Θεσσαλονίκη: Κάντε… κράτηση για κατσικάκι σε προνομιακή τιμή
Κρεοπώλες προειδοποιούν τους πελάτες τους ενόψει Πάσχα
Τρεις περίπου εβδομάδες μας χωρίζουν από το φετινό Πάσχα και ήδη αρκετοί από εμάς αρχίζουμε να κάνουμε δειλά δειλά σχέδια για το πώς και πού θα περάσουμε τις εορταστικές ημέρες.
Από την Ανάσταση στα μπαλκόνια και το Χριστός Ανέστη στις 21:00, στο φετινό Πάσχα της ακρίβειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καταναλωτές τις τελευταίες ώρες λαμβάνουν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα από κρεοπωλεία της πόλης που τους παροτρύνουν να κάνουν από νωρίς τις αγορές τους ενόψει του Πάσχα, αφού όπως σημειώνουν οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια κινούνται ακόμα σε λογικές τιμές, αλλά κανείς δε γνωρίζει αν και πόσο θα αυξηθούν όσο πλησιάζουμε προς τα μέσα Απριλίου.
Κάνοντας μια βόλτα στο Καπάνι, οι τιμές σε αρνί και κατσίκι κυμαίνονται από 7 έως 8,5 ευρώ το κιλό. Σε κρεοπωλεία της πόλης, ωστόσο, ξεπερνά και τα 10 ευρώ.
Σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 15%, και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο και να φτάσει και στο +20% σε σύγκριση με το περσινό Πάσχα.
Πόλεμος, ενεργειακή κρίση, φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου, καύσιμα, μετακυλούν το ποσοστό της αύξησης στον καταναλωτή. Στα παραπάνω, άνθρωποι του κλάδου, προσθέτουν και την άνοδο στις τιμές ζωοτροφών λόγω της έλλειψης σιτηρών που παρατηρείται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Παραγωγοί και κτηνοτροφικός κόσμος θεωρούν ότι το αρνάκι δεν είναι δυνατόν να πωλείται πάνω από 8,5 ευρώ, αφού τα έξοδα από το σφαγείο μέχρι να φτάσει στο τσιγκέλι του εμπορίου δεν είναι περισσότερα από 2,5 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί σημειώνουν ότι «δεν βγαίνουν» και ότι απλώς καλύπτουν τη χασούρα τους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βγάζουν κέρδος.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα προκύψει για την εγχώρια αγορά το φετινό Πάσχα είναι το γεγονός ότι τα ελληνικά αμνοερίφια έχουν… πέραση στο εξωτερικό και με το Πάσχα των Καθολικών να προηγείται είναι δεδομένο ότι μεγάλη ποσότητα θα «ταξιδέψει» εκτός συνόρων. Πέρα από την Ιταλία και την Ισπανία, παραγωγοί έχουν ανοίξει διαύλους και με τις αγορές της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Λιβυής.
Ερωτηματικό αποτελεί και η στάση των ξένων αγορών από τις οποίες οι Έλληνες κρεοπώλες προμηθεύονται αρνιά, όπως για παράδειγμα η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν την πρακτική του μπλόκου σε εξαγωγές σιτηρών ή να «χτυπήσουν» υψηλές τιμές.
Φόβοι υπάρχουν πάντως και για τις τιμές στα πουλερικά, με τις απαισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για διπλασιασμό τους ή και παραπάνω, τις επόμενες εβδομάδες, όσο η κατάσταση παραμένει ρευστή στην Ουκρανία και οι τιμές των πρώτων υλών καλπάζουν, την ώρα που δεν υπάρχουν στη χώρα πρώτες ύλες για ζωοτροφές.