Ελλάδα

EIKONEΣ- ΒΙΝΤΕΟ: “Θάφτηκε” χωριό στην Κεφαλονιά- Νεκρά ζώα σε καταφύγια

Ποια είναι η πορεία αναφορικά με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Parallaxi
eikoneσ-βιντεο-θάφτηκε-χωριό-στην-κεφαλ-659550
Parallaxi
κεφαλονια
Στιγμιότυπο από τα πλάνα της ΕΡΤ

Εικόνες: kefalonianews.gr

Εικόνες καταστροφής είδαν τα μάτια των κατοίκων στην Άσσο της Κεφαλονιάς, λόγω του κυκλώνα “Ιανού”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα χωριό έχει βυθιστεί κάτω από πέτρες και μπάζα έχουν κατέβει από τα βουνά.

Μάλιστα, οικίες και καταστήματα έχουν καταστραφεί, ενώ 40-50 αυτοκίνητα έχουν θαφτεί.

Κάτοικοι καταγγέλλουν στην ΕΡΤ ότι για τρίτη ημέρα είναι χωρίς νερό και ρεύμα και εθελοντές τους φέρνουν τρόφιμα και νερό.

Επί τόπου βρέθηκε το Σάββατο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να δει από κοντά την έκταση των ζημιών.

Νεκρά σκυλιά σε καταφύγια 

Στο μεταξύ, η κακοκαιρία πέρα από νεκρούς συνανθρώπους μας άφησε πίσω της και νεκρά ζώα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κτηνοτροφική μονάδα 400 από τα 600 ζώα πνίγηκαν, αν και τα συγκεκριμένα λογίζονται απλώς ως ζωικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σε καταφύγιο που έχει δημιουργήσει το Φιλοζωικό Σωματείο Φαρσάλων 4 σκυλιά έχασαν τη ζωή τους ενώ το καταφύγιο έχει μεγάλες υλικές ζημιές. Το ίδιο συνέβη και στο καταφύγιο του Φιλοζωικού Σωματείου Καρδίτσας. Οι εθελοντές που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν τα σκυλιά που φροντίζουν απηύθηναν έκκληση βοηθείας στο SKAI.gr.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Φαρσάλων-Friends of Animals που πέρασε τραγικές ώρες δήλωσε στο SKAI.gr:

«Εχθές ζήσαμε μια δύσκολη μέρα και μια δυσκολότερη νύχτα όσο αφορά το καταφύγιο μας στα Φάρσαλα. Όταν αρχίσαμε να ακούμε ότι η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα με κλάματα εμείς οι τρεις γυναίκες, από τις οποίες αποτελείται το σωματείο μας, ξεκινήσαμε για να πάμε στο καταφύγιο γύρω στις 7 το απόγευμα.

Το νερό μέχρι το στήθος μας, τα ζώα μας να κολυμπάνε, αυτά που ήταν σε κλωβούς να κλαίνε. Ανοίξαμε της πόρτες να βγουν έξω να σωθούν. Πήραμε στα σπίτια μας όλα τα κουτάβια, ευτυχώς ζωντανά. Δυστυχώς 4 από τα σκυλιά μας πνίγηκαν, δεν τα κατάφεραν, ήταν αδύνατο να κάνουμε κάτι περισσότερο τρεις γυναίκες μόνες.

Ζητάμε την βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων που νοιάζονται. Χρειαζόμαστε σπιτάκια μεγάλα πιατάκια για φαγητό, λεκάνες και κουβάδες τσίγκινους για νερό, κουβέρτες, χαλάκια, οτιδήποτε, έρχεται χειμώνας και δεν έχουν πλέον τίποτα για τα πλάσματα που με τόσο κόπο έχουμε διασώσει. Φυσικά αν θέλετε να υιοθετήσετε κάποιο από τα ζώα, ακόμη κι αν βρίσκεστε σε άλλη πόλη, θα ήταν σωτήριο.

Τα ονόματα μας είναι Βάσω Αστάρα Μαρία Κασνακίδη και Νικολέτα Φουτζοπούλου. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους εσάς που πραγματικά νοιάζεστε!»

Στοιχεία επικοινωνίας: mariakasnakidi@gmail.com & 6972984556

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3492147747495048&id=598416903534828

Στην Καρδίτσα θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες, πριν από τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Καρδίτσα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικες πηγές, στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

Κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Φθιώτιδας και της Καρδίτσας. « Είμαστε εδω για να είμαστε χρήσιμοι», δήλωσε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστοδουλάκης

Το Ζηλευτό Φθιώτιδας, το χωριό με τις μεγαλύτερες καταστροφές στο νομό Φθιώτιδας από τις προχθεσινές πλημμύρες επισκέφθηκε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης με κλιμάκιο στελεχών του κόμματος.

«Δυστυχώς οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, με σοβαρές ζημιές στις υποδομές, στις περιουσίες και στα χωράφια των κατοίκων», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης που συνομίλησε με πληγέντες κατοίκους για την κατάσταση, τις άμεσες ανάγκες τους και τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν για την ταχύτερη αποκατάσταση των καταστροφών.

«Σκοπός μας, να είμαστε από την πλευρά μας χρήσιμοι:

– για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες, αλλά και στα νοικοκυριά και τις περιουσίες των κατοίκων

– για την ταχύτερη καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές εκτάσεις από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων

– για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε επίπεδο υποδομών και την επαναφορά της απρόσκοπτης καθημερινής λειτουργίας των πληγεισών περιοχών

– για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών αντιπλημμυρικών έργων για να αποφύγουμε την επανάληψη αντίστοιχων επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές», τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής με την βουλευτή Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής με τον Γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, τη Βουλευτή Ευαγγελία Λιακούλη και μέλη του Τομέα Πολιτικής Προστασίας επισκέπτονται σήμερα τον δήμαρχο Καρδίτσας, την Αντιπεριφέρεια, τις επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης που έχουν πληγεί και μετά τον δήμο Σοφάδων και το Μουζάκι.

ΔΕΔΔΗΕ: Η πορεία αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Νεώτερη ενημέρωση για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από τον “Ιανό” στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, έδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

– Στην Κεφαλονιά συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες στο βόρειο τμήμα του νησιού, που αυτή την ώρα παρουσιάζει τα κυριότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να επανηλεκτροδοτηθεί η Σκάλα.

– Στην Ιθάκη έχει επανηλεκτροδοτηθεί πλήρως το Βαθύ, και οι προσπάθειες των συνεργείων επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα, όπου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στα σημεία του δικτύου που έχουν προκληθεί ζημιές από την κακοκαιρία.

– Στη Ζάκυνθο έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές Αλυκές, Αλυκανάς και Βόλιμα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στο δίκτυο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

– Στο Νομό Καρδίτσας, έχουν ηλεκτροδοτηθεί 61 υποσταθμοί στον αστικό ιστό της πόλης και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ηλεκτροδοτηθούν άλλοι 10, ενώ ολοκληρώνεται η σύνδεση δύο Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών(Η/Ζ) για την κάλυψη των φορτίων κεντρικών σημείων. Παράλληλα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες επανηλεκτροδότησης στα χωριά της Αργιθέας και στο Μουζάκι.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Α.Μάνος και ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου Η. Μενεγάτος, συναντήθηκαν πριν από λίγη ώρα με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Καρδίτσας, για τον συντονισμό και την επιτάχυνση της άντλησης υδάτων, στα σημεία που απαιτούν εργασίες από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την ταχύτερη επανηλεκτροδότηση.

Μέχρι το βράδυ θα έχουμε τελειώσει το ζήτημα της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης” δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Για τα προβλήματα που άφησε πίσω της η καταιγίδα “Ιανός” ενημερώθηκε αναλυτικά σε σύσκεψη που έγινε στο κτίριο της Π.Ε. Ζακύνθου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

“Γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από τα συνεργεία της ΔΕΗ, με τις βλάβες να φθάνουν τις 650” ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ακόμα συμπλήρωσε ότι “το νησί δέχτηκε μια καιρική επίθεση, από την επίθεση αυτή δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στο δίκτυο, και αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια μέσα στο χρόνο που μας επιτρέπουν οι συνθήκες”.

Στην συνέχεια, για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος στην ηλεκτροδότηση, (εξ αιτίας του οποίου για 48 ώρες μετά την καταιγίδα η Ζάκυνθος βρίσκεται στο σκοτάδι) δήλωσε ότι “χθες το μεσημέρι πέρασαν 21 στελέχη τα οποία δουλεύουν νυχθημερόν κάτω από δύσκολες συνθήκες, διότι οι άνεμοι δεν ξηλώνουν μόνο τα δίκτυα, αλλά και δέντρα – και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των ανθρώπων της ΔΕΗ. Μέχρι το βράδυ, θα έχουμε τελειώσει συντριπτικά το ζήτημα της αποκατάστασης και κάποια μικρά προβλήματα με τις μικρές τάσεις, θα αποκατασταθούν έως αύριο το πρωί”.

Κεφαλονιά: 43 σκάφη σκάφη βύθισε η κακοκαιρία Ιανός

Σαράντα τρία συνολικά σκάφη, διαφόρων τύπων, βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου 17-18/09/2020 στην Κεφαλληνία, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ σε εννέα (09) σκάφη προκλήθηκαν υλικές ζημιές και εννέα (09) σκάφη προσάραξαν. Ειδικότερα:

-στο λιμένα Αργοστολίου βυθίστηκε ένα (01) σκάφος, σε δύο (02) προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ φορτηγίδα επακούμβησε σε γέφυρα και στη συνέχεια απομακρύνθηκε με μέριμνα του ιδιοκτήτη,

-στη μαρίνα Αργοστολίου βυθίστηκαν δύο (02) σκάφη, ενώ πέντε (05) υπέστησαν υλικές ζημιές,

-στο λιμενίσκο Μαϊστράτου Αργοστολίου βυθίστηκαν έξι (06) σκάφη, εκ των οποίων τέσσερα ανελκύστηκαν με μέριμνα των ιδιοκτητών τους

-στο λιμένα Αγίας Πελαγίας βυθίστηκαν δύο (02) σκάφη

-στο λιμένα Αγίας Κυριακής βυθίστηκαν πέντε (05) σκάφη

-στον τουριστικό λιμένα Λεγατάτων Ληξουρίου βυθίστηκαν τρία (03) σκάφη,

-στην περιοχή “ΑΘΕΡΑΣ” Παλικής βυθίστηκαν τέσσερα (04) σκάφη, ενώ προσάραξε ένα (01),

-στο λιμένα Φισκάρδου βυθίστηκαν τέσσερα (04) σκάφη, τα οποία ανελκύστηκαν ήδη με μέριμνα των ιδιοκτητών,

-στον όρμο “ΦΩΚΙ” βυθίστηκαν δύο (02) σκάφη,

-στο λιμένα “ΑΣΣΟΥ” βυθίστηκαν πέντε (05) σκάφη και προσάραξαν τέσσερα (04),

-στο λιμένα Σάμης βυθίστηκαν τρία (03) σκάφη

-στην περιοχή “ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ” βυθίστηκε ένα (01) σκάφος και προσάραξε άλλο ένα (01),

-στον τουριστικό λιμένα Αγίας Ευφημίας βυθίστηκαν πέντε (05) σκάφη και προσάραξαν τρία (03), ενώ ένα (01) σκάφος υπέστη υλικές ζημιές.

-στο λιμένα Πόρου Κεφαλληνίας ένα (01) σκάφος υπέστη υλικές ζημιές.

Από τα προαναφερόμενα συμβάντα δεν διαπιστώθηκε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πλην έντονων προσχώσεων και φερτών υλικών σε αρκετούς λιμένες και λιμενικές εγκαταστάσεις της νήσου, ενώ δεν έχει διαπιστωθεί ή δηλωθεί τραυματισμός.

Με πληροφορίες από Κ.Βουτσ./AΠΕ-ΜΠΕ/skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα