Featured

Θεσσαλονίκη: «Αναστενάζουν» τα μικρά καταστήματα – Μηδενικά έσοδα και αβεβαιότητα

«Είμαστε στο κέντρο της πόλης και είναι λες και δεν υπάρχουμε» - Κραυγή αγωνίας στην Parallaxi από ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη

Εύα Καβάζη
θεσσαλονίκη-αναστενάζουν-τα-μικρά-604659
Εύα Καβάζη

Μεγάλες ουρές και συνωστισμός παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, στα μικρά καταστήματα η εικόνα δεν είναι η ίδια. Παρά τις χειμερινές εκπτώσεις οι καταναλωτές δεν δελεάστηκαν.

Η Parallaxi μίλησε με ιδιοκτήτες καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Όπως μας διαβεβαίωσαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου για τα μικρά καταστήματα είναι μη βιώσιμο, με τους περισσότερους να σκέφτονται να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.

Η κ. Αγγελική, ιδιοκτήτρια σε κατάστημα λευκών ειδών στην οδό Φιλίππου τόνισε πώς παρόλο την θετική πλευρά του ανοίγματος των καταστημάτων λιανεμπορίου, ο τζίρος είναι αρκετά μειωμένος. «Δεν μπορεί να καλυφθεί η διαφορά και ο κόσμος γενικά είναι συμμαζεμένος και φοβισμένος. Λόγω των μέτρων τους κρατάμε έναν- έναν απέξω, όποτε όποιος δεν έχει υπομονή φεύγει. Όλα αυτά είναι μείον.» Όπως εξηγεί η μέθοδος του Click away το προηγούμενο διάστημα ήταν βοηθητική. «Τα μικρά μαγαζιά δεν έχουμε συνεχόμενα από την ώρα που ανοίγουμε πελάτες, μπαίνει ένας πελάτης στις 11:00 ένας στις 12:00, τόσο λίγοι είναι οι πελάτες, αν συμπωματικά έρθουν την ίδια στιγμή, χάνεις αυτόματα τον άλλο.»

Ωστόσο, δεν είναι και λίγοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που σημειώνουν μηδενικά έσοδα. Ο κ. Πέτρος ιδιοκτήτης καταστήματος με αξεσουάρ ένδυσης στην Εγνατία δηλώνει πώς τα μικρά καταστήματα δεν έχουν την κίνηση που είχαν συνηθίσει. «Τα μεγάλα καταστήματα μόνο δουλεύουν, εμείς τίποτα.» Όπως εξηγεί αν συνεχίσει η τωρινή κίνηση της αγοράς ο ίδιος δεν θα μπορεί να συντηρεί το κατάστημα. «Μέχρι τώρα χερικό δεν έχουμε κάνει. Χθες κλείσαμε με 13 ευρώ. Ούτε τα ρεύματα δεν βγάζουμε. Με είκοσι ευρώ και τριάντα έσοδα δεν κρατιέται κατάστημα. Αυτή την στιγμή δουλεύουμε και δεν βγάζουμε μεροκάματο, συμπληρώνουμε και από την τσέπη μας.»

Πολλοί από τους ιδιοκτήτες πέραν του φόβου για τον μέλλον της επιχείρησης τους, φοβούνται και για ένα τρίτο αυστηρό lockdown. 

Η κ. Νόνη ιδιοκτήτρια καταστήματος με υποδήματα στην Εγνατία σχετικά με την κίνηση της αγορά δήλωσε: «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ χάλια, η αγορά έχει μηδενιστή. Ο κόσμος φοβάται να κατέβει στο κέντρο. Τώρα ακούγεται πώς μάλλον θα μας ξανακλείσουν (Lockdown). Και εμείς φοβόμαστε πώς θα ανταπεξέλθουμε. Δεν έχουμε δουλεία, δεν μας βοηθάει το κράτος αλλού δίνει αλλού δεν δίνει.»

Η ίδια όχι μόνο δεν κατάφερε να εισπράξει τα χαμένα της προηγούμενης περιόδου αλλά δεν ξέρει και αν θα μπορέσει να κρατήσει την επιχείρηση. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, πώς θα ανταπεξέλθουμε; Θα κλείσει; Πώς θα πληρώσουμε τα ενοίκια; Πώς θα συντηρήσουμε την οικογένεια μας; Δεν έχουμε άλλους πόρους από την επιχείρηση ζούμε.»

Με την κίνηση που σημειώνεται στην αγορά πολλοί καταστηματάρχες δηλώνουν πώς προτιμούν την μέθοδο του Click away. Η κ. Πολίνα ιδιοκτήτρια καταστήματος ένδυσης στην Αγία Σοφίας εξηγεί πώς «Είτε κλειστά είτε ανοικτά το ίδιο είναι. Το Click away ήταν λίγο καλύτερο, δεν καθόμουν τόσες πολλές ώρες. Κάθομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ και τελικά δεν έχω δουλεία. Ενώ αν έβλεπε κάτι στην βιτρίνα θα έπαιρνε τηλέφωνο, θα ερχόταν εδώ και θα υπήρχε σίγουρη πώληση.» Συμπληρώνει: «Η αγορά δεν έχει δουλειά, είναι πάρα πολύ δύσκολα. Είμαστε στο κέντρο και είναι λες και δεν υπάρχουμε. Μόνο στα μεγάλα καταστήματα υπάρχει κόσμος»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα