Θεσσαλονίκη: Συναγερμός σε γηροκομείο εντοπίστηκαν 11 κρούσματα κοροναϊού

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού στη χώρα μας.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-συναγερμός-σε-γηροκομεί-650323
Parallaxi

Ανακοινώθηκαν 1914 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας. Εκ των οποίων 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 56698, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

228 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 323 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 35 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 784 θανάτους συνολικά στη χώρα. 316 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

«Πρωταθλήτριες» για ακόμα μια φορά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα 396 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής. Ενώ 483 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Ο χάρτης του κοροναϊού: «Πρωταθλήτριες» Θεσσαλονίκη και Αθήνα- 125 κρούσματα σε Πέλλα

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός σε γηροκομείο- 11 κρούσματα κοροναϊού

Οι τρόφιμοι του γηροκομείου στη Θεσσαλονίκη υποβλήθηκαν όλοι σε τεστ την Παρασκευή Νέος συναγερμός στις Αρχές ύστερα από τον εντοπισμό 11 κρουσμάτων κορονοϊού σε γηροκομείο στον Αγιο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το Open TV, 10 από τους 55 τρόφιμους βρέθηκαν θετικοί, καθώς και μία νοσηλεύτρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νοσηλεύτρια διαγνώστηκε με κορονοϊό, αφότου αρχικά ήταν αρνητική στο πρώτο τεστ που έκανε, καθώς παρουσίασε συμπτώματα. Οι τρόφιμοι του γηροκομείου υποβλήθηκαν όλοι σε τεστ την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες σήμανε συναγερμός σε γηροκομείο των Ιωαννίνων, όπου νόσησαν 9 εργαζόμενοι και 46 ηλικιωμένοι, εκ των οποίων οι 21 έχουν μεταφερθεί σε Νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, καθώς οι ειδικές μονάδες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είναι πλήρεις.

Καραντίνα: Η αποσυμπίεση του Ε.Σ.Υ. θα κρίνει την λήξη του lockdown

Η πρώτη καραντίνα κράτησε 45 ημέρες, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα κρατήσει αυτή τη φορά. Ωστόσο, οι ειδικοί αναλύουν μοντέλα και μιλώντας στο MEGA εξηγούν τι είναι αυτό που θα κρίνει τη διάρκεια. Όλα αυτά τη στιγμή που το 62% των κλινών ΜΕΘ είναι ήδη κατηλειμμένες, ενώ όπως εξηγεί καθηγητής εντατικής θεραπείας 4 στους 10 διασωληνωμένους δυστυχώς χάνουν την μάχη και φεύγουν από τη ζωή. Με τη χώρα να μπαίνει για δεύτερη φορά στον «πάγο» σε λιγότερο από 6 μήνες, το ερώτημα που μοιραία γεννάται είναι εάν η τριών εβδομάδων καραντίνα που ανακοινώθηκε, θα καταφέρει αναχαιτίσει την πανδημία και βέβαια πότε θα τελειώσει…

Κατά το πρώτο κύμα, η περίοδος «Μένουμε Σπίτι» διήρκεσε 45 ημέρες με σκοπό να εκμηδενιστεί η κυκλοφορία του ιού. Τώρα, ωστόσο, το κριτήριο είναι η αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Η επιδημιολογική «έκρηξη» των τελευταίων ημερών, «σφράγισε» την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων για την επιβολή απαγορευτικού εδώ και τώρα.

«Η εκθετική αύξηση που παρατηρήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία εβδομάδα, ήταν κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να έρθουν πιο γρήγορα τελικά».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 62% των κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού είναι σήμερα καλυμμένες. Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα. Πιέσεις δέχονται και οι απλές κλίνες κορωνοϊού, αφού οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 2.059, σε σύνολο 4.452 διαθέσιμων κλινών.

«Το ζητούμενο είναι να μειωθούν τα κρούσματα ώστε να μπορεί να διαχειριστούμε την κατάσταση έτσι όπως ήταν εφικτό και πριν την έξαρση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες».

Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις 30 Νοεμβρίου η χώρα θα ξεκινήσει σταδιακά να παίρνει ανάσες κανονικότητας.

«Σε μια βδομάδα θα ξέρουμε προς τα πού πηγαίνουμε, σε δύο με τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε πού έχουμε φτάσει».

Προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας είναι τα κρούσματα να πέσουν κοντά στα 400 και ο αριθμός των διασωληνωμένων να περιοριστεί στους 50. Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση της καραντίνας θα αποτελέσει μονόδρομο.

«Μέχρι τέλος Νοεμβρίου αν όλα πάνε καλά θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, σταδιακά μετά λοιπόν θα γίνει άρση των μέτρων».

Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς κάποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν και μετά την άρση της καραντίνας, ενώ η μάσκα θα μας συνοδεύει μέχρι και την άνοιξη.

Lockdown: Πώς θα λειτουργήσουν από αύριο δημοτικά και νηπιαγωγεία

Με τηλεκπαίδευση από αύριο Δευτέρα Γυμνάσια και Λύκεια. Και μάλιστα σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου -που η τηλεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με επαναλήψεις-, αυτή τη φορά η ύλη θα προχωρήσει κανονικά. Ανοιχτά θα είναι τα δημοτικά, όμως για την μετακίνηση προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τη δια ζώσης λειτουργία θα συνεχίσουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, καθώς και τα ολοήμερα.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα, «προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη, να υποστηριχθούν έμπρακτα οι οικογένειες και να αποφευχθεί η επαφή με ομάδες αυξημένου κινδύνου, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες».

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, στην πλειονότητά τους έχουν προμηθευτεί βεβαιώσεις μετακίνησης, με τις οποίες θα μπορούν να μετακινούνται από και προς το σχολείο τους.

Όσο για τους γονείς, θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, με τον αριθμό 4. «συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Η μετάβαση του μαθητή θα πρέπει να γίνεται από έναν γονέα, ενώ χρειάζεται και μια βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.

78 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και sms την πρώτη ημέρα του lockdown

Δεκάδες περιπτώσεις πολιτών που δεν τηρούσαν τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές ελέγχου και επέβαλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, χθες Σάββατο, πρώτη μέρα ισχύος του lockdown.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Σάββατο διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.808 σημεία ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 78 περιπτώσεις, συνολικού ύψους 29.250 ευρώ κυρίως για μη χρήση μάσκας και μη αποστολή SMS. Σε τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκε σε αντίστοιχες επιχειρήσεις και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των μετακινήσεων πεζών και οχημάτων (σταθμοί διοδίων, μέσα μαζικής μεταφοράς, πλοία, ΙΧ και φορτηγά) με τους ελέγχους ιδιαίτερα το πρωί του Σαββάτου να έχουν και χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα.

Παράλληλα συνεχίστηκαν και οι έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλη την επικράτεια βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των λοιπών στοιχείων που συλλέγονται από τις ελεγκτικές αρχές με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επαγγελματίες & εργαζόμενοι φοβούνται λουκέτα και απολύσεις

Η πανδημία γονατίζει τις οικονομίες παγκοσμίως, αφού οι χώρες η μία μετά την άλλη προχωρούν σε lockdown με αποτέλεσμα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να πιέζονται ασφυκτικά. Ο Πέτρος Αντωνίου έχει εστιατόριο στον Πειραιά από το 2009, φέτος όμως, όπως λέει στο MEGA, είναι η χειρότερη χρονιά αφού φοβάται ότι μπορεί να μην αντέξει το δεύτερο lockdown και να βάλει λουκέτο στο κατάστημά του.

«Είμαστε 70% από τον τζίρο που κάνουμε».

Η δεύτερη καραντίνα έχει ξεκινήσει και οι επιχειρηματίες της εστίασης έβαλαν στην άκρη τα τραπέζια τους, τα στοίβαξαν μαζί με τις καρέκλες και ελπίζουν πως με τα delivery θα μειώσουν τη ζημιά.

«Μας γονάτισε η πανδημία»

Ο Παύλος Πολιτάκης έχει μαγαζί με ρούχα στον Πειραιά.

«Κάναμε τις παραγγελίες μας για τον χειμώνα, πήραμε τα ρούχα και μας ανακοινώθηκε πως κλείνουμε».

Το μαγαζί είναι 90 ετών όμως πλέον το μέλλον του είναι αβέβαιο, καθώς η ζημιά από τον κορωνοϊό είναι τεράστια.

Οι επιχειρηματίες ελπίζουν πως η αγορά θα ανοίξει σύντομα και θα τελειώσει η αβεβαιότητα.

Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος»: Mετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid-19

Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, είναι το πρώτο νοσοκομείο που μετατρέπεται αποκλειστικά σε μονάδα covid, δηλαδή θα νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό. Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στην ανατολική πλευρά της συμπρωτεύουσας εκκενώθηκε και πλέον θα λειτουργεί ως νοσοκομείο Covid, καθαρά για περιστατικά κορωνοϊού.

Θα δέχεται όσους έχουν εμφανίσει συμπτώματα ή χρήζουν ΜΕΘ.

Σήμερα ο «Άγιος Παύλος» εφημέρευε, αλλά δεν δέχεται οποιοδήποτε περιστατικό, παρά μόνο ασθενοφόρα από άλλα νοσοκομεία ή νέους ασθενείς.

Η δυναμική του εν λόγω νοσοκομείου που αποτελεί μεγάλη ελπίδα για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη είναι 200 κλίνες.

Αυτή την στιγμή κατειλημμένες είναι επτά και έχει ακόμα μία ελεύθερη.

Μέχρι και προχθές στο εν λόγω νοσοκομείο υπήρχαν 20 ασθενείς με Covid ενώ ως τα ξημερώματα έφτασαν ακόμα 12 άτομα.

Η λειτουργία του έχει ξεκινήσει και επεκτείνεται ώστε όλες οι κλίνες να μετατραπούν σε κατάλληλες για ασθενείς με Covid.

Την ίδια στιγμή συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές αφού εντοπίστηκαν 12 κρούσματα σε γηροκομείο στον Άγιο Βασιλείο.

Τα κομμωτήρια αποτέλεσαν την Κυριακάτικη δι-έξοδο στην καραντίνα

Με μικρούς χώρους αναψυχής έμοιαζαν τα κομμωτήρια σήμερα, Κυριακή, δεύτερη μέρα της κυκλοφορίας υπό περιορισμούς. Ήταν τα μόνα σημεία στην Αθήνα όπου οι πελάτες μπορούσαν να πιουν τον καφέ τους ενώ κάθονταν. Φύσικα, όση ώρα επέτρεπε το προγραμματισμένο ραντεβού τους και μόνο σε χάρτινες ή πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης.

«Επειδή κι εγώ δούλευα ένας τρόπος για να ηρεμήσω ήταν να έρθω εδώ σήμερα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βάσω Μαραγκού πίνοντας τον καφέ της, ενώ περίμενε να «πιάσει» η βαφή, έξω από κομμωτήριο στο Παγκράτι.

«Όταν γνωρίζεις ότι από σήμερα δεν θα μπορείς να πας πουθενά είναι μια διέξοδος» επιβεβαιώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Όλγα Παπαδημητρίου όσο περιποιείται τα άνω άκρα της.

Σήμερα δεν άνοιξαν όλα τα κομμωτήρια καθώς ο περισσότερος κόσμος εξυπηρετήθηκε μέχρι το Σάββατο (7/11). Έτσι, η κίνηση ήταν πιο ομαλή σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, ημέρα ανακοίνωσης των νέων περιορισμών στις μετακινήσεις.

«Το μπούγιο έγινε την Παρασκευή. Μόλις άκουσαν τα μέτρα έτρεξαν όλοι. Μας έλεγαν συγγνώμη μια βαφή προλαβαίνω; Ένα μανικιούρ; Δουλεύαμε πέντε άτομα και πάλι δεν φτάναμε. Θέλαμε κι άλλα χέρια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η τεχνίτρια νυχιών, Γεωργία Σταθοπούλου. «Σήμερα έχουν έρθει όσοι φοβόντουσαν να έρθουν όταν είχαμε πολυκοσμία. Πιο πολύ μεγάλοι άνθρωποι, ευπαθείς ομάδες» προσθέτει.

«Ανοίξαμε για να εξυπηρετήσουμε όσους έχουν ξεμείνει. Μεροκάματο δεν θα βγάλουμε, πιο πολύ εξυπηρέτηση κάνουμε», αναφέρει ο Βασίλης Θεοχάρης που εργάζεται ως κουρέας τριάντα χρόνια.

Ωστόσο, η εικόνα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και ανάλογα με το μέγεθος του κομμωτηρίου.

«Όσες ώρες να είμασταν ανοιχτά θα είχε κόσμο» λέει η Βίκυ Πέτα που διατηρεί κομμωτήριο στο Χαϊδάρι και σήμερα είχε στη βάρδια επτά άτομα. Την ίδια εικόνα περιγράφει στο ΑΠΕ και ο κομμωτής Σταμάτης Καραϊσκος, ο οποίος έχει την επιχείρηση του στην Καστέλλα. «Απέξω είναι έξι άτομα και μέσα άλλα έξι. Γύρω στα εκατόν ογδόντα ήταν τα ραντεβού την επόμενη εβδομάδα. Αυτοί δεν κατάφεραν να εξυπηρετηθούν.»

Τα κομμωτήρια μαζί με τους φούρνους, τα συνοικιακά μπακάλικα, τα καφέ που πωλούν στο χέρι, τα εστιατόρια που κάνουν διανομή, τα εφημερεύοντα φαρμακεία και τα βενζινάδικα αποτέλεσαν τις μόνες εμπορικές επιχειρήσεις που παρέμειναν εν λειτουργία σήμερα.

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές

Το νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας πιέζονται ασφυκτικά, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ασθενείς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ενώ το τελευταίο διήμερο άρχισαν και οι μεταφορές από ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παραλαμβάνει ασθενή από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τον μεταφέρει σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.

Τουλάχιστον ακόμη 15 θετικοί ασθενείς έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες ώρες από τη χειρουργική, τη νευρολογική και την ψυχιατρική κλινική του ΑΧΕΠΑ προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Άρχισαν οι διακομιδές σε ΜΕΘ

Το τελευταίο διήμερο γίνονται και μεταφορές από ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές.

Άδειασαν τουλάχιστον 9 κλίνες, οι οποίες αναμένεται να δεχτούν ασθενείς με Covid-19 στην επομένη εφημερία.

Την ίδια στιγμή, τα 6 ανήλικα παιδιά, ηλικίας από 3 μηνών έως 12 ετών, εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο με συμπτώματα Covid-19 χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Δεκατέσσερα άτομα, αρνητές της μάσκας, προσήχθησαν για συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος

Δεκατέσσερα άτομα, που δηλώνουν αρνητές της μάσκας, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, προσήχθησαν απόψε καθώς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος.

Τα άτομα αυτά οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, ενώ τους επιβλήθηκαν και τα ανάλογα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού.

65 κρούσματα στις φυλακές Διαβατών- Τι αναφέρει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, μετά τα συνολικά 65 κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί από τις 20 Οκτωβρίου έως σήμερα στις φυλακές Διαβατών. Πρόκειται για 59 κρατούμενους και έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι όποιοι είναι όλοι ασυμπτωματικοί και έχουν μπει σε καραντίνα, ενώ, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας.

65 κρούσματα στις φυλακές Διαβατών- Τι αναφέρει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα