Top

Θεσσαλονίκη: Μαζική διαμαρτυρία υγειονομικών – Ένταση έξω από τις ΥΠΕ

Εκατοντάδες υγειονομικοί συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ ενάντια στο μέτρο αναστολής.

Φίλιππος Δεργιαδές
θεσσαλονίκη-μαζική-διαμαρτυρία-υγει-809068
Φίλιππος Δεργιαδές

«Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ελευθερία» και «να ανοίξουν οι ΜΕΘ, να γίνουν προσλήψεις, όχι στην αναστολή και στις απολύσεις», φώναξαν σήμερα το πρωί, στη Θεσσαλονίκη μπροστά στο ΥΜΑΘ, εκατοντάδες υγειονομικοί, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ ενάντια το μέτρο αναστολής που επιβάλει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους της Υγείας που αρνούνται ή αποφεύγουν τον εμβολιασμό.    

Οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν στις 11πμ μπροστά στο ΥΜΑΘ και ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα από τις 10 το πρωί σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, βρίσκεται σε εξέλιξη στάση εργασίας, που έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η οποία θα λήξει στις 3μμ. Ανάλογες συγκεντρώσεις, πορείες και στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, με την ΠΟΕΔΗΝ να έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, από τις 11πμ, έξω από το υπουργείο Υγείας, στις τοπικές ΥΠΕ όπως και στις πύλες των νοσοκομείων.

Στις δηλώσεις τους μπροστά στο ΥΜΑΘ, συνδικαλιστές από το χώρο της Υγείας αποδοκίμασαν έντονα την εμμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει «ένα μέτρο καταστολής και αυταρχισμού», που οδηγεί χιλιάδες υγειονομικούς εκτός εργασίας. Υποστήριξαν δε πως η κυβέρνηση, μέσω αυτού μέτρου, στοχεύει στην παραπέρα αποδόμηση και διάλυση του ΕΣΥ, προκειμένου να ενισχυθούν οι ιδιωτικές δομές Υγείας και οι «κλινικάρχες».

«Σαφέστατα είμαστε υπέρ των εμβολιασμών αλλά κατά του αυταρχισμού της κυβέρνησης. Καταδικάζουμε αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν χιλιάδες υγειονομικούς εκτός εργασίας και ζητάμε από την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική στο χώρο της Υγείας. Εξάλλου η μεγάλη πλειοψηφία των υγειονομικών είναι εμβολιασμένοι» τονίζει στην «Π» η Βάσω Βαφειάδου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και τονίζει πως «ο στόχος της κυβέρνησης, μέσω του μέτρου της αναστολής είναι η αποδυνάμωση του ΕΣΥ υπέρ του ιδιωτικού τομέα». «Η κλιμάκωση του αγώνα μας με απεργιακές κινητοποιήσεις για μας πλέον είναι μονόδρομος» τόνισε η Β. Βαφειάδου, η οποία ανέφερε ότι ήταν από τους πρώτους υγειονομικούς που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής.

Ενδεικτικά του κλίματος ήταν και τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία στο κέντρο της πόλης, όπως «Πλεύρη Μητσοτάκη ακούστε το καλά όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν στη δουλειά», «αγώνας, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας».

Εντάσεις στα νοσοκομεία της πόλης

Από χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της αναστολής και με την κυβέρνηση να διαμηνύει για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων κατά των ανεμβολίαστων υγειονομικών, το κλίμα στα νοσοκομεία της χώρας είναι κλίμα διαμαρτυρίας και έντασης, με τους υγειονομικούς να αντιδρούν για την αναστολή εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη η διαδικασία επίδοσης των πράξεων αναστολής ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, με 1000 περίπου υγειονομικούς να τίθενται σε καθεστώς αναστολής. Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι οι πράξεις αναστολής, που ετοιμάζονται να εκδοθούν και θα επιδοθούν, θα ανέλθουν συνολικά, σε όλη τη χώρα, περίπου στις 10.000, γεγονός, που όπως εκτιμάται, θα προκαλέσει πολλά προβλήματα λειτουργίας σε όλες τις δομές Υγείας της χώρας. Παρότι πολλοί υγειονομικοί, υπό τον φόβο των αναστολών, τις τελευταίες ημέρες εμβολιάστηκαν, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, τελικά οι πράξεις αναστολής «θα είναι κρίσιμο μέγεθος για τη δημόσια υγεία».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στα νοσοκομεία, είναι οι διαμαρτυρίες των υγειονομικών, το πρωί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, μόλις παρέλαβαν τις πράξεις αναστολής, αντέδρασαν με αποδοκιμασίες προς την διοίκηση του νοσοκομείου, καλώντας τον διοικητή του νοσοκομείου να παραιτηθεί. Επίσης κατέθεσαν έγγραφη διαμαρτυρία χαρακτηρίζοντας τις πράξεις αναστολής αντισυνταγματικές που στερούν το δικαίωμα στην εργασία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα