Θα φτάσει ξανά στην Ελλάδα η τοξική βλέννα από τη θάλασσα του Μαρμαρά;
Ο καθηγητής Ωκεανογραφίας, Γιώργος Συλαίος, δίνει απαντήσεις.
Το φαινόμενο της τοξικής βλέννας που έκανε πάλι την εμφάνισή του στη θάλασσα του Μαρμαρά σχολιάζει μιλώντας στην εκπομπή ο καθηγητής Ωκεανογραφίας, Γιώργος Συλαίος, ο οποίος μιλά και για τους φόβους που υπάρχουν για μολυσμένα ψάρια.
Σύμφωνα με τον κ. Συλαίο, η επανεμφάνιση του φαινομένου είναι το αποτέλεσμα του χαμηλού επιπέδου διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που καταγράφονται στη γειτονική χώρα.
«Έχουμε υγρά απόβλητα που προκύπτουν από την αστική δραστηριότητα μέσω των οικισμών που είναι κατά 80% ανεπεξέργαστα και πέφτουν στη θάλασσα του Μαρμαρά, έχουμε βιομηχανικά απόβλητα τα οποία είναι σχεδόν 100% επίσης ανεπεξέργαστα και πέφτουν στους χειμάρρους και από εκεί στην παράκτια θάλασσα. Τέλος, έχουμε τα απόβλητα τα οποία προκύπτουν από τις αγροτικές καλλιέργειες», επισημαίνει ο κ. Συλαίος.
«Με την πρώτη βροχόπτωση λιπάσματα και φυτοφάρμακα μεταφέρονται ως διάχυτη ρύπανση στην παράκτια περιοχή», συμπληρώνει ο καθηγητής και αναφέρεται επίσης στην επίδραση της ναυσιπλοϊας η οποία μέχρι τώρα είχε υποεκτιμηθεί. «Τα πάρα πολλά σκάφη που υπάρχουν στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι ένα ζήτημα», λέει χαρακτηριστικά.
Όπως σχολιάζει ο κ. Συλαίος, σιγά σιγά η ρύπανση θα φτάσει και στη χώρα μας και ειδικότερα στο Βόρειο Αιγαίο, όπως έγινε και την άνοιξη. Τον Νοέμβριο του 2020 έγινε η πρώτη αναφορά για θαλάσσια βλέννα στον Μαρμαρά, ενώ φέτος σημειώθηκε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2021. Το 1997 καταγράφηκε η πρώτη αναφορά για τοξική βλέννα στην περιοχή.
ΠΗΓΗ: OPEN / ethnos.gr