Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις κοπές δέντρων

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του «SOSε τα δέντρα» στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας - Φωτογραφίες και βίντεο

Parallaxi
θεσσαλονίκη-συγκέντρωση-διαμαρτυρί-1013958
Parallaxi

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης τα μέλη του «SOSε τα δέντρα» στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις κοπές δέντρων που γίνονται τον τελευταίο καιρό στη Θεσσαλονίκη.

Με σύνθημα το “Φτάνει πια”, τα μέλη του δικτύου για το αστικό πράσινο «SOSε τα δέντρα» κάλεσαν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σήμερα το απόγευμα στις 18.30 στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας για ενημέρωση αλλά και διαμαρτυρία σχετικά με τις αλόγιστες κοπές δέντρων στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο.

“Η σοκαριστική φωτογραφία της Λίνας Βανίδη έγινε η αφορμή για να εκφραστεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ένα κύμα αγανάκτησης για την παράλογη και αντιεπιστημονική καταστροφή των δέντρων και του δημόσιου χώρου” αναφέρουν στην ανακοίνωση’.

Για σχέδιο του Δήμου να κόψει ακόμα περισσότερα δέντρα μίλησε στους δημοσιογράφους η Ελένη Ιωαννίδου, μέλος του Δικτύου για το Αστικό Πράσινο “SOSε τα δέντρα”, ενώ εξήγησε πως η διαμαρτυρία τους είναι και για την “βάναυση και καταστροφική κλάδευση των δέντρων της πόλης” με κίνδυνο ασθένειας και σαπίσματος και για την λάθος τακτική να κλαδεύονται και να φυτελυονται δέντρα αυτή την εποχή. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως ανέφερε η κ. Ιωαννίδου, αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης για το αίτημα αναστολής των εργασιών κοπής των δέντρων, που έχουν καταθέσει, ενώ μίλησε για ατομική αξιολόγηση για κάθε ένα δέντρο χωριστά, “δεν μπορεί να κόβονται ολόκληρες δεντροστοιχίες μαζικά” όπως είπε.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση-πρόσκληση του Δικτύου:

«ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! στην κοπή 4.000 δέντρων, που στην πλειοψηφία τους χρειάζονται φροντίδα και όχι κοπή, όπως έχει αποδειχθεί από δειγματοληπτικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από ειδικούς επιστήμονες.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! στο καταστροφικό κλάδεμα/καρατόμηση χιλιάδων δέντρων που συνεχίζεται στα τέλη άνοιξης – αρχές καλοκαιριού, με τρόπο που έχει ήδη οδηγήσει κάποια από αυτά στον θάνατο.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! στις φυτεύσεις-κοροϊδία: ελάχιστες, με μικρά δεντρύλλια σε μέγεθος κλαδιού, εκτός φυτευτικής περιόδου, η οποία κανονικά διαρκεί από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! στην αντιεπιστημονική και παράλογη στάση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, αγνοώντας τις εκκλήσεις των επιστημονικών φορέων (Τμήμα Δασολογίας ΑΠΘ, Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία) να σταματήσουν άμεσα οι κοπές και οι κλαδεύσεις και να σχεδιαστεί μια άλλη δημοτική πολιτική πρασίνου, σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές της δασολογίας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! να είναι η Θεσσαλονίκη η πόλη με το λιγότερο ποσοστό πρασίνου στην Ευρώπη (1,6 τ,μ. ανά κάτοικο, ενώ το κατώτατο όριο που ορίζει ο ΠΟΥ είναι τα 9 τ.μ.)

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! στην αλαζονεία του Δήμου, που δεν συζητά, δεν ακούει και δεν έχει τη δημοκρατική ευαισθησία να περιμένει τις δικαστικές αποφάσεις από τις προσφυγές των πολιτών στη Δικαιοσύνη με ατράνταχτα νομικά και επιστημονικά επιχειρήματα. Αντίθετα, έχει προχωρήσει στην κοπή 115 δέντρων στην Τσιμισκή, και θα συνεχίσει με ακόμη 260 δέντρα στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Οι κάτοικοι της πόλης έχουμε φτάσει στα όριά μας! Ξέρουμε ότι μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η ατμοσφαιρική ρύπανση της Θεσσαλονίκης για την οποία η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η άνοδος της θερμοκρασίας, η ραγδαία υποβάθμιση του δημόσιου χώρου διαμορφώνουν μια αβίωτη πόλη. Και ταυτόχρονα βιώνουμε την απαξίωσή μας ως πολιτών, με τον Δήμο να περιφρονεί την αγωνία μας και να μας κατηγορεί για “προεκλογικά μικροπολιτικά παίγνια που κρατάνε την πόλη πίσω”. Με τον Δήμο να μην διαβουλεύεται, να μην ενημερώνει, να διασπαθίζει τους φόρους μας και τα δημοτικά τέλη, το υστέρημά μας δηλαδή, για την υποβάθμιση της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.

Η σοκαριστική φωτογραφία της Λίνας Βανίδη έγινε η αφορμή για να εκφραστεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ένα κύμα αγανάκτησης για την παράλογη και αντιεπιστημονική καταστροφή των δέντρων και του δημόσιου χώρου. Ελάτε λοιπόν στο ίδιο αυτό σημείο της φωτογραφίας, την Τρίτη 30 Μαϊου, στις 18.30, για να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί, με τη φυσική μας παρουσία, για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη Θεσσαλονίκη, και να το σταματήσουμε!
Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα”».
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα