Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν σύντομα οι δράσεις για τη λειτουργία του Film Office

Aρχικά θα δημιουργηθεί ένα μητρώο με τους επαγγελματίες στον χώρο των οπτικοακουστικών έργων και έχουν έδρα την Κεντρική Μακεδονία.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-ξεκινούν-σύντομα-οι-δράσ-390356
Parallaxi

Ξεκινούν σύντομα οι προπαρασκευαστικές δράσεις για την οργάνωση και λειτουργία του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς το σχετικό ετήσιο πρόγραμμα για την περίοδο 2020-2021 αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος του Film Office, δημοσιογράφος και ιστορικός κινηματογράφου Λίνα Μυλωνάκη, αρχικά θα δημιουργηθεί ένα μητρώο που θα περιλαμβάνει όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των οπτικοακουστικών έργων και έχουν έδρα την Κεντρική Μακεδονία.

Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία ενός οδηγού τοποθεσιών γυρισμάτων για την περιφέρεια που, ουσιαστικά, θα τροφοδοτήσει μια ψηφιακή βιβλιοθήκη φωτογραφιών που θα ληφθούν με κινηματογραφικά κριτήρια. Μέσω του οδηγού αυτού αφενός θα προβάλλονται διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή, αφετέρου θα διευκολυνθούν οι κινηματογραφικοί παραγωγοί στην επιλογή τοποθεσιών ειδικού ενδιαφέροντος (τουριστικού, θρησκευτικού, γαστρονομικού, οινοποιητικού, μοναστηριακού, αγροτικού κλπ).

Οι δράσεις αυτές παρουσιάστηκαν σε επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε διαδικτυακά το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την Ομάδα Μελέτης του Ελληνικού Φιλμικού Πολιτισμού. Στο επίκεντρο της συζήτησης του συνεδρίου, με θέμα «Πολιτισμικές γειτονιές και κινηματογραφικές συμπαραγωγές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: 4ο συνέδριο στο Σύγχρονο Ελληνικό Φιλμικό Πολιτισμό», τέθηκαν οι κινηματογραφικές συμπαραγωγές στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο ρόλος τους στον πολιτικό και πολιτισμικό μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού οράματος.

Μέσα από τις διαφορετικές πτυχές των συμπαραγωγών, το συνέδριο εξέτασε το πώς ο ελληνικός κινηματογράφος συνδέεται με άλλους περιφερειακούς κινηματογράφους, όπως αυτούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης και πώς οι διασυνδέσεις αυτές διαμορφώνουν «πολιτισμικές γειτονιές». Επιπλέον, το συνέδριο ασχολήθηκε με τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι κινηματογραφικές συνδέσεις σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές του πολιτισμού, αλλά και με τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Στην παρουσίαση του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έγινε αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα επενδυτικά κίνητρα και τις προοπτικές υποστήριξης και ενίσχυσης των οπτικοακουστικών παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι ενέργειες ανάδειξης της Κεντρικής Μακεδονίας σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid-19, με σκοπό όχι μόνο την προσέλκυση ξένων παραγωγών, αλλά και την υποστήριξη των επαγγελματιών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία μέσω της εκπαίδευσής τους σχετικά με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες διεξαγωγής ασφαλών γυρισμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα