν είναι δικαιολογία. Πηγαίνουν και λένε στην ΕΕ ότι άλλαξαν οι όροι, η Τουρκία μάς αναγκάζει σε επίδειξη ισχύος. Ό, τι κι αν κάνουν δεν θα αλλάξουν το καθεστώς των εγγυήσεών μας στην Κύπρο. Αυτά που κάνουν μας ενοχλούν. Δεν συμβιβαστήκαμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε τέτοιες ενέργειες.
Όπως σήμερα προβήκαμε στις απαραίτητες ενέργειες είτε στην ανατολική Μεσόγειο, είτε στο Αιγαίο, έτσι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε και πάλι ό,τι χρειαστεί, αν γίνουν κινήσεις εναντίον μας. Ο πρόεδρός μας το τονίζει πάντα αυτό», σημείωσε.
«Η Ελλάδα κλείνει σχολεία στη δυτική Θράκη» Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανοίγοντας για άλλη μια φορά θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, κατηγόρησε την Ελλάδα για διακρίσεις και καταπιέσεις. «Η Ελλάδα θεωρείται δήθεν το λίκνο του πολιτισμού, αλλά η Ελλάδα είναι εκείνη που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ εμείς στην ελληνορθόδοξη κοινότητα δεν κάνουμε καμία διάκριση, τους θεωρούμε πολίτες πρώτης κατηγορίας, όπως και τους Αρμένιους, και τους Εβραίους κλπ. Αλλά η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα των Τούρκων της δυτικής Θράκης.
Όποτε κάνουμε εμείς ένα βήμα, η Ελλάδα κάνει μια αντίθετη κίνηση. Όσο συνεχίζουμε να ανοίγουμε νέα σχολεία, για παράδειγμα στην Ίμβρο και την Τένεδο, τόσο η Ελλάδα κλείνει τουρκικά σχολεία. Η Ελλάδα έκλεισε 8 σχολεία, αλλά εμείς ανοίξαμε σχολεία για 4 μαθητές. Η Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια μείωσε κατά 50% τα μειονοτικά σχολεία», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ αναφερόμενος στη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησε ο ελληνικός στρατός στο χωριό Γλαύκη, κατηγόρησε την Αθήνα ότι προσπάθησε να εκφοβίσει τους κατοίκους της μειονότητας εκεί λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα μιλά για ανθρωπιά και ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είναι προφανές τί κάνουν σε εκείνους που δεν είναι ‘δικοί τους’. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είναι διπρόσωπη Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τους ομογενείς μας μόνους».
Η Γαλλία σε κατάσταση υστερίας Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του για άλλη μια φορά και κατά της Γαλλίας. «Η Γαλλία είναι σε κατάσταση υστερίας», είπε χαρακτηριστικά και επιδιώκει να τα βάζει εναντίον της Τουρκίας σε κάθε επίπεδο.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Γαλλία «έγινε ρεζίλι» στο επεισόδιο στην ανατ. Μεσόγειο και η Άγκυρα περιμένει ακόμη τη συγνώμη της. «Υποστηρίζει συνεχώς την Ελλάδα και τονίζει ότι το ΝΑΤΟ καταρρέει. Η Γαλλία προσπαθεί να το παίξει ηγέτης στην Ευρώπη και να ιδρύσει τον δικό της στρατό», δήλωσε.
Κυρώσεις από την Ε.Ε. Για τις κυρώσεις που εξετάζει να λάβει ως μέτρο κατά της Τουρκίας η ΕΕ λόγω των δραστηριοτήτων της στην ανατ. Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο, λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζητούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Κι επειδή δεν το έχουν καταφέρει στις τελευταίες συνόδους, διατείνονται τώρα ότι θα ασκήσουν βέτο σε κάποιες αποφάσεις», ανέφερε, συστήνοντας στην ΕΕ να είναι ειλικρινής και αμερόληπτη, διαφορετικά «δεν πρόκειται να βρεθεί λύση και η ένταση θα αυξηθεί».
Κάτι τέτοιο – σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου – «δεν ωφελεί ούτε την ΕΕ ούτε κανέναν. Και πολύ περισσότερο την Ελλάδα. Η ΕΕ, όπως κάνει και με εμάς, πρέπε να υποδείξει στην Ελλάδα τα άδικα και κυρίως να πει στην Ελλάδα και στους Ε/Κ ότι πρέπει να μάθουν να μοιράζονται».
Συνομιλία Ερντογάν – Τραμπ Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Τραμπ, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Όπως είπε, η ατμόσφαιρα ήταν θετική κι ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να εξηγήσει την κατάσταση μέχρι σήμερα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού τα άκουσε, εξέφρασε απλώς την επιθυμία να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.
Οκτάι: Αιτία πολέμου τα 12 ναυτικά μίλια Στο μεταξύ, το casus belli επαναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, θέτοντας ακόμη και ζήτημα κυριαρχίας των Δωδεκανήσων.
Οκτάι για 12 ναυτικά μίλια: Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;
Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η αιτία πολέμου» για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ, παρά τις αντίθετες παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για άρση της απειλής αυτής κατά της Ελλάδας. «Περιμένετε να το αποδεχτούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;
Κι ο πρόεδρός μας αυτό λέει εξάλλου. Το ατύχημα δεν θα συμβεί από εμάς. Λένε (οι Έλληνες) ότι ‘μπορεί να συμβεί ατύχημα ή κάτι τέτοιο’. Ε, κι εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αν δεν το κάνουμε εδώ ως έθνος, πού θα το κάνουμε; Αν δεν κάνουμε ό,τι χρειαστεί εδώ, εάν δεν διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, πού θα τα διεκδικήσουμε; Αυτή είναι η θέση της Τουρκίας. Είσαι κάτω από τη μύτη μου, οι χώρες έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά αυτές οι νησίδες μπορεί να έχουν χωρικά ύδατα αλλά όχι υφαλοκρηπίδα, η στάση μας βασίζεται στο δίκαιο. Δεν μπορεί να έχουν υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί να έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, επιχειρηματολογώντας ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 μίλια, «αυτό σημαίνει ότι τα πλοία σου δεν θα μπορούν να κατεβούν από το Αιγαίο, ούτε τα γιοτ εάν είσαι τουρίστας, ούτε τα αλιευτικά σκάφη αν είσαι ψαράς, ούτε τα εμπορικά, ούτε επίσης τα πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα ή το Μαρμαρά θα μπορούν να κατέβουν στα ανοιχτά. Περιμένετε να το δεχτούμε κάτι τέτοιο;».
Όπως δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι:
«(Η Ελλάδα) όλο λέει ‘θα βγούμε, δεν θα βγούμε στα 12 μίλια’. Άντε και βγείτε, πώς θα βγείτε; Αν βγείτε, εγώ τότε λέω casus belli. Η Βουλή μας έχει βγάλει μία απόφαση, ότι είναι αιτία πολέμου. Είναι μία απόφαση που και σήμερα την υποστηρίζουμε και που είναι ακόμη και σήμερα σε ισχύ. Τι σημαίνει θα επεκταθείτε στα 12 μίλια;
Μπαχτσελί: Θέτει ζήτημα κυριαρχίας των Δωδεκανήσων
Υπάρχουν ανοιχτές θάλασσες, δηλαδή θάλασσες πέρα από τα χωρικά ύδατα. Κι επί του παρόντος τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια. Από την πλευρά της Τουρκίας είναι 3 μίλια, αλλά γενικά –σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας- υπάρχει μία κάθετος, στην οποία ανατολικά και δυτικά υπάρχουν νησιά.
Αλλά υπάρχει μία χώρα που λέει: ‘Όχι, εμένα δεν μου φτάνει αυτό’. Και τι πρέπει να γίνει δηλαδή, επειδή εσένα δεν σου φτάνει; ‘Πρέπει να το ξανα-καθορίσουμε εμείς από εδώ’. Μα το καθόρισαν ήδη στη Λωζάνη, 3 μίλια. Τώρα λέει ότι ‘ούτε με αυτό είμαι ικανοποιημένη’. Και τί θα κάνεις; ‘Θα το αυξήσω στα 12 μίλια’. Αν το κάνεις, τί θα συμβεί, ξέρεις; Η Τουρκία δεν θα μπορεί να κατέβει από εδώ προς τα κάτω», είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος δείχνοντας ένα χάρτη του Αιγαίου.
«Θα πληρώσουν ακριβό τίμημα αν μας αποκλείσουν»
Στη συνέχεια ο Φουάτ Οκτάι προέβη και σε άλλες προειδοποιήσεις προς την Αθήνα και τη Λευκωσία. «Η Ρόδος είναι ακριβώς δίπλα μου, όπως και το κάθε νησί, και αυτό το κλείνουν όλο λοιπόν. Και βγαίνεις προς τα πάνω και μένεις εκεί. Θα το δεχτεί κάτι τέτοιο το τουρκικό έθνος; Επιτρέψτε μου να ρωτήσω το έθνος μας από εδώ.
Λοιπόν, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει και φωνάζει σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πραγματικά η φωνή του έθνους, η φωνή του δικού του έθνους, η φωνή όσων δεν έχουν φωνή κι όσων πάνε να τους αφανίσουν, εξεγείρεται στην πραγματικότητα κατά της αδικίας. Γι’ αυτό εξεγείρεται κι ενάντια σε όλες τις αδικίες στον κόσμο. Πληρώνουμε τίμημα για αυτό, αλλά πρώτα κάνουμε τους άλλους να πληρώσουν», είπε.
Σπάθη… εισβολής Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης εκτιμά πάντως ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κοινός τόπος για συνομιλίες αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα, αλλά… υπενθύμισε μέχρι και την εισβολή στην Κύπρο το ’74 σε περίπτωση που χρειαστεί να δοθεί απάντηση στους Έλληνες.
«Η ΕΕ δεν είναι αμερόληπτη. Το ίδιο κι η δήλωση της Μέρκελ. Πώς θα καθίσουμε τώρα να μιλήσουμε για αυτά; Η Τουρκία πρέπει να έχει σαφή στάση. Κι αυτό κάνουμε. Αυτό κάνει κι αυτό λέει κι ο πρόεδρός μας».
ΓΕΕΘΑ: Αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών F-16 δίπλα στο αμερικανικό B-52
Ο Φουάτ Οκτάι έκανε λόγο και για γενοκτονία κατά των μουσουλμάνων στην Κρήτη και την Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα το επιτρέψει πάλι η Τουρκία. «Επιτρέψαμε τη γενοκτονία που έγινε στην Κρήτη κατά των μουσουλμάνων ή στην Κύπρο; Φυσικά και δεν το επιτρέψαμε το ‘74. Ούτε και σήμερα θα το επιτρέψουμε. Ούτε και σήμερα θα το επιτρέψουμε σε οικονομικό επίπεδο».
Οκτάι προς ΕΕ: Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο
Αντιδρώντας στα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χθες στο Βερολίνο ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι «αναμένουμε ισότιμη μεταχείριση. Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης κανείς να μην περιμένει από την Τουρκία να κάνει βήμα πίσω. Αυτό θέλουμε να το σεβαστούν», είπε ο Φουάτ Οκτάι, ενώ απευθυνόμενος και πάλι στην Ευρώπη ανέφερε:
«Αυτό που λέμε στην Ευρώπη, είναι τούτο: η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει με κανένα τρόπο τα δικαιώματά της στην ανατ. Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο. Δυστυχώς, η Ευρώπη όχι μόνο δεν είναι στο πλευρό μας, όταν στρέφονται κατά της Τουρκίας, κατά των Τούρκων και όταν απειλούνται τα συμφέροντά μας, αλλά ούτε καν αντιδρούν για λογαριασμό μας».
Ζήτημα (και) Δωδεκανήσων θέτει η Άγκυρα Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δεν δίστασε σήμερα να θέσει ακόμη και θέμα «καθεστώτος Δωδεκανήσων», αμφισβητώντας τη συνθήκη παραχώρησης των νησιών στην Ελλάδα το 1947.
«Μιλάμε για τα Δωδεκάνησα. Ξεκινώντας από τη Χίο, τη Λέσβο, τη Ρόδο. Πάλι στο Αιγαίο. Είτε με τη Λωζάνη είτε μετά με τη Συνθήκη των Παρισίων το 1947, πρώτα τα πήραν από την Τουρκία και τα έδωσαν στους Ιταλούς και μετά οι Ιταλοί –λένε- τα έδωσαν στην Ελλάδα. Ποιανού την περιουσία δίνεις σε ποιον; Ποιανού; Και παρά τις μεταξύ τους συμφωνίες που μιλάνε για μη στρατικοποίηση των νησιών, τα οποία βρίσκονται κάτω από τη μύτη της Τουρκίας και ακούμε μέχρι και τα κοκόρια να λαλούν, τα εξοπλίζετε εδώ και 100 χρόνια βήμα-βήμα και η Τουρκία περιμένετε να πει ‘ελάτε, κάντε το;’. Η Τουρκία σήμερα έχει πάρει τα πάνω της, έχει ξεσηκωθεί. Μαζί με το έθνος της, το κράτος της και τον ηγέτη της, λέει ‘Στοπ’. Αν δεν σταματήσεις, θα το πληρώσεις ή θα σε κάνουμε να πληρώσεις», προειδοποίησε ο Φουάτ Οκτάι για να συνεχίσει λέγοντας ότι και στο υπόλοιπο Αιγαίο η κατάσταση είναι περίπλοκη με τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία.
Τι απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις απειλές πολέμου από την Τουρκία Τι απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις απειλές πολέμου από την Τουρκία «Είναι το Αιγαίο διαφορετικό; Κοιτάξτε τα νησιά ακριβώς απέναντι από το Τσεσμέ. Η Χίος απέχει 1 χιλιόμετρο. Πού είναι η Αθήνα; Η Χίος είναι ακριβώς απέναντι από τη Σμύρνη. Μόλις 1 χιλιόμετρο από το Τσεσμέ και μόλις 2 χιλιόμετρα ακριβώς απέναντι από το Κας τι βλέπεις; Δεν το βλέπουν οι συμπολίτες μου στο Κας ή στο Τσεσμέ; Κάθε πρωί όταν ξυπνούν, κλαίνε. Μπορεί να το αποδεχτεί αυτό η Δημοκρατία της Τουρκίας και το έθνος; Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει το ένα, ο υπόλοιπος κόσμος λέει το άλλο. Είναι δυνατόν;»
Θα συνθλίψουμε όσους σκέφτονται με το Χάρτη της Σεβίλλης
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Κύπρο, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει, δήλωσε εμφαντικά ότι θα συνθλίψουν όσους προσπαθήσουν να τους εμποδίσουν στη Μεσόγειο.
«Να μας συγχωρούν, αλλά εμείς σκίζουμε και πετάμε αυτό το χάρτη, αλλά και συνθλίβουμε –αν χρειαστεί- όσους σκέφτονται να εφαρμόσουν αυτό το χάρτη. Τώρα βλέπουμε μία δομή και μία Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι εργαλείο αυτής (της δομής), η οποία προσπαθεί να ξανασχεδιάσει τον ίδιο χάρτη που σκίσαμε για τη χώρα μας (εννοεί τη συνθήκη των Σεβρών) και για τις θάλασσες. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούν και πάλι ως μέσο και ως εργαλείο την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», είπε ο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία διαθέτει και χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα στην ανατ. Μεσόγειο. «Και επί του παρόντος έχουμε και μια συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε.
«Στην ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να ασκήσουμε κανονικά τις δραστηριότητες εντός της υφαλοκρηπίδας μας και να προχωρήσουμε σε όποια οικονομική δραστηριότητα θέλουμε. Όταν ένα Ηνωμένο Βασίλειο, μια Γαλλία, μια Ιταλία, μια Αμερική, μια Ρωσία, μια Κίνα, ή άλλη χώρα ασκεί τις δραστηριότητες της στην υφαλοκρηπίδα της, κανείς δεν λέει τίποτε. Όταν πρόκειται για την Τουρκία και τις έρευνές της στην ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ξεσπά τέτοιος θόρυβος», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι.
Θα προστατεύσουμε κάθε κυβικό μέτρο στην ανατ. Μεσόγειο Ο Φουάτ Οκτάι συνέχισε λέγοντας ότι «όποιο κι αν είναι το τίμημα, η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατ. Μεσόγειο, όπως επίσης και τα δικαιώματα των Τ/Κ στην Κύπρο και τα χωρικά της ύδατα. Το ίδιο θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε κάθε τετραγωνικό μέτρο και κάθε κυβικό μέτρο στην αν. Μεσόγειο».
Νέα τουρκική NAVTEX με πραγματικά πυρά – Με αντι-NAVTEX απαντά η Κύπρος
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε κι αυτός με τη σειρά του ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις Navtex και το Ορούτς Ρέις θα παραμείνει για αρκετό ακόμη διάστημα στην ανατ. Μεσόγειο.
«Σε αυτήν την περιοχή είπαμε ότι θα κάνουμε έρευνες με το Ορούτς Ρέις. Έχουμε δημοσιεύσει και Navtex για αυτό. Γι’ αυτό και εκδώσαμε οδηγία σε όλους τους ναυτιλλομένους στη θάλασσα. Τώρα έρχεται ο Έλληνας και λέει ‘θα κάνω άσκηση ακριβώς εδώ’. Πρέπει να κλείσουμε τα μάτια τώρα σε αυτό; Εντάξει, αν θέλετε, κάντε την άλλη μια φορά.
Τι μας λένε λοιπόν τώρα; ‘Αν δεν ενοχλούσατε την Ελλάδα;’. Τι να κάνουμε δηλαδή; ‘Αν το κάνατε στις δικές σας, τις μη αμφισβητούμενες περιοχές;’
Καλά, εσύ αυτόν το χάρτη δεν τον αναγνώριζες, έτσι δεν είναι; Τί σκέφτεσαι στο υποσυνείδητό σου; Τί προσπαθείς να μου πεις; Συγνώμη, αλλά αν έχεις σκίσει και πετάξει στα σκουπίδια αυτόν τον χάρτη, σημαίνει ότι το Ορούτς Ρέις έχει δικαίωμα να δραστηριοποιείται εδώ. Και θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται. Δηλαδή, να κάνει σεισμικές έρευνες. Είτε για φυσικό αέριο, είτε για πετρέλαιο, είτε για ο,τιδήποτε άλλο. Βρει, δεν βρει, αυτό είναι άλλο ζήτημα, αλλά εδώ πρόκειται για έναν αγώνα ανεξαρτησίας της Τουρκίας. Πού; Στις θάλασσές της, στις ακτές της, εντός της υφαλοκρηπίδα της. Κανείς δεν μπορεί να της πει τίποτα για αυτό. Γι’ αυτό και παρατείναμε τη Navtex μας, ήταν μέχρι τις 28 Αυγούστου ξέρετε, την παρατείναμε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Και θα συνεχιστούν. Θα συνεχιστούν για όλες τις περιοχές. Θα πραγματοποιήσουμε μια νέα άσκηση στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το ανακοινώσαμε. Θα συνεχιστούν λοιπόν».
«Δεν θα διστάσουμε – Η Ελλάδα το γνωρίζει» Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατ. Μεσόγειο κι αυτό η Ελλάδα και η Γαλλία το γνωρίζουν.
Οκτάι για 12 ναυτικά μίλια: Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;
«Είναι υποκριτικό εκ μέρους της ΕΕ να καλεί σε διάλογο και την ίδια στιγμή να κάνει άλλα σχέδια για τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας στην ανατ. Μεσόγειο.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τί εστί ειρήνη και διπλωματική γλώσσα, αλλά δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί αν πρόκειται να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από όλους», έγραψε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.
Σε ανάλογο ύφος και η ανάρτηση του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. «Η Τουρκία είναι απόλυτα αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα.
Όπως έχει δηλώσει κι ο πρόεδρός μας, ‘Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα και τα δίκαια κανενός, αλλά και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να υφαρπάξει τα δικαιώματά μας».
Χίος: Πολιτικό άσυλο ζητούν 26 Τούρκοι – Έφτασαν με βάρκες στις οποίες ύψωσαν ελληνική σημαία
Με μικρά αλιευτικά σκάφη κατέφυγαν στη Χίο 26 Τούρκοι που ζήτησαν πολιτικό άσυλο
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, 26 Τούρκοι πολίτες, αποβιβάστηκαν στις ακτές της Χίου, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, δηλώνοντας διωκόμενοι από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Τούρκοι προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί, χρησιμοποίησαν μικρά αλιευτικά σκάφη, στα οποία ύψωσαν την ελληνική σημαία με αποτέλεσμα να καταφέρουν να φθάσουν ανοιχτά της περιοχής της Αγίας Ερμιόνης οπότε και έγιναν αντιληπτοί από σκάφη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το politischios.gr δύο από αυτούς, γνωρίζοντας τη διαδικασία, προσπάθησαν με τη χρήση τρυπανιού να ανοίξουν τρύπες στα σκάφη για να προκληθεί ναυάγιο, με αποτέλεσμα να συλληφθούν λίγη ώρα αργότερα. Οι 24 από αυτούς, ανάμεσά τους και παιδιά, οδηγήθηκαν στη δομή καραντίνας στη Λευκωνιά και δύο στα κρατητήρια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου. Σε όλους επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα. Με πληροφορίες από politischios.gr
Πηγές ethnos.gr/skai/απε