Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα μνήμης στην Μικρασιατική Καταστροφή από χορωδία 240 μαθητών
Σε φιλανθρωπική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής – Τα έσοδα στην Παιδοογκολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου.
Διακόσιες σαράντα παιδικές φωνές θα ενωθούν για να τραγουδήσουν με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και θα συνοδεύονται από κορυφαίους μουσικούς, σε μία παράσταση που κεντρικός αφηγητής θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Σαραφιανός.
Μάλιστα, τα έσοδα από την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, θα διατεθούν στην Παιδοογκολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Στην παράσταση «Τα παιδιά τραγουδούν για τα παιδιά: Οι τελευταίες κενές σελίδες» δύο νέοι της σημερινής εποχής αντιμετωπίζουν προβλήματα προσπαθώντας να οικοδομήσουν το μέλλον τους, αλλά δεν σταματούν να ονειρεύονται. Ο ένας, αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά. Μαζί του παίρνει ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από προσωπικότητες που ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο και διέπρεψαν ο καθένας στον τομέα του. Μέσα από την αναδίπλωση των σελίδων του λευκώματος, γίνεται όλη η κατάθεση της μνήμης της Μικράς Ασίας, με αφηγήσεις, ποιήματα και τραγούδια. Τις τελευταίες σελίδες του λευκώματος πάντως, θα συμπληρώσουν οι νέοι της σημερινής εποχής.
«Η παράσταση είναι αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Το σχολείο μας όμως δεν στέκεται στην καταστροφή, αλλά θέλει να δώσει ένα θετικό πρόσημο. Γι’ αυτό τονίζει τον πολιτισμό που έφεραν οι άνθρωποι αυτοί όταν ήρθαν στον ελλαδικό χώρο», δήλωσε η διευθύντρια του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Κωνσταντινίδου. Όπως τόνισε, είναι η τρίτη μεγάλη εκδήλωση καλλιτεχνικού χαρακτήρα που διοργανώνει το συγκεκριμένο σχολείο. «Θεωρούμε την πολιτιστική εκπαίδευση των παιδιών απαραίτητη για την ανάπτυξή τους και επίσης αποτελεί στόχο μας να μάθουν τα παιδιά από μικρά, σε πράξεις φιλανθρωπίας και ανθρωπιάς», συμπλήρωσε.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας Ματθαίος Τσαχουρίδης, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά και τιμή για το γεγονός. «Με τον τρόπο αυτό δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν τη μουσική μας παράδοση και να περάσει με έναν εξαιρετικό τρόπο από γενιά σε γενιά», είπε χαρακτηριστικά.
Στα είκοσι τραγούδια που θα ερμηνεύσουν οι μαθητές, θα συνοδεύονται από παραδοσιακή ορχήστρα, αλλά και από τους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς Μανώλη Καραντίνη στο μπουζούκι, Θάνο Γκιουλετζή στο βιολί και Αχιλλέα Σοφούδη στο πιάνο, γνωστούς και ως «trio mousikanti».
Ο Μανώλης Καραντίνης εξέφρασε τη συγκίνησή του γι’ αυτό που γίνεται, καθώς όπως είπε, τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον μας και ο σκοπός της εκδήλωσης είναι ιερός. Από την πλευρά του ο Θάνος Γκιουλετζης υπογράμμισε τη σημαντική δουλειά που έχουν κάνει οι μαθητές με τον μαέστρο τους Ηρακλή Παναγόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τα παιδιά που έκαναν όλη αυτή τη διαδρομή και έμαθαν τα τραγούδια (παραδοσιακά και έντεχνα), μέσα από τα οποία μαθαίνουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τέλος, ο Αχιλλέας Σοφούδης -που είναι και δάσκαλός τους, προειδοποίησε για την απίστευτη ενέργεια και τη συγκίνηση που θα προκαλέσει η συγκεκριμένη εκδήλωση. «Είναι μία παράσταση επαγγελματικού επιπέδου και αποτέλεσμα μίας υπέροχης μίξης, που είναι γεμάτη αγάπη, μεράκι και προσπάθεια για κάτι που θα αφήσουμε στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Για το τρακ που του προκαλεί η ιδέα ότι θα συμμετέχει στην εκδήλωση ως ο κεντρικός αφηγητής, μίλησε ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Σαραφιανός. «Με γεμίζει με μεγάλη ευθύνη και έχω τρακ που θα πλαισιώνομαι από 240 παιδιά και την …Εθνική Ελλάδος των μουσικών», ανέφερε ο ίδιος.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης οι ηθοποιοί Γιώργος Κωνσταντίνου και Αλεξάνδρα Κασιούμη, όπως και οι όμιλοι θεάτρου, μοντέρνου χορού και μπαλέτου υπό την καθοδήγηση της Μυρσίνης Καρματζόγλου, Άννας Θωίδου και Άσπας Σέρβου. Στο απόσπασμα του Πόντου θα λάβει μέρος παραδοσιακή, παιδική ορχήστρα με ποντιακές λύρες του συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» και με τη χορευτική τους ομάδα, ενώ θα συμμετάσχει το παραδοσιακό χορευτικό τμήμα της ΚΕΠΑΠ του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Το κείμενο είναι του Στέλιου Λιθοξοΐδη.
Η παράσταση, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη, θα δοθεί την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 19.30, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργήσει έκθεση με φωτογραφικό υλικό του Μικρασιατικού Πολιτισμού, από το Μουσείο Καλεμκερή του Δήμου Καλαμαριάς.