Θεσσαλονίκη: Καταγγέλλουν τον Δήμο για αδιαφορία οι γονείς του 1ου Πειραματικού Δημοτικού

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διά των εκπροσώπων του, από την αρχή της συνάντησης, αντιμετώπισαν τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τη διεύθυνση του Σχολείου επιθετικά».

Parallaxi
θεσσαλονίκη-καταγγέλλουν-τον-δήμο-γι-473244
Parallaxi
Εικόνα: Site – 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Αποτυχημένη, χαρακτηρίζει, τη συνάντηση που έγινε με την αντιδημαρχία του δήμου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της πόλης, που περιγράφει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της συστέγασης με το Κέντρο Δια Βίου  Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και το Σερβικό Σχολείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν:

Απέτυχε να δοθεί βιώσιμη λύση στα προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής που δημιουργεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας η συστέγαση του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με το Κέντρο Δια Βίου  Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και το Σερβικό Σχολείο, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης και εκπροσώπων του Συλλόγου  Γονέων  και  Κηδεμόνων  και  της Διεύθυνσης του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού  Σχολείου  Θεσσαλονίκης, εκπροσώπου του Δημάρχου και εκπροσώπων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και η  Διεύθυνση  του  Σχολείου  μετέφεραν την έντονη ανησυχία της συντριπτικής πλειοψηφίας των γονέων και των δασκάλων του σχολείου για την υγεία και την  ασφάλεια  μαθητών  και εκπαιδευτικών, καθώς τους ίδιους χώρους στο κτήριο της Οικοκυρικής Σχολής  επί  της οδού Εγνατίας 132 χρησιμοποιεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, αφού το κτήριο χρησιμοποιείται από τους μαθητές του 1ου Πειραματικού Δημοτικού, από ενήλικες του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δήμου Θεσσαλονίκης, από άλλους μαθητές για μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας  και  από  άλλους  ενήλικες για εκμάθηση της σέρβικης γλώσσας.

Εκφράστηκαν οι σοβαροί ενδοιασμοί των γονέων για την ορθή τήρηση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος στο κτήριο και τέθηκε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο κίνδυνος για την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών, υπαλλήλων είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αδύνατη δε η ιχνηλάτηση, σε περίπτωση κρούσματος. Επισημάνθηκε επίσης η αυξημένη πιθανότητα να κινδυνεύει η λειτουργία του σχολείου από το τυχαίο γεγονός να εμφανισθεί κρούσμα σε δομή που λειτουργεί το  απόγευμα ή άλλη ημέρα και ώρα  στο ίδιο κτήριο και σημειώθηκε η αναστάτωση που θα φέρει ένα τέτοιο γεγονός στον οικογενειακό προγραμματισμό. Τέλος, τονίστηκε η απουσία καθαριότητας κατά τις απογευματινές ώρες που λειτουργούν στο κτήριο  άλλες  δομές,  γεγονός  που επιβαρύνει τις συνθήκες υγιεινής στο σχολείο σε βάρος των μαθητών.

Προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα το  σχολείο  και  ταυτόχρονα  το ΚΔΒΜ να παρέχει το σημαντικό έργο του, προτάθηκε από τους εκπροσώπους τους σχολείου η προσωρινή μεταστέγαση του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης σε υφιστάμενους και ελεύθερους χώρους του Δήμου για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία ή έστω η πραγματοποίηση του συνόλου των μαθημάτων εξ αποστάσεως είτε και η μεταφορά του σχολείου σε άλλο χώρο, με τις προϋποθέσεις όμως της εκπλήρωσης του  σκοπού του ως  Πειραματικού  Δημοτικού Σχολείου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διά των εκπροσώπων του, από την αρχή της συνάντησης, αντιμετώπισαν τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τη διεύθυνση του Σχολείου επιθετικά, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας το γεγονός ότι εκπροσωπούν μία εκπαιδευτική κοινότητα με σοβαρό πρόβλημα στην υγιεινή του σχολικού περιβάλλοντος, στο οποίο οι κίνδυνοι από την πανδημία αυξάνονται. Οι προτάσεις απορρίφθηκαν από την Αντιδήμαρχο Παιδείας  με τα επιχειρήματα ότι: 1ον το Δια Βίου δεν θα φύγει από το κτήριο στο οποίο στεγάζεται και μάλιστα είναι άκομψο ή έκφραση αχαριστίας το αίτημα έστω και προσωρινής μεταστέγασης του Φορέα που φιλοξενεί το σχολείο από την προηγούμενη χρονιά και 2ον δεν υπάρχει κανένα άλλο διαθέσιμο κτήριο στον Δήμο Θεσσαλονίκης για να στεγάσει το δημοτικό σχολείο.

Η πρόταση της κ. Αντιδημάρχου ήταν η ενίσχυση της καθαριότητας  στο κτήριο, η οποία θεωρεί ότι σε γενικές γραμμές γίνεται καλά έως τώρα, μεγαλύτερη σχολαστικότητα στον έλεγχο και στην καταγραφή των ατόμων που εισέρχονται στον χώρο, έλεγχος αν τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά κλπ) και ίσως και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τη λειτουργία με τηλεκπαίδευση κάποιων τμημάτων του ΚΔΒΜ, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τον συγκεκριμένο τρόπο εκπαίδευσης.

Όλα τα παραπάνω ειπώθηκαν σε επίπεδο σχεδιασμού και δεν επιδείχθηκε καμία σύμβαση για επιπλέον, της υπάρχουσας, καθαριότητα του σχολείου μας, ούτε κατατέθηκε κάποια έγγραφη δέσμευση για τις προθέσεις. Αντιθέτως ειπώθηκε ότι ο αριθμός όσων εισέρχονται στο κτήριο τις απογευματινές ώρες και αφορούν διάφορες δομές ή σχολεία ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες.

Είναι άμεσα αντιληπτό ότι τα επιχειρήματα της Διοίκησης του Δήμου δεν κατανοούν, ούτε αντιμετωπίζουν με το απαιτούμενο ενδιαφέρον το μείζον πρόβλημα της υγείας παιδιών, δασκάλων, γονέων. Για τον λόγο αυτό ο  ΣΓΚ  με  αίτημά του με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζήτησε συνάντηση από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης το συντομότερο δυνατόν, για το οποίο ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση.

Ευελπιστούμε πριν να είναι αργά για όλες τις διαφορετικές δομές που λειτουργούν στο ίδιο κτήριο να δοθεί λύση και να μην χρειαστεί να δράσουν οι αρμόδιοι εκ των υστέρων, σε βάρος εκατοντάδων μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και υπαλλήλων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα