Θέμα στη Washington Post η «πράσινη» τεχνολογία στην Τήλο

Στο ρεπορτάζ συνοψίζεται πως η Τήλος παράγει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της δικής της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019.

Parallaxi
θέμα-στη-washington-post-η-πράσινη-τεχνολογία-στ-912114
Parallaxi

Στην πρωτοβουλία της Ελλάδας να εφαρμόσει «πράσινη τεχνολογία» στην Τήλο, αναφέρεται με ένα εκτεταμένο άρθρο της η Washington Post.

Στο ρεπορτάζ συνοψίζεται πως η Τήλος παράγει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της δικής της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019, αξιοποιώντας ένα ηλιακό πάρκο και μια ανεμογεννήτρια συνδεδεμένη με μπαταρίες μεγέθους τρέιλερ που συμβάλλουν στην επίτευξη αδιάκοπης παροχής.

«Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και βασικών υπηρεσιών, ακόμη και η πρόσβαση με πλοίο, αποτελούν πρόκληση για αυτό το νησί με μόλις 500 κατοίκους όλο το χρόνο. Το πιο πρόσφατο πρόβλημά του ήταν η αντιμετώπιση του πλαστικού. Ωστόσο, οι αρχές ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι περισσότερο από το 80% των σκουπιδιών της Τήλου ανακυκλώνεται τώρα.

Μια χωματερή όπου κάποτε θάφτηκαν ακατέργαστα σκουπίδια σε μια πλαγιά λόφου έχει κλείσει οριστικά», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, το οποίο έχει τίτλο «Τα ελληνικά νησιά στοιχηματίζουν στο πράσινο μέλλον», γράφει το άρθρο σημειώνοντας πως η αυτοδυναμία είναι μια αναγκαιότητα αλλά και μια πηγή υπερηφάνειας για την Τήλο.

Όπως αναφέρει η Washington Post, η Τήλος αναμένει 30.000 επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι, ενώ η κοντινή της, Ρόδος πρόκειται να δεχθεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια μόνο αεροπορικώς.

Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης αναφέρεται επιπροσθέτως στο πιλοτικό πρόγραμμα της παραλαβής των οικιακών απορριμμάτων με τους κατοίκους να παραδίδουν κιτ ανακύκλωσης και να τους ζητείται να πλένουν και να διαχωρίζουν τα οικιακά απορρίμματα.

Ο παλιός χώρος υγειονομικής ταφής έχει αντικατασταθεί με ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης όπου τα σκουπίδια διαχωρίζονται σε τραπέζια διαλογής χάλυβα για να παραχθεί γυαλί σε σκόνη, μίγμα τσιμέντου, λίπασμα κομποστοποίησης, συμπιεσμένο χαρτόνι και χάρτινα τύμπανα και πλαστικό σπάγγο που χρησιμοποιεί μια γκαλερί τέχνης για να φτιάχνει καναπέδες με τρισδιάστατη εκτύπωση και έπιπλα.

Το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται περίπου 2 τόνους απορριμμάτων την εβδομάδα, τα περισσότερα από τα οποία ανακυκλώνονται πλήρως. Περίπου το ένα τρίτο κομποστοποιείται και το 15% αφού έχει ταξινομηθεί ως «μη ανακυκλώσιμο», αποστειρώνεται και τεμαχίζεται για να χρησιμοποιηθεί στις κατασκευές.

Πηγή: ΣΚΑΙ, αρχικό δημοσίευμα WASHINGTON POST

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα