Θεσσαλονίκη- Ρεπορτάζ: Τα ξενοδοχεία μετά την καραντίνα

Μετά την καραντίνα η ελληνική ξενοδοχεία ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα.

Νίκος Γκάγιας
θεσσαλονίκη-ρεπορτάζ-τα-ξενοδοχεία-μ-565185
Νίκος Γκάγιας
εικόνα: Unsplash

Στα χαμηλά ποσοστά πληρότητας στα καταλύματα της πόλης, στις δυσκολίες επιβίωσης την περίοδο του κορονοϊού καθώς και στις δικές τους εκτιμήσεις αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σιμιακός.

Τι και αν άνοιξαν τα 59 από τα 89 ξενοδοχεία – μέλη της ΕΞΘ; Η κατάσταση είναι εξαιρετικά απογοητευτική. Οι πληρότητες βρίσκονται σε πολύ χαμηλούς αριθμούς για όσους κατάφεραν να βρίσκονται σε λειτουργία, αφού 30 ξενοδοχειακές μονάδες κατέβασαν «ρολά» εξαιτίας της πανδημίας.

Με πληρότητα 15-20%, οι επιχειρηματίες ήρθαν αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. Τονίζοντας, ο κ. Σιμιακός, πως : «Μία κατάσταση όπως αυτή δεν μπορεί να είναι βιώσιμη για τους ιδιοκτήτες. Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι έχουν μπει σε αναστολή και το ποσοστό του προσωπικού που δουλεύει είναι αντίστοιχο με την πληρότητα του κάθε ξενοδοχείου, δηλαδή στο 20% περίπου».

Εν συνεχεία, εκφράζοντας τις δυσκολίες του τουριστικού κλάδου αυτή την περίοδο, επεσήμανε: «Ακόμα και 60% πληρότητα να υπήρχε, πάλι θα είχαμε πρόβλημα, μιας και αυτό είναι το νεκρό σημείο, δεν υπάρχουν κέρδη, απλά μια επιχείρηση βγάζει τα λειτουργικά της έξοδα. Φανταστείτε τι συμβαίνει όταν μιλάμε για αριθμούς 10 και 20%».

Δεδομένου πως τα κρούσματα στη χώρα μας αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος θετικός στον κορονοϊό, υπάρχει σωστή οργάνωση και μια συγκεκριμένη διαδικασία, κατά την οποία το άτομο αφού κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, θα οδηγηθεί σε ξενοδοχείο υποδοχής κρουσμάτων, 30 χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη.

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το προσωπικό εκπαιδεύτηκε, έτσι ώστε να γνωρίζει πως πρέπει να δουλεύει από εδώ και πέρα, με τις απαιτούμενες αποστάσεις. Καθώς προμηθεύτηκαν και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο οποίος είναι μια εξαιρετικά κοστοβόρα διαδικασία.

«Σε κάθε check out, οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα των δωματίων απολυμαίνουν εξονυχιστικά τον χώρο. Δεν υπάρχει κίνδυνος», καταλήγει.

«Το κλείσιμο των συνόρων μας επηρεάζει! Όταν ήταν ανοιχτά από 15/6 έως 15/7, ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια ήταν εκείνος που δημιούργησε κίνηση στα ξενοδοχεία» δηλώνει ενώ συμπληρώνει: «Κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής, κάθε μέρα είναι μία νέα αρχή. Αν δεν βρεθεί το φάρμακο / εμβόλιο, κάνεις δεν μπορείς να είναι σίγουρος για το τι θα κάνει στο μέλλον».

Ασχέτως με το αν ένα ξενοδοχείο είναι μεγάλο ή μικρό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι τα ίδια. «Ίσα ίσα οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν περισσότερα έξοδα και αυτό τους έχει στοιχίσει! Σε αντίθεση με τις μικρές boutique που συνήθως είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, χωρίς πολύ μεγάλο προσωπικό». Αναφορικά με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» τόνισε πως απευθύνεται αποκλειστικά στον εγχώριο τουρισμό και δεν προσεγγίζει τουρίστες. Οπότε, οι Έλληνες ειδικά αυτή την περίοδο πιο εύκολα θα επιλέξουν κάποιο νησί παρά μία πόλη. Όμως, γενικότερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τονώσει τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Καταλήγοντας, κάνοντας τον δικό του απολογισμό, ο κ. Σιμιακός διαπιστώνει: «Δυστυχώς το 2020 έχει χαθεί σαν τουριστική χρονιά. Το 2021 θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα και παραπάνω στήριξη από την κυβέρνηση. Η ελληνική ξενοδοχεία στηρίζει το 24% του ΑΕΠ. Επομένως κατανοούμε πως αν η κατάσταση συνεχιστεί, θα υπάρξει πρόβλημα».

Το πλήγμα που φέρνει η ακύρωση της ΔΕΘ στα ξενοδοχεία θεωρείται καθοριστικό. Καθώς οι πληρότητες τους στις αρχές Σεπτεμβρίου έφταναν παραδοσιακά στη Θεσσαλονίκη το 100% η απόφαση ουσιαστικά φέρνει συνθήκες ασφυξίας και τα λουκέτα δεν αποκλείονται για όσα δεν αντέχουν. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα