Θεσσαλονίκη: Σχεδιάζονται να δημιουργηθούν κατοικίες για οικονομικά ασθενέστερους
Πως θα υλοποιηθεί.
Μια δεξαμενή κατοικιών σχεδιάζεται να δημιουργηθεί από τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) ΑΕ/ΑΟΤΑ προκειμένου να αποφευχθεί ο στεγαστικός αποκλεισμός που απειλεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και να παρέχεται κοινωνική και οικονομικά προσιτή κατοικία σε αυτούς που έχουν ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν κενές κατοικίες ιδιωτών αλλά και ακίνητα που ανήκουν σε δημόσιους φορείς και παραμένουν αδρανή. Η λύση που μπορεί να εφαρμοστεί είναι η ανακαίνιση των κατοικιών αυτών με τη βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων στα οποία έχει πρόσβαση η Αναπτυξιακή, προκειμένου στη συνέχεια να συναφθούν μισθώσεις με οικονομικά προσιτό μίσθωμα και οφέλη για τους ιδιοκτήτες.
Το εγχείρημα αυτό παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η αναγκαιότητα της στεγαστικής πολιτικής και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης», που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ/ΑΟΤΑ και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, γραφείο Θεσσαλονίκης. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πάνος Χατζηπροκοπίου, επισήμανε ότι στο πλαίσιο μελέτης για την Κοινωνική και Προσιτή Κατοικία στην Θεσσαλονίκη, χαρτογραφήθηκε σε σημαντικό βαθμό το στεγαστικό απόθεμα και διαπιστώθηκε σε αυτό το πλαίσιο ένας μεγάλος αριθμός κενών, ανενεργών, αχρησιμοποίητων κατοικιών που παρά τις κατά τόπου πυκνώσεις, είναι γενικά διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν 38.000 με 39.000 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κυρίως πρώην εμπορικής και οικιστικής χρήσης.
«Αυτό το αυξανόμενο τμήμα του στεγαστικού αποθέματος μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό πόρο που μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της ανάπτυξης τοπικών πολιτικών κοινωνικής και προσιτής κατοικίας» τόνισε και υπογράμμισε ότι το προσφορότερο μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί είναι αυτό που εστιάζει στη σύναψη μισθώσεων κατοικίας με οικονομικά προσιτό μίσθωμα.
Στοιχεία για τις ανενεργές κατοικίες στο Δήμο Νάουσας έδωσε στη δημοσιότητα ο Νικόλαος Βράντσης, Υποψήφιος διδάκτορας Γεωγραφίας στο Ινστιτούτο για τη Στέγαση της Ουψάλα. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο «Δήμος Νάουσας είναι ένας δήμος σε δημογραφική και κοινωνική συρρίκνωση καθώς ο νεαρός πληθυσμός απομακρύνεται και η μετανάστευση δημιουργεί ένα πλήθος ανενεργών στεγαστικών πόρων». Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι «το ένα πέμπτο του κτιριακού αποθέματος μένει κενό ενώ υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ακόμη και στο δρόμο». Ενδεικτικά σημείωσε ότι το 13,5% του πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με λιγότερο ή περισσότερο οξείες μορφές στεγαστικών προβλημάτων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πίεση που δέχονται οι νέοι που αναγκάζονται να επιστρέψουν στην γονεϊκή κατοικία, την πίεση που βιώνουν γυναίκες εγκλωβισμένες σε καταπιεστικά περιβάλλοντα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη επισήμανε ότι το πρόγραμμα για την παροχή κοινωνικής και οικονομικά προσιτής κατοικίας σχεδιάστηκε από τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Urbact 3 και σε συνεργασία με το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για την καταπολέμηση της αστεγίας Roof, ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας σχολίασε ότι η παρέμβαση αυτή θα δημιουργήσει το αναγκαίο απόθεμα οικονομικά προσιτών κατοικιών για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, θα ανακουφίσει μικροιδιοκτήτες αλλά και δημόσιους φορείς που έχουν πάρα πολλά αναξιοποίητα κενά περιουσιακά στοιχεία και θα δώσει παλμό στις γειτονιές της πόλης που έχουν εγκαταλειφθεί.
Ο αντιπρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επανέφερε, άλλωστε, το θέμα της μεταβίβασης στους δήμους των χωρίς ιδιοκτήτη ακινήτων που θα περιέλθουν στο δημόσιο μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας στο κτηματολόγιο. Επ αυτού ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι αν τα ακίνητα αυτά περιέλθουν στους δήμους εκείνοι θα βρουν τους πόρους να τα φτιάξουν και να τα αξιοποιήσουν.
Πηγή: ΑΠΕ