Featured

Θα καταφέρει να επιβιώσει το λιανικό εμπόριο της Θεσσαλονίκης;

Άνθρωποι του κλάδου εκφράζουν τους φόβους και την αγωνία τους για το πως θα μπορέσουν να επανέλθουν μετά από τα δύο «χτυπήματα» που έχουν δεχθεί τους τελευταίους μήνες.

Νίκος Γκάγιας
θα-καταφέρει-να-επιβιώσει-το-λιανικό-ε-597361
Νίκος Γκάγιας
κορονα μαγαζια
EIKONA AΡΧΕΙΟΥ UNSPLASH

Λουκέτο στα καταστήματα τους υποχρεώθηκαν να βάλουν- για δεύτερη φορά, όπως οι περισσότεροι- οι επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown στη χώρα μας στις 7 Νοεμβρίου.

Άνθρωποι του κλάδου σχολιάζουν στην Parallaxi την απόφαση αυτή, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν τους φόβους και την αγωνία τους για το πώς θα μπορέσουν να επανέλθουν μετά από τα δύο «χτυπήματα» που δέχτηκαν τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα αναφέρονται στο πως κινήθηκε η αγορά το διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου lockdown και κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το μέλλον.

Πως θα καταφέρουν να επιβιώσουν; Άγνωστο!

Τον δικό του απολογισμό για τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας έκανε ο κ. Αλέξης Στεφανίδης, ιδιοκτήτης παντοπωλείου στα Άνω Λαδάδικα, του οποίου η επιχείρηση βρίσκεται σε λειτουργία.

«Ο καθένας είναι αρμόδιος στην δουλειά που κάνει. Εφόσον οι ειδικοί αποφάσισαν και έκριναν σωστό το lockdown, εμείς το σεβόμαστε, προσπαθούμε να κινηθούμε στις παρούσες συνθήκες όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Και με γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τον Φεβρουάριο παγκοσμίως.

Όταν όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά δεν μπορούμε να έχουμε τον τζίρο, που θα είχαμε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αν και ήμασταν ανοιχτά, ο κόσμος δεν κατέβαινε στο κέντρο για να πάει στη δουλειά του, για να κάνει την βόλτα του. Οπότε τα έσοδα μας ήταν λιγότερα»

«Στο διΑστημα που λειτουργοΥσαν Ολα κανονικΑ Ηταν σαν να Ημασταν κλειστΑ. Η αγορΑ κινΗθηκε λΙγο παραπΑνω, αλλΑ δεν ξεχΥθηκαν Ολοι στους δρΟμους και σε καμΙα περΙπτωση δεν αναπληρΩθηκε το κενΟ»

«Γενικά προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις επιχειρήσεις μας με δημιουργικό τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναδημιουργήσουμε και να ξαναχτίσουμε το κοινό με τα νέα δεδομένα. Κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο και πιεστικό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Την μία μέρα μάθαμε τι συμβαίνει, την δεύτερη πάρθηκαν αποφάσεις και την την τρίτη έπρεπε να τις εφαρμόσουμε».

Στο σενάριο των εναλλασσόμενων lockdown, ο κ. Στεφανίδης πιστεύει πως ήδη υπάρχει κορεσμός επιχειρήσεων και κάποιες από αυτές θα κατεβάσουν ρολά.

«Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να απορροφήσει τόσες πολλές επιχειρήσεις. Θεωρώ πως είναι υπερβολικός ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουμε ανά κάτοικο. Όσες από αυτές δεν είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν στην νέα κατάσταση, θα είναι οι πρώτες που θα κλείσουν. Από εκεί και πέρα θα υπάρξουν πολλά λουκέτα γιατί θα πρέπει ο επιχειρηματίας να κάνει επαναπροσδιορισμό όλων των δεδομένων που είχε.

Τα πρώτα λουκέτα ίσως να είναι οι επιχειρήσεις που ήταν σε ένα τέλμα ούτως ή άλλως. Όμως δεν ξέρουμε πως θα είναι τα πράγματα αύριο. Ευελπιστούμε για το καλύτερο, ελπίζουμε πως οι ενέργειες κάθε επιχείρησης είναι προς όφελος της. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μία ετοιμότητα».

Εικόνα: Ελπίδα Νικολαΐδου

Το τι έφταιξε και φτάσαμε στην απόφαση του δεύτερου lockdown δεν έχει καμία σημασία για τον κ. Ιωσήφ Ιωσηφίδη, ιδιοκτήτη καταστήματος με κοσμήματα.

«Το ποιος φταίει και ποιος όχι και τελικά ποιος είναι ο λόγος που φτάσαμε στο δεύτερο lockdown δεν έχει σημασία. Η ουσία είναι πως έπρεπε να κλείσουν όλα και έτσι πάρθηκε η απόφαση».

Μιλώντας για την λειτουργία του online shop, που διατηρεί ο κ. Ιωσηφίδης αναφέρει:

«Ναι λειτουργεί το online shop μου, όμως, στο δεύτερο lockdown ο κόσμος δεν αγοράζει».

Αναφορικά με το σενάριο των εναλλασσόμενων lockdown ο ίδιος πιστεύει πως θα δούμε και άλλα λουκέτα αν συμβεί κάτι τέτοιο.

«Γνωρίζω ήδη 1-2 περιπτώσεις επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά».

Καταλήγοντας κάνοντας έναν δικό του απολογισμό για το πως βλέπει να κινούνται τα πράγματα ο ίδιος επισημαίνει:

«Πιστεύω πως μετά τον Μάρτιο θα έρθει μία κανονικότητα. Εφόσον θεωρητικά θα υπάρχει και ένα εμβόλιο- τα αποτελέσματα του οποίου είναι αβέβαια. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος θα κουβαλάει πάνω του το 2020, το οποίο ήταν καταστροφικό».

«Το ολικό lockdown ήταν αναπόφευκτο στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα. Νομίζω είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι» αναφέρει ο κ. Νίκος Σαμακοβλής, ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικής ένδυσης.

«Δεν γινόταν διαφορετικά, όσο άσχημο και αν ήταν για εμάς τους επιχειρηματίες. Καλώς ή κακώς πρόκειται για μία πανδημία, που δεν ξεχωρίζει ανθρώπους και η υγεία είναι πάνω απ΄ όλα.

Δεν πιστεύω πως μας πήρε η μπάλα από τα κρούσματα που εντοπίζονταν σε καταστήματα εστίασης. Υπήρχαν μαγαζιά και εστιατόρια, που τηρούσαν τα μέτρα. Το πρόβλημα εντοπιζόταν στα bar με τους όρθιους. Όμως αυτό οφείλεται στην ατομική ευθύνη του καθενός. Μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στο σημείο αυτό ίσως να είναι οι συναθροίσεις σε πλατείες, η γιορτή Αγίου Δημητρίου και ο συνωστισμός σε εκκλησίες. Όλοι μας πιστεύουμε, αλλά προστατεύουμε και τον υπόλοιπο κόσμο».

Κάνοντας έναν γενικό απολογισμό για το διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου lockdown ο ίδιος σημειώνει:

«Ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός. Δεν υπήρχαν λεωφορεία- αν και φοβόταν ο κόσμος να μπει στον ΟΑΣΘ- για να έρθει. Επιπλέον οι εργασίες του μετρό σταμάτησαν την κυκλοφορία και δυσκολεύουν τα πράγματα ακόμα παραπάνω. Από το 1ο έως το το 2ο lockdown υπήρξε μία πολύ μικρή άνοδος και έπειτα μία κάθετη πτώση. Δεν μπορούμε να πούμε πως μετά το 1ο lockdown ανοίξαμε, ο κόσμος ήρθε, κάναμε την δουλειά μας και μετά κλείσαμε. Ο τζίρος ήταν εξαιρετικά χαμηλός όλο αυτό το διάστημα».

Στο σενάριο των εναλλασσόμενων lockdown ο κ. Σαμακοβλής αναφέρει:

«Σίγουρα θα δούμε και άλλα λουκέτα αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη σκέψη. Όμως πρέπει να καλύψουνε και τα μαγαζιά. Δεν γίνεται να μας επιβάλλουν να κλείσουμε τα μαγαζιά μας, αλλά να πληρώνουμε το 60% του ενοικίου. Από που θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρώσουμε το ρεύμα, την εφορία και ταυτόχρονα όλες οι υποχρεώσεις να τρέχουν.

Στο αντικείμενο μας και οι δύο καραντίνες έγιναν σε πολύ καλές περιόδους. Τον Μάρτιο- Απρίλιο, που ήταν η αλλαγή της σεζόν και το Πάσχα, ο κόσμος θα έκανε τα ψώνια του. Τώρα ξανά πάνω στην αλλαγή της σεζόν για τα χειμερινά. Αν συνεχιστούν τα lockdown πιστεύω πως πάνω από το 50% των καταστημάτων θα κλείσουν. Φυσικά πρέπει να καλυφθεί ο τομέας της υγείας αλλά πρέπει να μεριμνήσουν και για το κομμάτι των επιχειρήσεων».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα