Η Θεσσαλονίκη αποκτά σύστημα προειδοποίησης των πολιτών για καύσωνα από τον κεντρικό δήμο και το ΑΠΘ

Με βάση τη συσχέτιση μεταξύ αισθητής θερμοκρασίας και θνησιμότητας

Parallaxi
η-θεσσαλονίκη-αποκτά-σύστημα-προειδο-208092
Parallaxi

Σύστημα προειδοποίησης υγείας πολιτών από υψηλές θερμοκρασίες, με βάση τη συσχέτιση μεταξύ αισθητής θερμοκρασίας και θνησιμότητας, έχει αναπτύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου LIFE ASTI.

Οι πολίτες κάθε δημοτικού διαμερίσματος της Θεσσαλονίκης θα μπορούν να ενημερώνονται τόσο για τις θερμοκρασίες που θα επικρατούν τις επόμενες τέσσερις ημέρες, για τον δείκτη θερμικής δυσφορίας αλλά και τους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία τους είτε διαδικτυακά στην ιστοσελίδα https://app.lifeasti.eu που είναι ήδη διαθέσιμη, είτε με εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα.

Για το ευρωπαϊκό έργο και τα πρώτα συμπεράσματα δόθηκε το πρωί συνέντευξη Τύπου στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης- Κάζα Μπιάνκα παρουσία τριών αντιδημάρχων του δήμου Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα, Περιβάλλοντος Σωκράτη Δημητριάδη, Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδη και του καθηγητή του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρη Μελά.

«Το έργο έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό εργαλείο, πλατφόρμα και εφαρμογές για έξυπνα κινητά, που βοηθά στην ενημέρωση των δημοτών της πόλης, αλλά και των επισκεπτών της, με υψηλής ποιότητας πληροφορία που αφορούν ακραία κλιματικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες και η αστική θερμική νησίδα. Η πληροφορία αυτή βοηθάει και στην πρόληψη των δυσάρεστων επιπτώσεων που δύναται να έχουν οι υψηλές θερμοκρασίες στην ανθρώπινη υγεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούπκας.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε πως «οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την αύξηση των θερμοκρασιών» και πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πέρα από τη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Ρώμη της Ιταλίας.

Ο κ. Κυριζίδης συμπλήρωσε πως τα αποτελέσματα μέσα από το έργο LIFE ASTI θα δώσουν τη δυνατότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης να αξιολογήσει και την επίδραση που θα έχουν μια σειρά από τεχνικά έργα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα οι σχολικές αυλές με βιοκλιματικά κριτήρια, τα πράσινα δώματα και η βιοκλιματική αναβάθμιση πλατειών.

Από το ΑΠΘ, ο καθηγητής κ. Μελάς σημείωσε ότι σε πόλεις μεσαίου μεγέθους και άνω, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, παρουσιάζονται υψηλότερες θερμοκρασίες στο κέντρο, γεγονός που οφείλεται σε παράγοντες όπως είναι η εκπομπή θερμότητας από ανθρωπογενείς δραστηριότητες για παράδειγμα τα αυτοκίνητα και ο κλιματισμός, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους έχουν δομηθεί οι πόλεις σε ό,τι αφορά τα υλικά και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα