Ελλάδα

Θεσσαλονίκη, η πόλη με τους περισσότερους «αστρόφιλους»

Η επιστήμη της αστρονομίας δίνει απαντήσεις για το μεγαλείο του σύμπαντος.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-η-πόλη-με-τους-περισσότερ-332203
Parallaxi

Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας ιδρύθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη από «ανήσυχους» πολίτες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που ενδιαφέρονταν για την επιστήμη της αστρονομίας, με κύριο στόχο τη διάδοση της σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Στον Όμιλό μπορεί κανείς να ακούσει συζητήσεις για αστρονομικά φαινόμενα από ανθρώπους που έχουν πάθος να εξερευνούν και να δίνουν απαντήσεις για το τι συμβαίνει ψηλά στον ουρανό.

Κοιτάζοντας το σύμπαν και προσπαθώντας να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι, ίσως και να μας βοηθά να γνωρίσουμε και το πόσο μικροί είμαστε μπροστά σε αυτό και το πόσο τελικά η δική μας η παρουσία είναι σημαντική ή όχι, λέει ο Σταύρος Κουκιόγλου, φυσικός και πρόεδρος Ομίλου Φίλων Αστρονομίας. Η Θεσσαλονίκη, είμαστε μια πόλη με τους περισσότερους «αστρόφιλους», ερασιτέχνες αστρονόμους και ανθρώπους που αγαπάνε την τέχνη της αστροφωτογραφίας. Όλα αυτά τα χρόνια ο όμιλος έχει αναπτύξει πλήθος δραστηριοτήτων και έχει διοργανώσει ομιλίες σχετικά με την αστρονομία.

Πριν από την πανδημία, η πιο διαδεδομένη δράση του Ομίλου για να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με την αστρονομία ήταν οι αστροβραδιές. Το κάλεσμα ήταν ανοιχτό για όποιον ενδιαφέρεται για την παρατήρηση άστρων και το ραντεβού δινόταν κάπου μακριά από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης για να μην υπάρχει η φωτορύπανση. Το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός του κοινού για να γνωρίσει και να ανακαλύψει τι κρύβει ο γαλαξίας μας συνεχώς αυξάνεται. Η επιστήμη της αστρονομίας δίνει απαντήσεις για το μεγαλείο του σύμπαντος. Και αν για κάποια ερωτήματα δεν υπάρχουν ικανοποιητικές ερμηνείες, ανήσυχοι επιστήμονες και οι ερασιτέχνες έχουν την προσοχή τους στραμμένη στον ουρανό για να ανακαλύψουν νέα δεδομένα.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα