Η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική τα σημεία προβολής στην τουριστική αγορά της Γερμανίας

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Grand Hotel Palace.

Νίκος Γκάγιας
η-θεσσαλονίκη-και-η-χαλκιδική-τα-σημεί-654972
Νίκος Γκάγιας

Την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν 40 εκπρόσωποι των μεγάλων tour operators της Γερμανίας στο πλαίσιο του «FVW workshop Greece 2020», που διοργανώνεται από 15 έως 20 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ στις 17 του μηνός θα υπάρξει διαδικτυακή συνεδρίαση. Στόχος  η βαθύτερη γνωριμία και ενημέρωση για τον προορισμό, τις τουριστικές υποδομές και εμπειρίες που προσφέρουν στους επισκέπτες.

«Η Ελλάδα είναι μία ελπίδα μέσα στην πανδημία της covid-19. Μοιάζει με φως καθώς η αγορά της παραμένει ανοιχτή και ασφαλής» είπε ο επικεφαλής του FVW, Klaus Hildebrand τονίζοντας πως είναι η πρώτη διοργάνωση του FVW εν μέσω της πανδημίας.

Πρόκειται για μια δυναμική προσπάθεια επανεκκίνησης, όπως τόνισε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, καθώς το βλέμμα πλέον είναι στραμμένο «στην επόμενη μέρα και ο στόχος να μην χαθεί ό,τι έχει κατακτηθεί με κόπο».

Οι Γερμανοί τουρίστες είναι μεταξύ των 3 πρώτων εθνικοτήτων σε διανυκτερεύσεις στην Κεντρική Μακεδονία, ανέφερε η κ.Πατουλίδου και στη Θεσσαλονίκη παρουσίαζαν αυξητική τάση κάθε χρόνο.

Όπως επεσήμανε η εκπρόσωπος του FVW στην Ελλάδα Άντα Καραγιάννη, η δράση αυτή διοργανώνεται από το μεγαλύτερο media τουρισμού στη Γερμανία που φέρνει κοντά τον προορισμό με decision makers, έχοντας ένα σημαντικό δίκτυο διανομής με tour operators και retailers ενώ βρίσκεται σε επαφή με 10.000 ταξιδιωτικά πρακτορεία.

“Η κρίση στον τουρισμό είναι ένα ζήτημα εθνικής διάστασης και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, είπε η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, τονίζοντας ότι τα νέα δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν για την επανατοποθέτηση της Θεσσαλονίκης στην τουριστική αγορά και όχι ως δικαιολογία αδράνειας ή αποτυχίας” .

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κύριος Γρηγόρης Τάσιος αναφέρθηκε «στους στόχους και τη σημαντικότητα της ενέργειας, την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των Γερμανών επισκεπτών εφ’ όσον η Θεσσαλονίκη μετά την Αθήνα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό καθημερινών τακτικών πτήσεων και τέλος τη συνεργασία της πόλης με τη Χαλκιδική σε προτάσεις που από την άλλη πλευρά αναζητά έντονα η αγορά».   

Η εν λόγω δράση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και χορηγιών ενώ είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο workshop διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Σημειώνεται πως παρόμοια workshop έχουν γίνει στο παρελθόν στην Ρόδο, την Κρήτη, τη Κω και στην Αθήνα, όπως επισήμανε η κα. Άντα Καραγιάννη.

Πρόγραμμα φιλοξενίας

Στο πρόγραμμα φιλοξενίας, η Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική θα παρουσιάσουν την οργανωμένη φιλοξενία, θεματικές προτάσεις διακοπών, το πολιτιστικό profile, τον τουρισμό συνεδρίων και mice, τη γαστρονομία, τη φύση και αλλαγή τοπίου, τις ξενοδοχειακές υποδομές, την ετοιμότητα και προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την ελκυστικότητα σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς.

Στη τουριστική κίνηση αναφέρθηκε ο κ. Τάσιος: «Η Χαλκιδική αδικήθηκε την φετινή τουριστική περίοδο. Λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων από τα 540 ξενοδοχεία άνοιξαν τα 380 μέχρι τον Ιούλιο, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο μόλις 200 βρίσκονταν σε λειτουργία».

Συγκριτικά με το 2019 υπήρξε μείωση της τάξεως του 50-70%. Ο τζίρος των ξενοδόχων ήταν ο μισός σε σχέση με πέρυσι. «Όμως παρά το κόστος που είχαν οι ξενοδοχειακές μονάδες που ήταν σε λειτουργία, αυτό που κρατάμε είναι πως καταφέραμε να ανοίξουμε. Τα ξενοδοχεία έδειξαν υπευθυνότητα με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αφίξεις που έγιναν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Πιο συγκεκριμένα ήλθαν 115.000 Γερμανοί, ενώ το 2019 είχαν έρθει 320.000. Οι περσινοί 143.000 Βρετανοί «έπεσαν» στους 22.000 φέτος. Και 20.000 πτήσεις από Ρωσία έναντι των 104.000 πέρσι. Τονίζοντας πως ήταν ένα από τα αεροδρόμια που είχαν τόσο μεγάλη πτώση.

Όλα τα παραπάνω ειπώθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στο Grand Hotel Palace με ομιλητές την κ. Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, την κ. Μαρία Καραγιάννη, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον κ. Γρηγόρη Τάσιο, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ενώ μέσω επικοινωνίας skype βρίσκονταν η κ. Άντα Καραγιάννη, αντιπρόσωπος της FVW / υπεύθυνη της διοργάνωσης και ο Klaus Hildebrand, επικεφαλής του FVW.

Την φετινή συνάντηση διοργανώνουν ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης μαζί με τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, , το Thessaloniki Convention Bureau και τις Ενώσεις Ξεν/χων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής .

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα