Θα «καούμε» και τον χειμώνα

Θα ζεσταθούμε όμως;

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
θα-καούμε-και-τον-χειμώνα-903412
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του, η πόλη είναι άδεια, η θερμοκρασία παίρνει ξανά την… ανηφόρα.

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται καυτές από πλευράς ζέστης και αυτές που έρχονται στο βάθος ακόμα πιο… καυτές, από οικονομικής πλευράς.

Μέσα σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας και με το ενεργειακό ράλι τιμών να συνεχίζει ξέφρενο την ανοδική πορεία, τα νοικοκυριά αρχίζουν να ανησυχούν για το πώς θα περάσει ο φετινός χειμώνας από πλευράς θέρμανσης.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο διαμορφώνεται στα 376 ευρώ ανά μεγαβατώρα και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αερίου (213 ευρώ ανά μεγαβατώρα) σημειώνει αύξηση 36% από τον προηγούμενο μήνα και +345% σε σχέση με πέρσι.

Κάτω από τα 90 δολάρια οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου τη δεδομένη στιγμή.

Κάτι που σημαίνει ότι η τιμή ενός λίτρου πετρελαίου θέρμανσης θα αγγίξει το 1,50 ευρώ.

Ανάρπαστα αναμένονται να γίνουν και φέτος τα καυσόξυλα με τις τιμές ενόψει χειμώνα να καταγράφουν ήδη αυξήσεις που αγγίζουν το 30%.

Πέρσι, η τιμή το κυβικό μέτρο κινούνταν στα 100 ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να φτάσει στα 130, λόγω των ελλείψεων σε πρώτη ύλη, του φραγμού που μπαίνει από γειτονικές χώρες στις εξαγωγές ξυλείας εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης, με αποτέλεσμα να γίνεται ένα είδος δημοπρασίας.

Ερωτηματικό είναι το πώς θα αντιδράσουν οι εταιρίες και όσον αφορά τις χρεώσεις για την μεταφορά τους.

Ανοδικά κινείται και φέτος σε σύγκριση με τον περσινό χειμώνα στην τιμή των πέλετ. Και εδώ παρατηρούνται ελλείψεις.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, περιμένει να δει τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει το καλοκαίρι, ώστε εν συνεχεία, με απόφαση Μητσοτάκη, να αποφασιστούν οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, επίδομα θέρμανσης και φυσικά το ποιος θα είναι ο αριθμός των δικαιούχων και αν θα αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι χώρες της Ευρώπης ψάχνουν εναλλακτικές απέναντι στην τακτική που ακολουθεί η Ρωσία με το φυσικό αέριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία ήδη προχώρησε σε αίτημα προς τη Νορβηγία για περισσότερο αέριο, με το Όσλο να απαντά ότι ήδη η τροφοδοσία είναι στο μάξιμουμ.

Ήδη οι Γερμανοί βλέπουν τους λογαριασμούς τους να επιβαρύνονται ήδη κατά 480 ευρώ το χρόνο και ήδη η κυβέρνηση μίλησε για πακέτο στήριξης.

«Με μια ειδική προσαύξηση η Γερμανία ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αέριου και στέλνει μήνυμα σε καταναλωτές και βιομηχανία, ότι το αέριο είναι πια είναι ένα αγαθό ακριβό και δύσκολο να το βρει κανείς και όποιος εξοικονομεί φυσικό αέριο, εξοικονομεί και πολλά χρήματα. Όμως αυτό προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στους οικονομικά ασθενέστερους και γι’ αυτό ανακοινώθηκε πακέτο βοήθειας. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν αυτό είναι σωστό» σημείωσε σε δηλώσεις του στο OPEN ο καθηγητής ενεργειακής πολιτικής, κ. Χάρης Δούκας.

«Έχουμε δώσει 8 δις από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα. Κάθε μήνα χρειαζόμαστε όλο και περισσότερα χρήματα. Μόνο με οριζόντια επιδόματα δεν θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα βγει αναίμακτα ο χειμώνας. Δεν θα φτάσουν τα χρήματα. Στα καύσιμα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη μείωση των φόρων. Είμαστε πολύ υψηλά στο κόστος της βενζίνης στην αντλία, αλλά και στους φόρους. Όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να αναπτύξουμε την ταχύτητα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε σε έναν ενεργειακό πόλεμο και δεν λειτουργούμε σε ταχύτητες πολέμους» συμπλήρωσε ο κ. Δούκας.

Μεγάλες αυξήσεις που θα αγγίξουν το 80% αναμένονται στους λογαριασμούς και στη Μ. Βρετανία.

Γι’ αυτό και όπως αναφέρει η Telegraph έχει πέσει στο τραπέζι ακόμα και τα μαθήματα των τριών ημερών την βδομάδα, αφού το ενεργειακό κόστος σε κάποιες περιοχές θα αγγίξει και το 300%, ενώ πρόβλημα προκαλούν και οι αυξήσεις που θα δουν οι εκπαιδευτικοί από τις αρχές του επόμενου μήνα και που πρόκειται να προσθέσουν άλλη μία πίεση στα οικονομικά των σχολείων.

«Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο που οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά, να αγοράσουν και να δουλέψουν» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Χρίστοφ, με τη γειτονική χώρα να αποφασίζει μέχρι το τέλος της εβδομάδας εάν θα στραφεί σε διαπραγματεύσεις με την ρωσική Gazprom αν δεν υπάρχει επάρκεια όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα