Ελλάδα

Θεοδωρίδου: Πρέπει να μπει στον προγραμματισμό ο εμβολιασμός των παιδιών

Τι είπε για την τρίτη δόση εμβολίου.

Parallaxi
θεοδωρίδου-πρέπει-να-μπει-στον-προγρα-761344
Parallaxi

«Μετά τις διακοπές, με το άνοιγμα των σχολείων και με τη συνεργασία του παιδιάτρου πρέπει να μπει στον προγραμματισμό ο εμβολιασμός των παιδιών», τόνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το κορονοϊό η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, λέγοντας πως τα εμβόλια είναι εγκεκριμένα για τις ηλικίες αυτές, ενώ εξελίσσονται μελέτες για μικρότερες ηλικίες.

«Οι ανεπιθύμτες ενέργειες είναι οι συνήθεις των ήπιων συμπτωμάτων και οι παρενέργειες του μυοκαρδίου είναι εξαιρετικά σπάνιες (12,6 περιπτώσεις στο 1 εκατ.) ενώ υπερδεκαπλάσιος είναι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον κορωνοϊό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τρίτη δόση εμβολίου και στο ποιοι θα χρειαστεί να την κάνουν. Ο όρος της τρίτης δόσης είναι «ενισχυτική» και όχι πειραματική όπως αναφέρουν κάποιοι, είπε, ενώ θα χρειαστεί να την κάνουν άνθρωποι σε αυξημένο κίνδυνο ή ανοσοκατασταλμένοι. Ο γενικός πληθυσμός δεν χρειάζεται τρίτη δόση εμβολίου, διευκρίνισε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του CDC οι ομάδες στις οποίες πρέπει να χορηγείται ενισχυτική δόση εμβολίου είναι:

– Μεταμοσχευμένοι ασθενείς – Άτομα με μέτρια η σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια – Τα άτομα με προχωρημένη HIV λοίμωξη και – Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη, αλλά και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

5.515.000 πολίτες είναι πλήρως εμβολισμένοι

25.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει σήμερα από το πρωί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει στους 30.000 εμβολιασμούς, όπως γνωστοποίησε ο  ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος σημείωσε πως ξεπεράσαμε τους 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 5.850.000 με μία δόση, ενώ 5.515.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 52,5% .

Τα ραντεβού αυτής της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο λίγο πιο πάνω από τις 23.000 κάθε μέρα και τις τελευταίες 10 ημέρες 72.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει νέα ραντεβού, πρώτης δόσης.

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα