Θεσσαλονίκη: Ταξίδι προσφοράς και αυτογνωσίας μέσω του εθελοντισμού
Tο 2020 τις δράσεις της ΑΡΣΙΣ υποστήριξαν 121 εθελοντές, ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους 123 εθελοντές.
«Με την εθελοντική εργασία θα αποκτήσω γνώσεις και εμπειρίες που θα με βοηθήσουν στον εργασιακό μου τομέα αλλά και να ανακαλύψω πτυχές του εαυτού μου και να αναπτύξω ποικίλες δεξιότητες». – Κ.Π. φιλόλογος- διδασκαλία ελληνικών σε εφήβους
«Μου αρέσει να προσφέρω σε ανθρώπους που το χρειάζονται κι αυτό θα με βοηθήσει στη μετέπειτα πορεία μου».- Μ.Τ.-Απόφοιτη Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών- δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων
«Επιθυμώ να συνεισφέρω ως εθελοντής της ΑΡΣΙΣ, καθώς αναγνωρίζω την σπουδαιότητα του έργου που παρέχει, ενώ παράλληλα προσδοκώ την προσωπική μου ανάπτυξη ως εθελοντής της». – Ι.Β-Φοιτητής ψυχολογίας-διαδικτυακή στήριξη ημερίδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η αμοιβαία τροφοδότηση και η προσωπική εξέλιξη που νοηματοδοτεί η εθελοντική προσφορά είναι η κοινή συνισταμένη των απαντήσεων στην ερώτηση “γιατί επιλέγουν τον εθελοντισμό” που δίνουν οι ίδιοι οι εθελοντές της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Οι καθημερινές δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι εθελοντές στην ΑΡΣΙΣ απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών.
Κατά τη διάρκεια του 2019 υποστήριξαν ενεργά τις δράσεις της οργάνωσης 143 εθελοντές, το 2020 -υπό διαφορετικές συνθήκες λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό- συμμετείχαν 121, ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους 123 εθελοντές, είτε διά ζώσης είτε και εξ αποστάσεως.
Το μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντών είναι γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 19 και 39 ετών στην πλειοψηφία τους φοιτητές και εργαζόμενοι. Σε ό,τι αφορά τις χώρες καταγωγής, οι περισσότεροι εθελοντές προέρχονται από την Ελλάδα, αλλά και από τη Δανία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, όπως επίσης και από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και την Τουρκία.
Οι εθελοντές, με την εποπτεία και τη στήριξη του προσωπικού της ΑΡΣΙΣ και κατάλληλη εκπαίδευση μέσα από σεμινάρια, ημερίδες κι επιμορφωτικά εργαστήρια, συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως:
- Διδασκαλία ελληνικών και ξένων γλωσσών.
- Ενισχυτική διδασκαλία σε σχολικά μαθήματα, βοηθώντας παιδιά κι εφήβους να συνεχίσουν το σχολείο και να λειτουργήσουν καλύτερα στην καθημερινότητά τους.
- Ενταξιακές ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, όπως δημιουργική απασχόληση, θεατρικό παιχνίδι, μαθήματα κιθάρας και εργαστήρι με κατασκευές.
- Συμμετοχή σε ομάδες εργασίας στο δρόμο (Streetwork), στηρίζοντας οικογένειες σε ανάγκη.
- Συμμετοχή στις παρεμβάσεις του Κινητού Σχολείου, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε περιοχές οπού υπάρχουν ανήλικοι που στερούνται την τυπική εκπαίδευση.
- Συμμετοχή σε αθλητικές δράσεις όπως μπάσκετ, χορός, παρκούρ, υποστήριξη της ποδοσφαιρικής ομάδας ARSIS F.C.
- Συμβολή σε μεταφράσεις οδηγών εκπαίδευσης και κειμένων.
- Υποστήριξη οικογενειών στις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες όπως, η συνοδεία σε νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες.
- Συμμετοχή σε δράσεις ευαισθητοποίησης.
Η διαδικασία επιλογής και ένταξης που ακολουθείται, προβλέπει προσωπική συνέντευξη, συμπλήρωση και κατάθεση σχετικών εγγράφων εθελοντισμού, όπου δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις ικανότητες, δεξιότητες, ενδιαφέροντα, στις προτιμήσεις και στη διαθεσιμότητά τους για ένταξη σε δράσεις, ενώ εξίσου σημαντική είναι η διασφάλιση της τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας που δεσμεύει κάθε εργαζόμενο, ασκούμενο φοιτητή και εθελοντή που απασχολείται σε δομές της ΑΡΣΙΣ.
Οι εθελοντές υποστηρίζουν το πρόγραμμα “Ωρίων – Δράσεις για την Πρόληψη της Περιθωριοποίησης των Ανηλίκων και την Προστασία του Παιδιού” που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο, που άρχισε τον Ιανουάριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2021, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κεντρική Μακεδονία 2014-2020” και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.