Θέμα Τσιόδρα εγείρει ο εμφύλιος περί «κουρασμένης επιτροπής»

Και στη μέση οι πολίτες - Κλίμα εσωστρέφειας στην επιτροπή μετά την τοποθέτηση Κοτανίδου - Οι αντιδράσεις, οι παραδοχές και ποιος ζητάει από τον Τσιόδρα να βγει μπροστά.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
θέμα-τσιόδρα-εγείρει-ο-εμφύλιος-περί-665134
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Αναταραχή στις τάξεις των ειδικών προκάλεσε η τοποθέτηση της καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντριας ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασίας Κοτανίδου, περί «κουρασμένης επιτροπής».

Σε μία περίοδο που η ψυχολογική κόπωση των πολιτών έχει φτάσει στα όρια της, τα περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν και η αγορά βρίσκεται ένα βήμα πριν τον οικονομικό στραγγαλισμό, οι ειδικοί αντί να εστιάσουν στο τι δεν πηγαίνει σωστά, μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και ανταλλαγής πυρών από τα τηλεοπτικά παράθυρα, που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, βάζει στο κάδρο και την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η επιτροπή «έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες αποφάσεις που δεν ήταν δικές της» με τον ρόλο της να είναι συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός, αλλά οι τελικές αποφάσεις να είναι πολιτικές.

Την ανάγκη να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου, εξέφρασε ο Μ. Δερμιτζάκης.

Έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας ακόμη αναζητείται ένα μοντέλο υγειονομικής ασφάλειας που θα μπορούσε να αποδώσει, αλλά και μία επικοινωνιακή φόρμουλα που θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες και την κοινωνία.

Η δήλωση που άναψε το φιτίλι

«Καρφιά» για τη διαχείριση της πανδημίας και ειδικά για τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων άφησε η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου, η οποία παραδέχτηκε ότι πολλές φορές έχουν οδηγηθεί σε λάθος αποφάσεις.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή», όπου παρουσιάστηκε δημοσκόπηση της Metron Analysis, είπε ότι η επιτροπή έχει χάσει τον βηματισμό της.

«Στην επιτροπή, ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας», τόνισε η κ. Κοτανίδου και συνέχισε λέγοντας: «η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι πολύωρες, με πάρα πολλές συζητήσεις, με παρά πολλά θέματα τα οποία έρχονται στην επιτροπή και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί τις περισσότερες φορές σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

Η κ. Κοτανίδου αναφέρθηκε και στην επιφυλακτικότητα με την οποία μέρος του κόσμου βλέπει τόσο την ιατρική κοινότητα όσο και τα μέτρα που ανακοινώνονται για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως επισήμανε, τα περισσότερα μέλη της επιτροπής είχαν ζητήσει να βγαίνει κάτι σαν δελτίο τύπου με bullets.

Γκάγκα: Αν κάτι δεν είναι καλό ή το διορθώνεις ή παραιτείσαι

Τη διαφωνία της με τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων που παρατηρούνται στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων από τη  διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αναστασία Κοτανίδου, εξέφρασε η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, ανέφερε ότι ναι μεν συμφωνεί με την κ. Κοτανίδου ότι δεν πρέπει να βγαίνει ο καθένας και να λέει την άποψή του, ωστόσο «αν η Επιτροπή δε δουλεύει καλά, πριν βγει κάποιος να το πει στον κόσμο, πρέπει να το διορθώσει μέσα στην Επιτροπή. Αν κάτι δεν είναι καλό ή το διορθώνεις ή παραιτείσαι».

Δερμιτζάκης: Η επιτροπή δεν λειτουργεί, να βγει μπροστά ο Τσιόδρας

Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης σημειώνοντας ότι μια Επιτροπή που μετρά 30-40 μέλη και αποτελείται μόνο από γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου.

«Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν.

Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες.

Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Πρόσθεσε δε ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι ειδικοί πρέπει να εστιάσουν στο να πείσουν τον κόσμο να λειτουργήσει διαφορετικά και τάχθηκε κατά ενός αυστηρότερου lockdown επισημαίνοντας ότι «δε μιλάμε για ρομπότ, αλλά για ανθρώπους πολύ πιεσμένους ψυχολογικά με το ακορντεόν».

Παναγιωτόπουλος: Η επιτροπή έχει χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση

Αιχμές άφησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 για τη λειτουργία της επιτροπής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως εξήγησε, η επιτροπή «έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες αποφάσεις που δεν ήταν δικές της», ενώ σημείωσε πως ο ρόλος της επιτροπής είναι συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός, ενώ οι αποφάσεις είναι πολιτικές.

Όσον αφορά τη δήλωση Κοτανίδου, για κόπωση των επιστημόνων της επιτροπής, ο κ. Παναγιωτόπουλος, είπε πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Όπως είπε, η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Δήλωσε πως πρέπει να βρεθούν λύσεις, όπως επιστράτευση όλων των μέσων δηλαδή ιδιωτικές και στρατιωτικές κλινικές ακόμη και έκτακτες. Εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει την κορύφωση.

Παγώνη: Η Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι

Την εκτίμηση ότι «η κ. Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι» εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα της κ. Κοτανίδου, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Παγώνη, ανέφερε πως «είναι πολύς κόσμος στην επιτροπή, διαφορετικοί άνθρωποι, πολλές ώρες στις συνεδριάσεις».

«Είναι λογικό που είπε ότι χάσαμε το δρόμο. Όταν τα άτομα είναι πολλά μπλέκεται και η κατάσταση», σχολίασε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Γιαμαρέλλου: Αν μια επιτροπή θέλει να είναι σωστή, δεν μπορεί να έχει πάντα ομοφωνία

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου μάλλον δεν συμφωνεί με τα όσα είπε η κ.Κοτανίδου για κούραση και λάθη της Επιτροπής: «Δεν θέλω να σχολιάσω αυτά που είπε η κ. Κοτανίδου. Είμαστε 13-14 μήνες στην επιτροπή, μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύουμε, προβληματιζόμαστε, αγωνιζόμαστε να είμαστε σωστοί με τη συνείδησή μας. Οι αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, βασίζονται στις γνώσεις του καθενός, και που θα μεταφερθούν στην πολιτική ηγεσία, είναι κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Αν μια επιτροπή θέλει να είναι σωστή, δεν μπορεί να έχει πάντα ομοφωνία. Υπάρχουν θέματα για τα οποία υπήρχε πλήρη ομοφωνία».

Και κατέληξε με αιχμές κατά της Αναστασίας Κοτανίδου: «Αυτό που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να κριτικάρει όσα έκανε και τι ανταπόκριση είχαν αυτά. Και αν χρειάζεται να αλλάξει τα σχέδιά του. Πράγμα που κάναμε πολύ συχνά. Η κυρία για την οποία με ρωτάτε είναι εντατικολόγος, δέχεται πολύ φόρτο δουλειάς, έχει τρομακτική ευθύνη, και είναι επόμενο να είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να κουράζεται περισσότερο από άλλους ανθρώπους και να βλέπει τα πράγματα λιγάκι διαφορετικά».

Εξαδάκτυλος: Αν είχαμε χάσει τη μπάλα θα γινόμασταν Πορτογαλία ή Ιταλία

Υπάρχει μια μεγάλη πίεση να ακυρωθεί η προσπάθεια και όσα έχουν επιτευχθεί απέναντι στον κορονοϊό μέσω διάφορων ενεργειών, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντριας ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασίας Κοτανίδου.

Όπως εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN «αν είχαμε χάσει την μπάλα θα ήμασταν αυτήν την εποχή Πορτογαλία ή Ιταλία». «Για αυτό δεν είναι μια καλή ιδέα να εγκαταλείψουμε τώρα την προσπάθεια και να επανέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες» προσέθεσε σε δραματικούς τόνους.

Ειδικότερα για την κυρία Κοτανίδου σημείωσε ότι είναι γνωστό ότι δίνει την μάχη από την πρώτη μέρα στην πρώτη γραμμή από μία θέση την οποία τιμά διαρκώς με μία μεγάλη ψυχική ένταση και κόπωση η οποία είναι λογική και αναμενόμενη.

Βασιλακόπουλος: Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις

Στις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». «Η επιτροπή προσπαθεί για το καλύτερο σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις. Δεν γίνεται. Μίλησα με την κ. Κοτανίδου χθες το βράδυ, ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις, δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής που δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

«Από όλα τα κράτη της ΕΕ, είμαστε ίσως στις 5 πρώτες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι αποτέλεσμα και του έργου της επιτροπής», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δηλώσεις της κ. Κοτανίδου δημιουργούν περιθώρια για αμφισβήτηση και σχόλια. «Υπάρχουν προσεγγίσεις και επιστημονικές ασάφειες, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά», τόνισε. Όσον αφορά στο υγειονομικό κομμάτι, ο καθηγητής σημείωσε ότι οδεύουμε προς την έξοδο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά περισσότερα. Ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζεται το lockdown. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ομονοήσουν. Δεν γίνεται εν μέσω πανδημίας να διαδηλώνουμε κάθε μέρα» ανέφερε. Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, η θνητότητα είναι η μισή σε σχέση με τον Νοέμβριο ακόμη και αν το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

Γεροτζιάφας: Σε λάθος κατεύθυνση τα μέτρα

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, μίλησε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και τις δηλώσεις της κ. Κοτανίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις.

«Πολλά από αυτά που ακούμε είναι αναμενόμενα, καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση της πανδημίας. Το lockdown δεν μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε ο καθηγητής, αν και ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν θερμός υποστηρικτής του αυστηρού lockdown τον Μάρτιο, κάτι το οποίο όμως δεν είναι εφαρμόσιμο αυτή τη χρονική στιγμή.

«Η επιδημία θα κρατήσει καιρό, το εργαλείο είναι οι εμβολιασμοί αλλά δεν φτάνει. Τα μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση και είναι πολλαπλά τα προβλήματα του εμβολιασμού» ανέφερε ο καθηγητής αιματολογίας.

Σκουτέλης: Πρέπει να ξεχάσουμε τις γκρίνιες και τις κριτικές

«Δεν έχουμε περιθώρια για αλλαγές μεγάλες και αυτοκριτικές. Πρέπει να ξεχάσουμε τις γκρίνιες και τις κριτικές» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, σχολιάζοντας στον ΑΝΤ1 το σάλο που έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις της Α. Κοτανίδου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα