Top

Θεοδωρίδου: Με ποια εμβόλια θα γίνει η τρίτη δόση – Ποιοι εξαιρούνται

Τι είπε για τις ευάλωτες ομάδες και τον ιό της γρίπης.

Parallaxi
θεοδωρίδου-με-ποια-εμβόλια-θα-γίνει-η-τ-820837
Parallaxi
Εικόνα: SOOC

Ξεκινά τις επόμενες μέρες η χορήγηση της τρίτης δόσης, αποκλειστικά με mRNA εμβόλια, στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας και τους υγειονομικούς, όπως δήλωσε η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. 

Η ίδια σημείωσε πως τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με mRNA, θα λάβουν για την τρίτη δόση πάλι mRNA εμβόλιο και συγκεκριμένα το Pfizer, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό για προστασία από σοβαρή νόσο, θάνατο και μετάλλαξη Δέλτα.

Επίσης, και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, θα εμβολιαστούν τώρα με mRNA.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί με Johnson&Johnson, θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο, καθώς όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, η Επιτροπή βρίσκεται εν αναμονή των συστάσεων, αν και όπως σημείωσε θα λάβουν είτε mRNA εμβόλιο είτε δεύτερη δόση του Johnson&Johnson.

Την ίδια ώρα, τα άτομα που έχουν νοσήσει και στη συνέχεια έλαβαν 1 ή 2 δόσεις εμβολίου, θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δε χρειάζονται τρίτη δόση.

Σχετικά με τις παρενέργειες, σύμφωνα με δεδομένα του Ισράηλ, όπου έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατ. τρίτες δόσεις σε άτομα ηλικίας από 12 ετών, αλλά κυρίως σε άνω των 60 ετών, ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι οι συνήθεις και απλές, όπως πόνος και ερυθρότητα στο σημείο εμβολιασμού και είναι ηπιότερες από την 1η και 2η δόση. Η μόνη εκδήλωση που είναι η συχνότερη η διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα σε ποσοστό 5,2%.

Εμβόλιο έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου

Επιπλέον, η Μαρία Θεοδωρίδου, κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου τονίζοντας ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κορωνοϊό μια πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών και ιών της γρίπης.

Η συνταγογράφηση θα αρχίσει από 1η Οκτωβρίου όπως είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση του εμβολίου Covid από αυτό της γρίπης ή άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου. «Δε θα πρέπει το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης πέρυσι ήταν σε χαμηλά επίπεδα να δημιουργήσει αίσθημα εφησυχασμού« κατέληξε.

Δείτε επίσης

ΕΟΔΥ: 47 θάνατοι – Πάνω από 2.100 νέα κρούσματα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα