Θεσσαλονίκη: Η πιο γνωστή κινεζική ιστορία αγάπης ζωντανά μέσω zoom από φοιτητές του ΑΠΘ

Το Ινστιτούτο Κομφούκιος γιορτάζει το Mid-Autumn Festival.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-η-πιο-γνωστή-κινεζική-ιστ-664725
Parallaxi

Μια ιστορία αγάπης, ένα ελιξίριο αθανασίας, μία γυναίκα που πέταξε στο φεγγάρι. Μία ταράτσα με θέα, ως σκηνικό της θεατρικής παράστασης, σε κάποιους φέρνει συνειρμικά στον νου το σαιξπηρικό μπαλκόνι στη Βερόνα και για άλλους δικαιώνει τον τίτλο της Θεσσαλονίκης ως ερωτικής πόλης.

Σαν μια άλλη Περσεφόνη, που βρέθηκε στον Κάτω Κόσμο χωρίς τη θέλησή της, η Τσανγκ-ε αναγκάζεται να καταπιεί το ελιξίριο, που είχε κερδίσει ηρωικά ο αγαπημένος της, όταν ένας κακός επιχειρεί να το κλέψει. Πίνοντάς το εκτοξεύεται στον ουρανό και μένει για πάντα στο φεγγάρι. Οι πρωταγωνιστές της παράστασης -φοιτητές και οι φοιτήτριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- δεν αφηγούνται μια οποιαδήποτε ιστορία, αλλά έναν μύθο 3000 ετών, για να τιμήσουν -για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη- τη σπουδαία για την κινέζικη κουλτούρα γιορτή του Μεσο-Φθινοπώρου, που φέτος συμπίπτει με την εθνική ημέρα της Κίνας, την 1η Οκτώβρη.

Το Mid-Autumn Festival γιορτάζεται κάθε χρόνο την 15η μέρα του 8ου σεληνιακού μήνα, για να συμβολίσει την επανένωση των ανθρώπων με την πανσέληνο. Πολιτιστικές δράσεις διοργανώνονται όχι μόνο στις χώρες της ανατολικής Ασίας αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Φέτος στην πλειοψηφία τους είναι προσαρμοσμένες στις «κορονοϊκές επιταγές», όπως άλλωστε και η θεσσαλονικιώτικη εκδοχή του μύθου της Τσανγκ-ε, που ετοίμασε η θεατρική ομάδα του Ινστιτούτου Κομφούκιος του ΑΠΘ και παρουσιάζει απόψε, στις 7 το απόγευμα, μέσω zoom στον σύνδεσμο https://authgr.zoom.us/j/94554750563 ( Meeting ID: 945 5475 0563 ). Την παράσταση ενέπνευσε και καθοδήγησε σκηνοθετικά ο εμπνευσμένος δάσκαλος της κινέζικης γλώσσας στο Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ, Σεν Τσεν.

«Είναι πολλά τα στοιχεία που μπορούν να συνδέσουν γεωγραφικά μακρινούς πολιτισμούς, αρκεί να θελήσουμε να τα δούμε και να τα αναδείξουμε. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ από τις αρχές του χρόνου διδάσκει συστηματικά την κινέζικη γλώσσα και κουλτούρα σε φοιτητές/τριες και πολίτες που επιθυμούν να μυηθούν στα εξωτικά αρώματα αυτής της γλώσσας και κουλτούρας. Το κάνει αυτό με συνέπεια και αγάπη και πολλή δημιουργικότητα, χρησιμοποιώντας τις τέχνες και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των φοιτητών/τριών του», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Ινστιτούτου και πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, καθηγήτρια Ρούλα Τσοκαλίδου.

«Οι μύθοι αποτελούν βασικό στοιχείο των πολιτισμών που έχουν αρχαία ιστορία, όπως είναι ο κινέζικος κι ο ελληνικός πολιτισμός», εξήγησε, διευκρινίζοντας -σε ό,τι αφορά την ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε η προετοιμασία της παράστασης- ότι «η εμπλοκή των φοιτητών/τριών του ΙΚ σε ποικίλες δράσεις είναι μία αντίσταση στην απομόνωση των ημερών που επιβάλλει τη μάθηση εξ αποστάσεως και μια προσπάθεια του ΑΠΘ να εμπνεύσει νέα μάθηση».

Το Ινστιτούτο «Κομφούκιος» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2018 και αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης (SISU) και του Οργανισμού Hanban/Confucius Institute Headquarters. Είναι μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός που έχει βασικό σκοπό να συμβάλλει στη διατήρηση και διάδοση της πνευματικής κληρονομιάς των δύο χωρών.

Σκοποί του είναι η διδασκαλία και διάδοση της κινεζικής γλώσσας, η ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων μεταξύ των πανεπιστημίων, η προώθηση του πολιτισμού της Κίνας μέσα από ποικίλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, που θα προσφέρονται στο ευρύτερο κοινό του ΑΠΘ και της Θεσσαλονίκης.

Από τις αρχές του 2020, το Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ έχει καλωσορίσει και εντάξει στα τμήματά του πάνω από 200 φοιτητές/τριες αλλά και πολίτες της Θεσσαλονίκης, από 18 μέχρι και 60 ετών, που ενδιαφέρονται να μυηθούν στην ιδιαίτερη μαγεία της κινεζικής γλώσσας με τα ιδεογράμματά της που κρύβουν σοφία χιλιάδων ετών. «Τα πολύ προσιτά του δίδακτρα, αλλά η δημιουργικότητα και ο επαγγελματισμός των εμπλεκομένων στο ΙΚ του ΑΠΘ, μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος, έχει καταστήσει το ΙΚ πόλο έλξης για πολλά άτομα εντός κι εκτός του ΑΠΘ», ανέφερε η κ. Τσοκαλίδου.

Εγγραφές στα μαθήματα κινεζικής γλώσσας γίνονται στην αρχή του κάθε εξαμήνου, κάθε Σεπτέμβριο και Ιανουάριο, μετά από σχετική πρόσκληση, με το κόστος να διαμορφώνεται από 150 ευρώ για τους φοιτητές έως 200 για μη μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ μειωμένα δίδακτρα ισχύσουν και για τους ανέργους. Τον φετινό Σεπτέμβριο τα τμήματα ξεκίνησαν με μεικτό σύστημα διά ζώσης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων κινέζικης γλώσσας χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων από το ΙΚ του ΑΠΘ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – Σμαρώ Αβραμίδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα