Top

Κακοκαιρία: Eκκενώσεις και απεγκλωβισμοί- Τεράστια προβλήματα σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο

Αναλυτικά όσα συνέβησαν ανά την Ελλάδα.

Parallaxi
κακοκαιρία-eκκενώσεις-και-απεγκλωβισ-855709
Parallaxi

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας, με την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Ποτάμια έχουν υπερχειλίσει, πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται και σε κατοικημένες περιοχές, ενώ οικισμοί έχουν αποκλειστεί ή εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.

Το βράδυ του Σαββάτου (11/12) δύο άνδρες εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους στη Βάλμη Ηλείας. Όπως μεταδίδει το patrisnews, μετά από μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αμαλιάδας η περιπέτειά τους είχε αίσιο τέλος καθώς απεγκλωβίστηκαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Τα δύο άτομα κατευθύνονταν με το όχημά τους από το χωριό Πόρτες Αχαΐας προς τη Βάλμη, πέρασαν την γέφυρα και κόλλησαν σε σημείο που υπήρχε κατολίσθηση. Η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου μέσου μέρος της γέφυρας κατέρρευσε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι άνδρες εγκλωβίστηκαν στο σημείο μη μπορώντας να φύγουν από πουθενά.

Ειδοποίησαν την πυροσβεστική και γίνονται προσπάθειες να προσεγγίσουν το σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας με τη συνδρομή και της Υπηρεσίας των Λεχαινών.

Στο μεταξύ σοβαρό είναι το πρόβλημα και στις Αλυκές, όπου οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι και γύρω τους οι δρόμοι μια απέραντη λίμνη.

Εγκλωβισμένες είναι και οι καλόγριες στην Ι.Μ. Αγίας Μαρίτσας, ενώ σύμφωνα με το pelop συνεργεία θα μεταβούν εκεί το πρωί. Επίσης, στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας υπάρχουν πάρα πολλές κατολισθήσεις. Σημαντικές είναι αυτές που έγιναν σε Αχαϊκό, Λουσικά, Φλόκα, Σανταμέρι, Μιχόι, Χαραυγή και Χαϊκάλι.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας προτρέπει τους πολίτες να μην χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοί οδοί:

  • Υπόγεια διάβαση από Παλαιά Εθνική Οδό – Κάτω Αλισσός
  • Αράξου, στο ύψος της Βλαχέραινας
  • Άγιος Κωνσταντίνος – Μιχόι
  • Ριόλος – Λάππα
  • Άρλα – Γιουλέικα
  • Λάππα – Άραξος
  • Λουσικά – Άνω Αχαΐα
  • Καγκάδι – Ριόλος.

Στο μεταξύ, η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δυμαίων ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι εξαιτίας της θεομηνίας παρουσιάστηκαν προβλήματα στα αντλιοστάσια στην Κάτω Αχαΐα, τον Κάτω Αλισσό, το Αχαϊκό, τα Λουσικά καθώς και στο αντλιοστάσιο του διαδημοτικού.

Δυτική Αχαΐα: Καρέ- καρέ διάσωση πολίτη και των σκύλων του από ορμητικά νερά- Eπιχείρηση ΕΜΑΚ

Στα Στεναΐτικα της Κάτω Αχαΐας, η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας διέσωσε έναν άνδρα καθώς και τους δύο  σκύλους του οι οποίοι κινδύνευαν από τα ορμητικά νερά, τα οποία μάλιστα είχαν φτάσει όπως μπορεί να δει κανείς και από τις φωτογραφίες, σε πολύ υψηλό σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr ο ιδιοκτήτης των δύο σκύλων αρνείτο να εγκαταλείψει το σπίτι χωρίς τα αγαπημένα του κατοικίδια.

Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο Διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός Θεόδωρος Φιλιππόπουλος.

Πάτρα: Βγήκαν με τη βροχή και… κλέβουν μέταλλα από κατεδαφισμένη γέφυρα! Βίντεο – ντοκουμέντο

Παρά την κακοκαιρία και την καταρρακτώδη βροχή, μια ομάδα ατόμων στην Πάτρα έκανε «ντου» στην κατεδαφισμένη γέφυρα στην Περιμετρική Πατρών ώστε να κλέψει μέταλλα!

Οι εικόνες που μετέδωσε το dete.gr είναι ασύλληπτες. Κάτω από την βροχή ακόμη και με αλυσοπρίονα και τροχούς, κόβουν τα μέταλλα που κάποτε κρατούσαν την γέφυρα της Περιμετρικής.

Στο σημείο βρισκόντουσαν τα συνεργεία της Ολυμπίας οδού τα οποία προχώρησαν στην προγραμματισμένη κατεδάφιση της γέφυρας καθώς θα ανακατασκευαστεί και θα ενισχυθεί. Μάλιστα επί τόπου βρίσκονταν και αστυνομικές δυνάμεις για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Μόλις τα συνεργεία και η αστυνομία έφυγαν καθώς σταμάτησαν οι εργασίες λόγω της νύχτας, βρήκαν την ευκαιρία και έκαναν την επιδρομή οι νεαροί.

Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα φαινόμενα σε Ανατ. Μακεδονία, Θράκη και Λήμνο

Μήνυμα μέσω του τριψήφιου αριθμού 112 έστειλε νωρίτερα το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξαιτίας της κακοκαιρίας, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Κακοκαιρία: Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τα ακραία φαινόμενα. Το απόγευμα του Σαββάτου (11.12) σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν και περιοχές της Αττικής, με τη Ροδόπολη και τη Σταμάτα να είναι για αρκετή ώρα χωρίς ρεύμα, ενώ και στην Κέρκυρα έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα, λίγο πριν τις 22.00 του Σαββάτου περιοχές του Περάματος έμειναν χωρίς ρεύμα.

Στο όριο της πλημμύρας πολλές περιοχές στα Ιωάννινα

Στο όριο της πλημμύρας βρίσκονται επίσης πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν για τις επόμενες ώρες τις άσκοπες μετακινήσεις ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να είναι πολύ προσεκτικοί. Στον αστικό ιστό δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής προβλήματα.

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή. Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα. Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών.

Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου – Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες.

Υπερχείλισε ο Αχέροντας

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού. Ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών πνίγηκαν στα λασπόνερα. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος Φαναρίου ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών.

Στο μεταξύ, υπερχείλισε και ο παραπόταμος του Αχέροντα, ο Κοκυτός με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο Φαναρίου. Τα ορμητικά νερά του παρέσυραν γέφυρα στην περιοχή Σκάνδαλο, η οποία έδινε πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες. Νωρίς το απόγευμα γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων κατέρρευσε. Το γεφύρι έσπασε από την μανία του Αράχθου και κόπηκε στα δύο.

«Δύσκολο βράδυ στην ΠΕ Τρικάλων»

«Ένα δύσκολο βράδυ για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων θα είναι το αποψινό», τόνιχε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, καθώς η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής.

«Είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση μαζί με όλες τις αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις», επισημαίνει, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Κακοκαιρία: Προβλήματα σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση. Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Νωρίτερα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».

Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλειο Γκίζα έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Δείτε στο βίντεο την κατολίσθηση που σημειώθηκε στο Κάστρο της Ναυπάκτου.

Φθιώτιδα: Άγγιξε τις αυλές σπιτιών ο «φουσκωμένος» Σπερχειός

Σε οριακό σημείο βρίσκεται και ο Σπερχειός. Η στάθμη του νερού έχει ανέβει και τα πρώτα προβλήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Στο Παλιούρι, το νερό έχει φτάσει οριακά στο ύψος της νέας γέφυρας και δόθηκε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ άγγιξε τις αυλές σπιτιών.

Πηγές: newsbomb, newsit, Tα Νέα, ΣΚΑΪ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα