Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Επέτειος 90 χρόνων για τη Νομική ΑΠΘ

Με εορταστικό συνέδριο με θέμα το Δίκαιο και την Τεχνολογία

Parallaxi
θεσσαλονίκη-επέτειος-90-χρόνων-για-τη-ν-621271
Parallaxi

Ενενήντα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το καλοκαίρι η Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και οι επετειακές εκδηλώσεις άνοιξαν σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου με την έναρξη τριήμερου συνεδρίου με θέμα «Δίκαιο και Τεχνολογία στην Κοινωνία της Διακινδύνευσης», παρουσία τοπικών αρχών, εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. 

Την άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ΑΠΘ διαδρομή της Νομικής Σχολής του υπογράμμισε ο πρύτανης καθ. Νίκος Παπαϊωάννου καλωσορίζοντας τους ομιλητές και όσους παρευρέθηκαν για να τιμήσουν τη σημαντική επέτειο. Υπενθύμισε δε πως η Νομική της Θεσσαλονίκης εισήγαγε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα νομικών σπουδών στην Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά τη θεματολογία του συνεδρίου σημείωσε πως έχει κοινωνικό περιεχόμενο και αναφέρεται στην κοινωνική ευθύνη, καθώς «οι προσεγγίσεις είναι τέτοιες που στηρίζονται στην παραδοχή ότι τα όρια του δικαίου καθορίζονται από το αισθητήριο της ίδιας της κοινωνίας το οποίο αποτυπώνεται σε ρυθμιστικούς κανόνες θετικού δικαίου από τους λειτουργούς νομοθέτες».

Στις στενές σχέσεις που πρέπει να αναπτύσσονται μεταξύ της νομοθετικής εξουσίας και της επιστήμης του δικαίου, αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην «πλούσια συνδρομή των πνευματικών τέκνων της Νομικής του ΑΠΘ στο νομοθετικό έργο της Βουλής». Σε ό,τι αφορά το θέμα του συνεδρίου παρατήρησε ότι «ζούμε σε εποχή με πολλούς κινδύνους, όπλα μαζικής καταστροφής, τρομοκρατικές επιθέσεις, χειραγώγηση της πληροφόρησης, ανέλεγκτα ρεύματα μεταναστών, καθολική επιτήρηση οικονομικών εφιαλτική μόλυνση του περιβάλλοντος […] και οι κίνδυνοι αυτοί υπάρχουν και γίνονται διαρκώς πιο απειλητικοί». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε το κοινοβούλιο για να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι που απορρέουν από την πανδημία, την περιβαλλοντική μόλυνση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και ευρύτερα την οικονομική και κοινωνική αστάθεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στον δικό του χαιρετισμό που επίσης διαβάστηκε αναφέρθηκε ονομαστικά σε εμβληματικούς ακαδημαϊκούς δασκάλους της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ που έθεσαν τα θεμέλια μιας συνολικής θεωρητικής παρακαταθήκης του δικαίου και σε εκείνους με το έργο και τη διδασκαλία τους στα αμφιθέατρα του τμήματος νομικής συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Συντάγματος του 1975.

Ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα χαρακτήρισε τη συμπερίληψη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ στις 200 καλύτερες παγκοσμίως ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου. «Οι απόφοιτοι της ξεχωρίζουν και μεταξύ τους πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου βίου της χώρας», είπε χαιρετίζοντας το συνέδριο, ενώ επεσήμανε ότι η νομοθεσία και νομολογία συνιστούν αστείρευτες πηγές γνώσεων και πυλώνα πάνω στον οποίο οικοδομείται ένα κράτος δικαίου «αφού σκοπός του νόμου δεν είναι να καταργήσει ή να περιορίσει αλλά αντίθετα να διαφυλάξει την ελευθερία».

Σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας για «ένα όχημα για την ίδια την πόλη, αναπόσπαστο τμήμα της παράδοσης που την καθιστά ένα σημαντικό πανεπιστημιακό κέντρο ευρωπαϊκού δικαίου διεθνούς εμβέλειας με μοναδική προσφορά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας».

Στη πορεία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και τον τρόπο με τον οποίο πρωτοστάτησαν εμβληματικές της προσωπικότητες στον αντιδικτατορικό αγώνα, την μεταπολίτευση, τον εκδημοκρατισμό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα επίκαιρη την κληρονομιά αυτή για την επόμενη μέρα […] ενόψει των καταιγιστικών τεχνολογικών εξελίξεων.

«Για το ΚΚΕ η επιστημονική γνώση αρχίζει, κατακτιέται, αναπτύσσεται όταν τίθεται στην υπηρεσία των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Λεωνίδας Στολτίδης».

Το συνέδριο είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί την περασμένη ‘Ανοιξη, αλλά λόγω της πανδημίας η ημερομηνία διεξαγωγής του μεταφέρθηκε. Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου μεταδίδονται και διαδικτυακά, παρουσιάζεται και ο επετειακός τόμος για τα 90 χρόνια της σχολής, τον οποίο η κοσμήτορας καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου Καστανίδου χαρακτήρισε «ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που εργάστηκαν για την ίδρυση και οργάνωση της Σχολής και ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όλους που με το έργο και την προσωπικότητα και το επιστημονικό κύρος τους έχουν βοηθήσει στην καταξίωση και διεθνή αναγνώριση της Σχολής».

Την εισαγωγική ομιλία στο συνέδριο πραγματοποίησε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναλύοντας τις προκλήσεις που θέτουν οι νέες τεχνολογίες στην ερμηνεία του Συντάγματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα