“Τhess INTEC” : μέχρι το τέλος του 2023 η πρώτη φάση το έργου
Μέχρι το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς, "Thess INTEC"
Μέχρι το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς, “Thess INTEC”, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναμένεται -κατά τους εμπνευστές του- να προσελκύσει στην Ελλάδα σημαντικές ελληνικές και ξένες επενδύσεις, με το καθαρό οικονομικό του αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία να ανέρχεται, ήδη από την πρώτη πενταετία της λειτουργίας του, στα 432 εκατ. ευρώ. Οι μπουλντόζες που θα αρχίσουν να δημιουργούν την υποδομή του πάρκου, σε έκταση 761 στρεμμάτων στη θέση “Τσαΐρια” στην Περαία, αναμένεται να “μπουν” στον χώρο την άνοιξη του 2022, για να “πιάσουν δουλειά”, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Ο δρόμος για την έναρξη του έργου άνοιξε στις 29 Μαΐου, οπότε και το οικόπεδο των 761 στρεμμάτων παραχωρήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), η οποία θα προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για τη σύσταση δικαιώματος επιφάνειας για 99 χρόνια (υπέρ της εταιρείας -ΕΑνΕΠ- που θα συσταθεί μέσα στο καλοκαίρι για την ίδρυση, ανάπτυξη και διαχείριση του πάρκου).
Την εκτίμηση ότι το Thess INTEC θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό άξονα για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, διατύπωσε ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ευθυμιάδης, συντονιστής της πρωτοβουλίας υλοποίησης του έργου, επισημαίνοντας ότι το έργο, που άρχισε ως όραμα πριν από 15 χρόνια, είναι πλέον σε πλήρη ωριμότητα. “Στο τέλος του Ιουλίου εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί η σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑνΕΠ) και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν ανατεθεί οι δύο βασικές συμβάσεις, η μία για την πολεοδόμηση και τις χρήσεις γης και η δεύτερη για τη μελέτη λειτουργίας (επικαιροποίηση του πλάνου). Την άνοιξη του 2022 εκτιμούμε ότι θα έχουμε τελειώσει τα χωρικά σχέδια κτλ, ώστε στο τέλος του 2023 το πάρκο είναι έτοιμο να λειτουργήσει (η πρώτη φάση του)” πρόσθεσε.
58% το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα στην ΕΑνΕΠ
Κατά τον κ.Ευθυμιάδη, ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης του έργου ανέρχεται σε 58-60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι υποδομές θα απορροφήσουν περίπου 10 εκατ., ενώ εντός πενταετίας από την έναρξη της λειτουργίας του πάρκου, το συνολικό του οικονομικό αποτύπωμα θα προσθέσει -βάσει μελέτης- στο ΑΕΠ της χώρας 432 εκατ. ευρώ, τα οποία στη δεκαετία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 2 δισ. και στην εικοσαετία σε 11 δισ. ευρώ (ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά 7000 θέσεις εργασίας). Ο κ.Ευθυμιάδης επισήμανε ακόμη ότι το Thess INTEC, που ο σχεδιασμός του βασίστηκε σε καλές πρακτικές από περίπου 400 τεχνολογικά πάρκα, παρουσιάζει την πρωτοτυπία ότι μέσω αυτού εξασφαλίζονται για τη Θεσσαλονίκη σημαντικές ιδιωτικές υποδομές, οι οποίες θα επιστραφούν σε 99 χρόνια στο κράτος.
Παράλληλα, το έργο “χτίζεται” πάνω στην αγαστή συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς η πλειονότητα των μετοχών της ΕνΑΕΠ θα ανήκει στον ιδιωτικό τομέα (58%, συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων των συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων -ΣΒΕ και ΣΕΒΕ- με ένα 25% να ανήκει σε κάποιες από τις επιχειρήσεις, που θα εμπλακούν στα έξι mega projects εντός Thess INTEC) και το 42% στον δημόσιο (μέσω της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ενώ θα συμμετέχουν και δήμοι).
Έμφαση έδωσε ο κ.Ευθυμιάδης στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις που θα αποκτούν παρουσία εντός του πάρκου, δημιουργώντας π.χ., ένα ερευνητικό κέντρο με δικά τους έξοδα: η πρότασή τους θα αξιολογείται, όπως είπε, με αυστηρά κριτήρια ως προς την αριστεία, τις συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας (σ.σ. το 10% της χρηματοδότησης του πάρκου θα προέλθει από ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά κεφάλαια και ευρωπαϊκούς πόρους κι αφορά την πρώτη φάση ανάπτυξης της απαραίτητης υποδομής, ενώ το υπόλοιπο 90% θα προέλθει αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια που θέλουν να εγκατασταθούν στο Thess INTEC). Ως προς τη γραφειοκρατία, επισήμανε την ταχύτητα με την οποία έγινε ο συντονισμός μεταξύ των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις κι εξήρε τον ρόλο ειδικά του πρωθυπουργού για την ταχεία προώθηση του έργου.
Αλλαγή οικονομικής ιστορίας με την ΑΖΚ θεματοφύλακα
Ως “τεράστιο πρότζεκτ με τη δυνατότητα να αλλάξει την οικονομική ιστορία της περιοχής” χαρακτήρισε το Thess INTEC ο πρόεδρος της ΑΖΚ, δρ Κυριάκος Λουφάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι “τώρα αρχίζουν τα δύσκολα”, γιατί θα πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση για τα επόμενα βήματα. Πρόσθεσε ότι υποδομές όπως το Thess INTEC μπορούν να συνδράμουν στον στόχο για την αντιστροφή του φαινομένου του brain drain, “καθώς αντί να στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό, είναι πολύ ωφελιμότερο να φέρουμε τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα”. Πρόσθεσε ότι το έργο στηρίχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά έγινε εφικτή η δρομολόγησή του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όταν ετέθη υπό τη σκέπη του σημερινού πρωθυπουργού και υπό τον συντονισμό του ΥΜΑΘ. “Η ΑΖΚ είναι ο θεματοφύλακας του πάρκου, ο ιδιοκτήτης της γης, και ο ρόλος της είναι να διασφαλίσει ότι εκεί θα γίνει πραγματικά ένα τεχνολογικό πάρκο, ότι δηλαδή θα εκπληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο παραχωρήθηκε η έκταση” είπε χαρακτηριστικά.
Επιστροφή ακινήτου στο δημόσιο εντός διετίας, αν…
Νέο προσανατολισμό στην ελληνική οικονομία μπορεί να δώσει η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, μέσω και του Thess INTEC, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, σύμφωνα με τον οποίο, η δημιουργία στη Θεσσαλονίκη, του μεγαλύτερου τεχνολογικού πάρκου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφορά συνολικά την Ελλάδα. Ο κ. Καράογλου υπενθύμισε ακόμα ότι το ακίνητο θα επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο εντός διετίας, αν η ΕΑνΕΠ δεν καταφέρει να αποδείξει τη βιωσιμότητά της, συγκεντρώνοντας το 5% του προϋπολογισμού της πρώτης φάσης του έργου, και αν δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ορίζονται από τον Ν.3982/2011 για τα επιχειρηματικά πάρκα. Κατά τους τρεις ομιλητές, ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Πάρκο, τόσο από ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού, από το Ισραήλ μέχρι τις ΗΠΑ.
Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον οικισμό ρομά στη “γειτονιά” του Thess Intec, ο κ.Καράογλου επισήμανε: “ο συγκεκριμένος χώρος ανήκε στο ελληνικό δημόσιο και τώρα ανήκει στην ΑΖΚ, δεν είναι χώρος που μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, να διεκδικήσει δικαιώματα (…) Σε συνεργασία με τον Δήμο και την Αστυνομική Διεύθυνση, θα κοιτάξουμε να βρούμε άλλους χώρους, ώστε (οι ρομά) να μετεγκατασταθούν εκεί. Δεν έχουν κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα επί του συγκεκριμένου οικοπέδου, είναι όλο περιουσία της ΑΖΚ. Θα βρούμε τη λύση με όμορφο τρόπο και με διάλογο (…). Δεν θέλουμε να αντιδικήσουμε με κανέναν, να μπούμε σε αντιπαράθεη με κανέναν”._
Αλ.Γ