Thessaloniki Helexpo Forum: Δικαιοσύνη, ενέργεια και αγροτικός τομέας στο επίκεντρο της πρώτης μέρας
Τι ειπώθηκε στα τρία πάνελ που διοργανώθηκαν σήμερα
Τρία πάνελ πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα πλαίσια του Thessaloniki Helexpo Forum με θέματα: «Ψηφιακή Δικαιοσύνη», «Ενέργεια, Αειφορία και Βιώσιμες Πρακτικές» και «Εξωστρέφεια και εξαγωγές στις νέες συνθήκες».
Κοσμογονία μεταρρυθμίσεων για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης
Την αναγκαιότητα της μετάβασης της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή προς όφελος των πολιτών, αλλά και για την παραγωγή καλύτερου δικαστικού έργου, υπογράμμισε το πάνελ «Ψηφιακή Δικαιοσύνη» του Thessaloniki Helexpo Forum, που διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo και βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».
Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, έκανε λόγο για μια μικρή επανάσταση την οποία ζούμε, για μια κοσμογονία μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, μετά και την πανδημία, που άλλαξε τα δεδομένα. Σημείωσε δε πως η περίοδος αυτή έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν πολλά βήματα που είχαν σχεδιαστεί, ενώ ο συνδυασμός της πίεσης της πραγματικότητας με την εφαρμογή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων μάς δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουμε τον βηματισμό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Μιλώντας για τα ψηφιακά βήματα που έχουν γίνει αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ηλεκτρονικά δικόγραφα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και στην δυνατότητα ανάκτησης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου εκδόθηκαν 137.800 ηλεκτρονικά πιστοποιητικά. Επίσης ανέφερε πως σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες του διαγωνισμού για τη δεύτερη φάση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων, που αφορά τα πρωτοδικεία και τα εφετεία, εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας.
Πάντως, παρόλο που αναγνώρισε τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης, τόνισε πως αυτό που πρέπει να κρατάμε ως αρχή είναι η πραγματική αξία του ανθρώπινου παράγοντα. «Αν πρέπει κάπου πρώτα να επενδύσει κανείς είναι τα πρόσωπα, οι άνθρωποι» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιχαήλ Καλογήρου, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έγινε στο μέτωπο αυτό επί της δικής του θητείας. Τόνισε επίσης πως πρέπει να διασυνδεθούν τα δικαστήρια της χώρας και να προχωρήσουν όσα έχουν μείνει πίσω, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης αναφέρθηκε στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην παγκόσμια κοινότητα για την τεχνητή νοημοσύνη και για το ζητήμα μιας αλγοριθμικής απονομής της δικαιοσύνης. «Μπαίνει ένα πολιτικό ζήτημα. Θα εμπιστευθούν οι πολίτες σε μια εποχή δικαστικού λαϊκισμού την κρίση ενός αλγορίθμου έναντι αυτής ενός ανθρώπου;» αναρωτήθηκε.
Την υστέρηση της χώρας μας στο μέτωπο της ψηφιακής Δικαιοσύνης υπογράμμισε με τη σειρά του ο επίσης πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χάρης Καστανίδης, που αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε στη δική του θητεία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού στο πεδίο της πληροφορικής, σημειώνοντας πως οι πληροφορικάριοι είναι είδος εν ανεπαρκεία στη Δικαιοσύνη. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως χρειάστηκαν 16 χρόνια για να προσληφθούν 12 υπάλληλοι πληροφορικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Καστανίδης τόνισε επίσης πως η προσπάθεια για ψηφιακή Δικαιοσύνη δεν θα κολλήσει στους πόρους, καθώς πόροι υπάρχουν, αρκεί να αξιοποιούνται σωστά. «Άλλα είναι τα προβλήματα. Δεν είναι μόνο αν την 1/1/2021 θα είμαστε σε θέση σε μαζική κλίμακα για όλες τις υποθέσεις να καταθέτουμε ηλεκτρονικά δικόγραφα. Θα έχουμε εξασφαλίσει άραγε την εξ αποστάσεως κατάθεση μαρτύρων όπου χρειάζεται;» σημείωσε.
Τις προσπάθειες του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς την ψηφιακή πραγματικότητα υπογράμμισε ο πρόεδρός του, κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, τονίζοντας πως χορηγεί ψηφιακές υπογραφές στα μέλη του, αποστέλλει δικαστικές αποφάσεις με ηλεκτρονικά μήνυματα, έχει καθιερώσει την ηλεκτρονική επικοινωνία με τα μέλη του και μέσω ειδικής εφαρμογής, έχει δημιουργήσει πλατφόρμα για ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ενέργειες της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, μέσα από την διαδικτυακή πύλη που έχουν δημιουργήσει. «Είμαστε υπέρμαχοι των νέων τεχνολογιών» τόνισε, σημειώνοντας όμως πως τα ηλεκτρονικά εργαλεία είναι εργαλεία και μπορεί να είναι χρήσιμα ή και επικίνδυνα, ανάλογα με το πώς τα χρησιμοποιούμε.
Την ετοιμότητα των Ελλήνων δικαστών να υποδεχθούν τις ψηφιακές αλλαγές στη Δικαιοσύνη για την καλύτερη παραγωγή δικαστικού έργου δήλωσε ο πρόεδρος Εφετών, κ. Χριστόδουλος Κυρτσίδης. Ο ίδιος ανέφερε πως βασικός στόχος της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών, εξέφρασε όμως τις ανησυχίες του κάνοντας λόγο για ψηφιακό αναλφαβητισμό που υπάρχει, όχι μόνο μεταξύ των πολιτών, αλλά και ανάμεσα στους παραγωγούς του δικαστικού έργου. «Ευελπιστώ ότι θα μπορούσε να ‘’κλέψουμε’’ λίγη από τη δουλειά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο ομότιμος Καθηγητής Νομικής, Πρόεδρος ΔΕ ΔιΠαΕ, κ. Αθανάσιος Καΐσης, σημείωσε πως οι νομικοί τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από την ψηφιακή τεχνολογία. Τόνισε δε πως μέχρι στιγμής όλες οι τεχνολογίες είναι αειφόρες τεχνολογίες ψηφιακού περιεχομένου, δεν εμφανίζουν πρόβλημα και είναι ευπρόσδεκτες. Κατά τον ίδιο, εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει είναι οι διασπαστικές τεχνολογίες όπως η blockchain, που απειλούν τον δικηγόρο. «Σε αυτό το σημείο έχουμε ένα σημαντικό έργο διαφύλαξης» σημείωσε.
Μεγάλες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας – Προχωράει το project της απολιγνιτοποίησης
Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας και ο πράσινος μετασχηματισμός του ενεργειακού της συστήματος απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στο πάνελ για την «Ενέργεια, Αειφορία και Βιώσιμες Πρακτικές» του Thessaloniki Helexpo Forum, που συνεχίζεται στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.
Η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε τις κυβερνητικές προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας, όπως είναι η ολοκλήρωση της νέας αγοράς ηλεκτρισμού, η μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το εθνικής σημασίας project της απολιγνιτοποίησης, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση και τα διεθνή ενεργειακά σχέδια. Ειδικά για την απολιγνιτοποίηση, η κα. Σδούκου σημείωσε ότι προετοιμάζεται από την κυβέρνηση ένα πακέτο ειδικών φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων για την Δυτική Μακεδονία, που θα εγκριθεί και από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.. Μάλιστα, επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή η συνεισφορά του λιγνίτη δεν ξεπερνά το 5-7% με τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 35% του ενεργειακού μίγματος της χώρας.
Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, Βουλευτής, Τομεάρχης Ενέργειας – Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η ενέργεια παίζει σήμερα κρίσιμο ρόλο, καθώς συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων και τον ρόλο της χώρας στην μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως η ενέργεια για τον Έλληνα επιχειρηματία παραμένει ακριβή, ενώ είπε ότι η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή γίνεται απότομα και άδικα. Παράλληλα, δήλωσε πως γενικά η εγχώρια αγορά της ενέργειας απαιτεί περισσότερο σχεδιασμό, λιγότερες ιδιωτικοποιήσεις και περισσότερη έγνοια για την κοινωνία.
Ο κ. Διονύσιος Παπαχρήστου, Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας της ΡΑΕ, έκανε λόγο για μετάβαση σε ένα καινούργιο ενεργειακό κλίμα, με πιο ελκυστικά τιμολόγια για τους Έλληνες καταναλωτές. “Με μακρόπνοο σχεδιασμό προχωράει η ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών, σχεδιάζουμε εργαλείο σύγκρισης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας,” τόνισε ο κ. Παπαχρήστου και υπογράμμισε την ανάγκη να ενημερώνονται επαρκώς οι τοπικές κοινωνίες για τις ενεργειακές επενδύσεις, ιδιαίτερα στο κομμάτι των αιολικών πάρκων.
Ο κ. Νικόλαος Πρέζας, Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing της Kosmocar-Volkswagen, σημείωσε πως απαιτείται να αξιοποιηθούν τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, τα οποία ανεβάζουν συνολικά τον πήχυ στην ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία. “Χρειάζεται να ενημερωθεί ο καταναλωτής για τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, αυτή είναι η προτεραιότητα μας, το όραμα μας” κατέληξε ο κ. Πρέζας.
Ιστορική χρονιά το 2020 για την εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα
O εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα και οι αντοχές που επέδειξε η γεωργία την περίοδο της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του εναρκτήριου πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο διοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo και ξεκίνησε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης” στην Θεσσαλονίκη.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας υπογράμμισε ότι το Thessaloniki Helexpo Forum αποτελεί μία πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, ακόμη και στην εποχή του κορωνοιού.
Στο πάνελ για τις νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδής Βορίδης υπογράμμισε ότι ο πρωτογενής τομέας άντεξε στην πανδημία και φέτος είναι μία ιστορική χρονιά για την εξωστρέφεια του, με ρεκόρ εξαγωγών σε διάφορα προϊόντα.
Ο Υπουργός σημείωσε ότι η προοπτική και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα δεν υλοποιείται με ευχολόγια και δηλώσεις προθέσεων, αλλά απαιτείται συμφωνία πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. “Χρειαζόμαστε επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία με οικοδόμηση της ευφυούς γεωργίας, καθώς και εκμηχάνιση. Οι πολιτικές δεσμεύσεις για την γεωργία απαιτείται να έχουν αντίκρισμα σε πόρους. Απεμπλέξαμε και διπλασιάσαμε σχεδόν το ποσό για τα Σχέδια Βελτίωσης, προχωράνε τώρα και ανέβηκε η πλατφόρμα για τα αιτήματα πληρωμών. Στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης η πρόσκληση για τα καινούργια σχέδια βελτίωσης θα είναι στις αρχές της περιόδου, δηλαδή το 2022-23”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης.
Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε στα δεδομένα που αλλάζουν την γεωργία, που εκτός από την πανδημία, περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
“Όταν γίνει σύνθεση όλων των στοιχείων που μεταβάλλουν την αγροτική παραγωγή, τότε θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την γεωργία. Οι νέες τεχνολογίες στοχεύουν στην μείωση του κόστους παραγωγής για να είναι ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα και στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, προκειμένου να ενσωματώσουν την προστιθέμενη αξία που τους αναλογεί. Η αξιοποίηση της καινοτομίας στην ελληνική παραγωγή είναι το μεγάλο ζητούμενο. Όλα τα προγράμματα επενδύσεων θα πρέπει να έχουν τελικό ωφελούμενο, τον μικρομεσαίο αγροτικό παραγωγό”, επεσήμανε ο κ. Αραχωβίτης.
Η Πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ κα. Δήμητρα Εμμανουηλίδου, στάθηκε στην ανάγκη στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης της γεωργίας να μην μοριοδοτούνται μόνο οι νέες επενδύσεις, αλλά να επιδοτείται και η καινοτομία. “Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις επενδύσεις δημιουργούν τεράστιο τεχνολογικό κενό στο χωράφι. Οι επιχειρήσεις μας μένουν πίσω και λόγω της υψηλής φορολογίας και της κακής διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με την παραγωγή” υπογράμμισε η κα. Εμμανουηλίδου.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σάββας Μπαλουκτσής, τόνισε πως σήμερα ο αγρότης χρειάζεται να ξοδεύει περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή του παρά στο χωράφι. “Να μπει ψηλά στην ατζέντα ο εκσυγχρονισμός του γεωργικού τομέα. Να εκπονηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο και για την εκπαίδευση των αγροτών” είπε και ανέφερε ορισμένα στοιχεία για τον μηχανολογικό εξοπλισμό του αγροτικού τομέα, όπως ότι το 53% του στόλου των τρακτέρ στην Ελλάδα είναι 26-40 ετών.
Ο κ. Εμμανουήλ Παναγιωτόπουλος, Δ/ντής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Hellas, υπογράμμισε πως η Bayer επενδύει 2,5 δισ. ευρώ παγκοσμίως σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ δήλωσε πως η επανάσταση της γεωργίας είναι μπροστά μας, αλλά το να αναπτυχθούν τεχνολογίες μη προσβάσιμες στους αγρότες δεν έχει νόημα στην πράξη.
Ο κ. Ιωάννης Μαυρουδής, Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑ Επιχειρείν, σημείωσε πως ένα από τα καλά της πανδημίας είναι ότι ο κόσμος θυμήθηκε την αγροτική παραγωγή, ενώ είναι αναγκαίος ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας, προκειμένου όλοι οι περιβαλλοντικοί δείκτες στο χωράφι να παραμείνουν σε χαμηλά. επίπεδα. “Το παλαιό μοντέλο του Έλληνα αγρότη πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε έναν επιχειρηματία” κατέληξε ο κ. Μαυρουδής.