Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Σε δημοπρασία βγαίνουν 150 φιάλες κρασιού από τον αστικό αμπελώνα του δήμου

Μια ξεχωριστή δημοπρασία, στο πλαίσιο της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να «χτυπήσουν» φιάλες κρασιού με την επωνυμία «Γοργόνα» από τον αστικό αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης

Parallaxi
θεσσαλονίκη-σε-δημοπρασία-βγαίνουν-150-316384
Parallaxi

Μια ξεχωριστή δημοπρασία, στο πλαίσιο της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να «χτυπήσουν» φιάλες κρασιού με την επωνυμία «Γοργόνα» από τον αστικό αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα φέρουν ετικέτες από έργα γνωστών καλλιτεχνών, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca, με τα έσοδα να διατίθενται για τη στήριξη του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός».

Στο «σφυρί» θα βγουν 50 φιάλες λευκού οίνου της ποικιλίας ρομπόλα και 100 φιάλες ερυθρού της ποικιλίας ξινόμαυρο, σε 62 διαφορετικά πακέτα – προτάσεις, με μονές φιάλες, δυάδες, τριάδες, τετράδεςμ εξάδες και τιμή εκκίνησης φιάλης τα 25 ευρώ.

Τα κρασιά του αστικού αμπελώνα, που έχει δημιουργηθεί από το 2013 στην περιοχή του Καυτανζογλείου, δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά διατίθενται για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Η δημοπρασία πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, συνδυάζοντας την αισθητική με την ποιότητα και καθιστώντας την κάθε φιάλη μοναδική, αφού επάνω θα υπάρχουν ετικέτες με έργα των Ν. Εγγονόπουλου, Ν. Γύζη, Γ. Μόραλη, Α. Φασιανού, Δ. Μυταρά, Γ. Σικελιώτη, Π. Μοσχίδη, Κ. Λούστα κ.ά.

Την κάθε φιάλη θα κοσμεί ετικέτα με ένα μοναδικό και διαφορετικό έργο από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, ενώ στην ετικέτα της πίσω όψης θα υπάρχουν πληροφορίες για τον αστικό αμπελώνα, την ποικιλία και τη σοδιά του συγκεκριμένου οίνου. Παράλληλα, το κάθε μπουκάλι θα συνοδεύεται με κάρτα, στην οποία θα αναγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με το εικαστικό έργο της κύριας ετικέτας και τον καλλιτέχνη.

«Παντρεύουμε το κρασί με τον δήμο αλλά και με την ιστορία και την παράδοση της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Casa Bianca, με αφορμή την ενημέρωση των πολιτών για τη δημοπρασία. Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ακόμη πως από την αρχή της δημιουργίας του αστικού αμπελώνα, στόχος ήταν τα κρασιά να βγαίνουν σε δημοπρασία και τα έσοδα να δίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Το κρασί παράγεται με τη συνδρομή του Κτήματος Γεροβασιλείου και τη συμβολή του εργαστηρίου Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι «η ποιότητα των σταφυλιών από τον αστικό αμπελώνα είναι εξαιρετική και τα κρασιά πολύ καλά» και πρόσθεσε πως «θα είναι συμβολική η αγορά των λευκών και των κόκκινων κρασιών για να βοηθήσουμε ιδρύματα της πόλης μας».

Όσον αφορά την παραγωγή του 2022, ο κ. Γεροβασιλείου εκτίμησε πως ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον αμπελώνα, με περισσότερα σταφύλια και μετά την εμφιάλωση θα βγουν περίπου 800 φιάλες, που θα αποτελέσουν αριθμό ρεκόρ, ενώ από το ξινόμαυρο θα βγει και ροζέ κρασί.

Τη διαδικασία της δημοπρασίας ανέλαβε η διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» Αλεξάνδρα Ανθίδου, η οποία σημείωσε πως «το ζητούμενο είναι να ανέβουν οι τιμές περισσότερο, αφού τα χρήματα θα δοθούν για καλό σκοπό. Το κρασί είναι πολύ καλό και οι φιάλες με έργα τέχνης δεν θα πεταχτούν μετά το άνοιγμα, αλλά θα μείνουν για πάντα στους κατόχους».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα