Θεοδωρίδου: 1 στα 5 κρούσματα είναι παιδιά – Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν
Τι είπε για την τρίτη δόση.
Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ξεκίνησε την ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης αναφερόμενη στην επίδραση της πανδημίας στα σχολεία.
Η εικόνα των κρουσμάτων για τα παιδιά κάτω από 17 ετών είναι ανησυχητική. Σήμερα 1 στα 5 κρούσματα είναι παιδιά, γεγονός που ανησυχεί για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Για τον λόγο αυτόν, τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών.
Οι λόγοι για τον εμβολιασμό των παιδιών
Ο εμβολιασμός των ηλικιών 12 έως 17 ετών συστήνεται για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για τη θωράκισή του ώστε να μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς στο περιβάλλον και στην κοινότητα, για τη μείωση των ευκαιριών δημιουργίας νέων μεταλλάξεων, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:
Τα εμβόλια mRNA, με τα οποία γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών, είναι ασφαλή με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επαναλειτουργία των σχολείων με δια ζώσης εκπαίδευσης.
Αντιθέτως τα lockdown συνέβαλαν αρνητικά στην κατάσταση των παιδιών.
Σύμφωνα με μελέτη, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, φάνηκε πως το 25% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και 20% συμπτώματα άγχους.
Οι γονείς έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τους δισταγμούς τους και να προωθούν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους.
Για την τρίτη δόση του εμβολίου ανέφερε:
Άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες του πληθυσμού να λάβουν την τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου. Ωστόσο, ακόμα αναμένεται η επίσημη έγκριση του ΕΜΑ, και τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για αυτό το θέμα.
Κοντοζαμάνης: Ύστατη έκκληση για εμβολιασμό των υγειονομικών- Από 1η Σεπτεμβρίου αιτήσεις για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού
Στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, που τίθεται σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου, σε υγειονομικούς που εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.
Ο κ. Κοντοζαμάνης, απηύθυνε ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, «ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία», τονίζοντας ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που είναι και η τελευταία μέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί -αφορά την εφαρμογή του μέτρου, διότι μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα. Ο νόμος προβλέπει αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο. Είπε επίσης, ότι εάν χρειαστεί θα συμβληθεί ο δημόσιος τομέας και με ιδιωτικές δυνάμεις σε υποστηρικτικό επίπεδο. Επανέλαβε ότι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήδη γίνεται.
Αναφέρθηκε στο ζήτημα μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών 15ημέρου, λέγοντας ότι θα υπάρχει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας όταν και εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.
Η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών έχει ήδη εμβολιαστεί και κάθε μέρα προστίθενται και άλλοι, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. «Λίγοι, ευτυχώς, εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη, ότι είτε το εμβόλιο είναι βλαβερό για τον άνθρωπο, είτε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα».
Αναφέρθηκε στην αρνητική απάντηση του ΣτΕ στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλλει υγειονομικοί, ώστε να παγώσει η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Επανέλαβε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα των πλέον ευπαθών πολιτών. «Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας είναι μια πράξη που την επιβάλλει το καθήκον, στην πραγματικότητα όμως είναι μια πράξη ανθρωπιάς, στοιχειώδους αλληλεγγύης, απέναντι σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ / in.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Πάνω από 9 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ