Θεμιστοκλέους για εμβολιασμούς: Μέσω φαρμακείων το 50% των ραντεβού το τελευταίο 9μηνο

«Αυτός ο αριθμός αποτελεί ένδειξη της δυναμικής στήριξης που προσέφεραν οι φαρμακοποιοί για την ανάσχεση της πανδημικής κρίσης».

Parallaxi
θεμιστοκλέους-για-εμβολιασμούς-μέσω-520010
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

«Από τα 6 εκατομμύρια ραντεβού για εμβολιασμούς που κλείστηκαν κατά το τελευταίο 9μηνο, πλέον των 3 εκατομμυρίων πραγματοποιήθηκαν μέσα από τα φαρμακεία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους στον χαιρετισμό του στο 8ο Συνέδριο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης (ΣΥΦΑΚ), με θέμα «Το Φαρμακείο στην νέα Εποχή» σημείωσε, «Αυτός ο αριθμός αποτελεί ένδειξη της δυναμικής στήριξης που προσέφεραν οι φαρμακοποιοί για την ανάσχεση της πανδημικής κρίσης».

Οι φαρμακοποιοί μεγάλο μέσο επικοινωνίας με τους πολίτες

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, «από την πρώτη στιγμή, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης προσέφερε την βοήθειά του και στην αποθήκευση και στην διανομή των εμβολίων κατά του κοροναϊού, αποτελώντας ένα αναπόσπαστο μέρος της επιχείρησης «Ελευθερία», ενώ συνέχισε εκθειάζοντας τον σημαντικό ρόλο των φαρμακοποιών, αναφέροντας ότι «οι φαρμακοποιοί αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το μέσο επικοινωνίας με τους πολίτες καθ’ όλη την διάρκεια του εμβολιαστικής διαδικασίας.

Μετά από 7 συνεχή ετήσια Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης στο Ηράκλειο Κρήτης, φέτος ο θεσμός διεξήχθη αποκλειστικά διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, με το πολύ επίκαιρο πρόγραμμα ομιλιών και την άρτια οργάνωση και προβολή να συντελούν στην επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου, καθώς την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά 2.275 άτομα (713 μέσω online εγγραφής, 640 μέσω YouTube και 922 μέσω Facebook). Το 8ο Συνέδριο διοργανώθηκε από τον ΣΥΦΑΚ μαζί με την Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ) και υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Πλεύρης: Προσωρινός ΑΜΚΑ για εμβολιασμό παράτυπων μεταναστών

«Στον ενήλικο πληθυσμό προσεγγίζουμε το 71% που έχει εμβολιαστεί, όμως στους άνω των 60 ετών υπάρχουν ακόμη πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανεμβολίαστοι και αυτό μας προβληματίζει πολύ», είπε ο Υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, «στο κομμάτι του γενικού πληθυσμού, που αφορά και τα παιδιά, που έως 11 ετών δεν εμβολιάζονται και στις ηλικίες 12-17 ετών παρατηρείται αύξηση στα ραντεβού, συνολικά είμαστε στο 60%».

Ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι «είμαστε πίσω σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες της Ευρώπης, όμως είμαστε πάνω από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ», κάνοντας εκ νέου έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν.

Αφού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και είπε ότι σε κάποιες «θα θέλαμε να είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό, να έχουμε 10 μονάδες παραπάνω», είπε σχετικά με την βόρεια Ελλάδα ότι υπάρχει αυξημένη ανησυχία, καθώς σε πολλές περιοχές ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της χώρας».

«Είναι λογικό να υπάρχει φόβος και προβληματισμός σε κάποιον για να εμβολιαστεί, το καταλαβαίνω αυτό σε έναν βαθμό και πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια πειθούς, γ΄ αυτό και έχουμε δώσει περισσότερο χώρο σε γιατρούς, επειδή οι άνθρωποι ακούνε καλύτερα τους γιατρούς τους», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας όμως ότι «υπάρχει πυρήνας στην Ελλάδα με αναφορές για συνωμοσιολογία, που είναι μεγαλύτερος από άλλες χώρες».

«Δεν εξετάζουμε επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», είπε ο Υπ. Υγείας, λέγοντας ότι το μέτρο απέδωσε, καθώς «από το 80% έχουμε φτάσει κοντά στο 95% στον εμβολιασμό των υγειονομικών».

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μέσω του ΑΝΤ1 ότι θα τους χορηγείται «προσωρινός ΑΜΚΑ για την διαδικασία του εμβολιασμού και θα ισχύει άρση εφαρμογή μέτρων απέλασης για την στιγμή της άφιξης τους σε εμβολιαστικό κέντρο, όχι γενικώς άρση των μέτρων απέλασης τους, εφόσον επιλέξουν να εμβολιαστούν».

Για τα παιδικά πάρτι και την εντεινόμενη ανησυχία για διασπορά του κορωνοϊού, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «όπως έχει επιτύχει το πρωτόκολλο στα σχολεία, επειδή μας προβληματίζουν τα παιδικά πάρτι στα σπίτια, προτείνουμε και συστήνουμε στους γονείς να τηρούν τα ίδια μέτρα. Θα πρέπει να έχουμε μια ευαισθησία για τήρηση των ίδιων μέτρων με τα σχολεία και σε όλες τις δραστηριότητες των παιδιών, έξω από αυτά. Είναι κάτι που θα το συζητήσουμε και με την Επιτροπή των Ειδικών, για να γίνει σύσταση».

Σε ό,τι αφορά τους αρνητές κορωνοϊού και τις μηνύσεις σε βάρος υγειονομικών ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «το Υπ. Υγείας θα στηρίξει απόλυτα όσους υγειονομικούς έκαναν το καθήκον τους, χορηγώντας αγωγή ή έκαναν διασωλήνωση σε ασθενείς με κορωνοϊό. Είναι ντροπή την ώρα που ο γιατρός πάει να σώσει μια ζωή, να έχει ένα συγγενή ή έναν δικηγόρο από πάνω του, να του λέει τι να κάνει. Είναι προσβολή για έναν άνθρωπο που τηρεί τον όρκο που έχει δώσει στον Ιπποκράτη»

Τέλος, για τους οδοντιάτρους και τις επισκέψεις ασθενών, ο Υπ. Υγείας ανέφερε ότι «δίνεται η δυνατότητα, μέσω της ΚΥΑ που εκδίδεται, να ιεραρχήσει η ίδια η Ομοσπονδία τους τις περιπτώσεις στις οποίες θα απαιτείται να έχει κάνει rapid test ο ασθενής».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα