Επικαιρότητα

Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος: Πρόταση ορθολογικής λειτουργίας των βυρσοδεψείων

Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, η πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο Ανάπτυξης

Parallaxi
αντιπεριφέρεια-περιβάλλοντος-πρότα-626365
Parallaxi

Πρόταση για την ορθολογική λειτουργία των βυρσοδεψείων κατέθεσε στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκύπτουν.

Ο κ. Γιουτίκας κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Καταθέσαμε μια πρόταση σε συνεργασία με όλους τους φορείς, με στόχο να μείνει ανοιχτή η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων ώστε να λειτουργεί και να δέχεται λύματα και από άλλες επιχειρήσεις και να χαμηλώσουμε το κόστος λειτουργίας προς τους βυρσοδέψες».

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι αναμένει πρόσκληση από το υπουργείο για συνάντηση στην Αθήνα σχετικά με το θέμα, ενδεχομένως και εντός του Ιουλίου και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια, τα βυρσοδεψεία μετεγκαταστάθηκαν το 2000 στο βιομηχανικό πάρκο ώστε να δοθεί τέλος στην επιβαρυντική για το περιβάλλον λειτουργία τους. Στη Βιομηχανική Περιοχή η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται αρκετές βιομηχανικές περιοχές, δημιούργησε Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων για την ενδιάμεση επεξεργασία των λυμάτων των βυρσοδεψείων.

Στη συνέχεια τα ημιεπεξεργασμένα λύματα από 12 βυρσοδεψεία, (μεταξύ άλλων τεσσάρων επιχειρήσεων που παράγουν επιβαρυμένα λύματα), μεταφέρονται μέσω του δικτύου της ΕΥΑΘ ΑΕ στην κεντρική Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής, η οποία μετά από χρόνια έλαβε άδεια λειτουργίας για περαιτέρω επεξεργασία και καθαρισμό.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ των βυρσοδεψείων και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.Α.Ε., με τους υπευθύνους των βυρσοδεψείων να κάνουν λόγο για υψηλές οικονομικές χρεώσεις και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. να αναφέρει ότι οι ανείσπρακτες οφειλές έχουν φτάσει σε υψηλό σημείο. Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι βυρσοδέψες δεν μπορούν να λάβουν την προβλεπόμενη άδεια διάθεσης των λυμάτων τους και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποχρεώθηκε, ως οφείλει από το νόμο, να εκδώσει αποφάσεις σφράγισης των μονάδων βυρσοδεψίας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η πρόταση του κ. Γιουτίκα προβλέπει την ανάθεση της διαχείρισης και λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.( που λειτουργεί ήδη τη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων), προκειμένου να υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης της επεξεργασίας των υγρών λυμάτων. Ταυτόχρονα η αντιπεριφέρεια υπογραμμίζει την ανάγκη σύνταξης του «Ιδιαίτερου Κανονισμού Λειτουργίας Βιομηχανικού Πάρκου Υδροβόρων Μονάδων», ο οποίος όταν έγινε η εγκατάσταση των βυρσοδεψείων στη ΒΙΠΕΘ φερόταν «υπό κατάρτιση και έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης».

Επιπλέον προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα υποδοχής λυμάτων και άλλων μεταποιητικών επιχειρήσεων και εκτός Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, ώστε να λειτουργήσει σε πλήρη δυναμικότητα (σήμερα λειτουργεί στο 30% – 40% της δυναμικότητάς της) και να καθοριστεί σταθερό τιμολόγιο για όλες τις μονάδες παραγωγής υγρών αποβλήτων που θα εξυπηρετεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, η πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο Ανάπτυξης, δεδομένου ότι το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει κατά 35% στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.Α.Ε., αλλά και από την ΕΥΑΘ ΑΕ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καθώς και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα