Θεσσαλονίκη: “Σαν τον άστεγο που πέθανε χθες υπάρχουν πολλοί”

Περισσότερες εναλλακτικές για την περίθαλψη των αστέγων, ζητούν οργανώσεις.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-σαν-τον-άστεγο-που-πέθαν-832470
Parallaxi

«Μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω», έγραφε χθες για τον άστεγο που πέθανε στην πλατεία Αριστοτέλους, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος από την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος». Λίγες ώρες πριν, είχε δώσει στον 60χρονο άστεγο ένα ζεστό ρόφημα και γάντια που ο ίδιος τού είχε ζητήσει για να μην παγώνουν τα χέρια του. Αυτό το «παραπάνω» ζητούν για τους άστεγους, συλλογικότητες και οργανώσεις που βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης προμηθεύοντάς τους με φαγητό, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ειδικά τις μέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Για περισσότερες εναλλακτικές επιλογές στην περίθαλψη των αστέγων μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος και συντονίστρια της κοινωνικής υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ Νανά Μιχαλοπούλου. Όπως διαπιστώνει, μέσα και από την Ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ, πολλοί άστεγοι αντιμετωπίζουν ζητήματα χρήσης και ψυχικής υγείας και κάποιες φορές, η λύση του Υπνωτηρίου Αστέγων δεν είναι η ενδεδειγμένη.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους και γέφυρες επικοινωνίας με αυτούς τους ανθρώπους που δεν τους ταιριάζει το συγκεκριμένο μοντέλο φιλοξενίας αλλά απαιτείται μια άλλου είδους προσέγγιση και υποστήριξη», εξηγεί η κ. Μιχαλοπούλου. Ειδικά για τον άστεγο που έχασε τη ζωή του, είχαν γίνει ενέργειες για τη φιλοξενία του που κάποιες φορές ευοδώθηκαν αλλά καμία δεν αποτέλεσε μόνιμη λύση. Μάλιστα, ο «κύριος Κώστας», όπως γνώριζαν πολλοί τον 60χρονο άστεγο, ο οποίος σύχναζε και κοιμόταν στην πλατεία Αριστοτέλους -σύμφωνα με πληροφορίες από οργανώσεις- έπαιρνε και μία σύνταξη που θα τού επέτρεπε να νοικιάσει ίσως κάποιον χώρο, όμως θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας και αλκοολισμού ήταν αποτρεπτικά για να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του.

Άρνηση να βρεθούν στις δομές

Τη θλίψη του για τον θάνατο του άστεγου σε πεζοδρόμιο της οδού Αριστοτέλους, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm», την ώρα που αναμένεται η νεκροψία- νεκροτομή για τα ακριβή αίτια του τραγικού περιστατικού.

«Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή ένας συμπολίτης μας, τον οποίο γνωρίζαμε. Είχαν επανειλημμένα επιληφθεί οι υπηρεσίες του δήμου, είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και υπήρξαν τέσσερις εισαγγελικές παραγγελίες, κατά το παρελθόν, για να φύγει ο άνδρας αυτός από τον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

«Είναι μια δυσάρεστη είδηση και πρέπει να αποτρέψουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Δυστυχώς, υπάρχει η άρνηση ορισμένων αστέγων να βρεθούν στις δομές. Αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των αστέγων που μεταβαίνουν στο Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, ακόμη και σε αυτές τις παγωμένες νύχτες. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας 70 ατόμων, δυστυχώς τα κρεβάτια δεν γεμίζουν. Πολλοί προτιμούν και επιμένουν να μένουν έξω», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ακόμη πως βρίσκεται σε επαφή με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς ώστε να αναζητηθούν τρόποι προκειμένου να πεισθούν οι άστεγοι να μεταβαίνουν στις κοινωνικές δομές ιδιαίτερα κατά τις περιόδους των έντονων καιρικών φαινομένων, είτε πρόκειται για ημέρες που επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, είτε πρόκειται για περιόδους καύσωνα.

Παράλληλα, στάθηκε στην προσφορά της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης που έχει καταγράψει τους αστέγους, προσφέροντάς τους τρόφιμα, υπνόσακους και κουβέρτες στα σημεία όπου περνούν τα βράδια τους, αλλά και στους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών για τους οποίους, όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, «είναι άξιοι επαίνων διότι υπερβαίνουν εαυτόν με την εργασία τους».

Στο μεταξύ, με αφορμή τον θάνατο του αστέγου, η Τομεακή Οργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, καλεί τα εργατικά σωματεία, τους φορείς των γυναικών και της νεολαίας να διεκδικήσουν σταθερά τη δημιουργία υποδομών και την οργανωμένη μέριμνα, με μόνιμη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Να διεκδικήσουν την πρόσληψη του αναγκαίου, ειδικού προσωπικού,τη σίτιση και στέγαση, την ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα αυτών των ανθρώπων, μα πάνω απ’ όλα την επανένταξή τους στην παραγωγική δραστηριότητα», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στη σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: AΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα