Θεσσαλονίκη: Ροκ καταστάσεις σε οικοδομές για κοινόχρηστα, θέρμανση, εσωτερικά ζητήματα
«Μην ανάβετε το κοινόχρηστο φως την ημέρα, έρχεται ακριβά το ρεύμα της ΔΕΗ» - Κωμικοτραγικά γεγονότα σε οικοδομές της πόλης και έξοδα που συσσωρεύονται.
Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες τα χειρόγραφα σημειώματα στις εισόδους τον πολυκατοικιών της πόλης που αναφέρουν μεταξύ σοβαρού και αστείου «Μην ανάβετε το κοινόχρηστο φως την ημέρα, έρχεται ακριβά το ρεύμα της ΔΕΗ» ή και εκείνοι που προτείνουν με χιούμορ «Όσοι μένουν μέχρι τον τρίτο όροφο ας ανεβαίνουν με τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ, αλλιώς να πληρώσει ο Πούτιν τα κοινόχρηστα».
Ρεύμα και θέρμανση βάζουν στην… πρίζα διαχειριστές, ιδιοκτήτες σπιτιών και ενοικιαστές, χωρίς να λείπουν οι «ροκ» καταστάσεις στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών, αφού όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα εσωτερικά ζητήματα που φυσικά υπάρχουν μεταξύ των ενοίκων.
Οικογένειες που δυσκολεύονται πραγματικά στο να ανταπεξέλθουν στα έξοδα αυτά και καταφεύγουν σε διακανονισμούς, αλλά και εκείνοι που με την πρόφαση της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και των εξελίξεων στην Ουκρανία εμφανίζονται συστηματικά αφερέγγυοι στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα ολόκληρες οικοδομές να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Ενοικιαστές που κάνουν παράπονα στους ιδιοκτήτες ότι διαφορετικό ποσό κοινοχρήστων είχαν συμφωνήσει από αυτό που τελικά καλούνται να πληρώσουν, συνελεύσεις που το κλίμα ξεφεύγει με απειλές και υβριστικούς χαρακτηρισμούς και ένοικοι που σβήνουν φώτα και χαμηλώνουν την μουσική, όταν οι διαχειριστές τους χτυπάνε το κουδούνι για τα κοινόχρηστα.
Η parallaxi απευθύνθηκε στον κ. Βακαλόπουλο Φραγκίσκο, πρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων, για να μας δώσει μια εικόνα σχετικά με το τι επικρατεί στη Θεσσαλονίκη.
«Η κατάσταση στις οικοδομές ήταν ούτως η άλλως τραγική τα τελευταία χρόνια. Έχουν μείνει ελάχιστες οικοδομές στην κεντρική θέρμανση. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση του ποσού των κοινοχρήστων που πρέπει να πληρώνει ο καθένας και γι’ αυτό μπορεί μια οικοδομή να συνεχίσει να “λειτουργεί”. Με πολύ προσπάθεια, με “κυνήγι”, με διακανονισμούς.
Έχουν μείνει ελάχιστες οικοδομές με κεντρική θέρμανση πετρελαίου. Μπορεί και το 5%. Και ένα 5 με 10% που έχουν κεντρική θέρμανση αερίου. Και αυτές σιγά – σιγά τείνουν να εξαφανιστούν. Επειδή δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στα κοινόχρηστα, μένει απλήρωτος ο λογαριασμός ή αναγκάζονται οι άλλοι να πληρώσουν παραπάνω για να καλύψουν τους κακοπληρωτές ή εκείνους που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν.
Επομένως καταλήγουμε οι οικοδομές να μην έχουν κεντρική θέρμανση, ο καθένας να κάνει ότι νομίζει με τη θέρμανση του. Μένουν από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα έξοδα τα οποία είναι μικρά. Δαπάνες που καλύπτονται σε γενικές γραμμές. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που είναι δύστροποι, που είναι μαλωμένοι μεταξύ τους σε μια οικοδομή, αλλά δεν έχει να κάνει με την οικονομική κρίση. Υπήρχε μια δυσπραγία στην πληρωμή πάντοτε, αλλά που να σχετίζεται με τα εσωτερικά των οικοδομών.
Τα τελευταία χρόνια όμως έρχονται άνθρωποι που λένε “δεν έχω να τα πληρώσω”. Στείλαμε κοινόχρηστη θέρμανση 8.500 για μεγάλη οικοδομή. Είχε και 2.500 ευρώ έκπτωση. Δηλαδή, χωρίς αυτήν θα μιλούσαμε για 10.000-10.500 κόστος. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να τα πληρώσουν.
Υπάρχει πραγματική δυσκολία. Όλα πάνε πίσω. Για να πληρώσω τα κοινόχρηστα να έχω θέρμανση θα πρέπει να αφήσω κάτι άλλο πίσω. Η αν έχω ατομική θέρμανση προκειμένου να πληρώσω αυτήν, αφήνω πίσω τα κοινόχρηστα. Το κόστος της θέρμανσης, του ρεύματος, των μετακινήσεων πλέον, στεγνώνει την υπόλοιπη αγορά. Δεν θα βγω μια φορά την εβδομάδα έξω, θα βγω δύο-τρεις φορές το μήνα. Η εξίσωση είναι δύσκολη και δύσκολα θα βρεθεί λύση.
Το θέμα με τις οικοδομές είναι ότι ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι όλοι καλούνται να συνεισφέρουν στο κοινό. Δεν μπορούν κάποιοι να επιβαρύνονται για λογαριασμό άλλων. Δεν μπορούν αλλιώς να λειτουργήσουν αρμονικά οι οικοδομές, όταν μαζί με τα εσωτερικά τους, εμπλέκονται και τα έξοδα που υπάρχουν και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές».
Ήρθαν τριπλάσιοι λογαριασμοί
Μπορεί στο κοινόχρηστο ρεύμα η διαφορά να μην φαίνεται ιδιαίτερα, αφού μια οικοδομή που ανάβει ένα φως και ένα ασανσέρ που ανεβοκατεβαίνει, ο λογαριασμός αν για παράδειγμα ήταν 70 ευρώ το δίμηνο, τώρα έχει φτάσει στα 100.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο με την θέρμανση αερίου. Εκεί, ένας λογαριασμός που τον περασμένο Δεκέμβριο άγγιζε τα 1.700 ευρώ, φέτος φτάνει στα 3.500-4.000 ευρώ για μια οικοδομή.
Το ερωτηματικό της επόμενης ημέρας
Ο κ. Βακαλόπουλος σημειώνει επίσης: «Είμαστε τυχεροί κατά κάποιον τρόπο που όλη αυτή η κατάσταση προέκυψε τώρα και ελπίζουμε ότι τώρα τελειώνει ο χειμώνας. Εάν ξεκινούσε νωρίτερα δεν ξέρω τι θα γινόταν. Το ερωτηματικό είναι τι θα γίνει εάν συνεχίσει αυτή η κατάσταση μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν. Αν έχουμε ξανά αυξημένες τιμές; Χωρίς αυξήσεις σε μισθούς, εισοδήματα και με αυξήσεις και σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα.
Το αέριο είναι πιο “ανεξέλεγκτο” στην κατανάλωση. Το πετρέλαιο που πρέπει να το παραγγείλεις, οι παραγγελίες κυμαίνονται στα 500-700 λίτρα, ενώ παλιότερα έφτανε και σε 3 τόνους. Βέβαια, τώρα τα 500-700 λίτρα κοστίζουν όσο οι 3 τόνοι πριν από 15 χρόνια».