Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν και την πινακίδα της πλατείας Εβραίων Μαρτύρων

Βρίσκεται επί της οδού Παπαναστασίου, μεταξύ των οδών Πριάμου και Μ. Μητσάκη.

Φίλιππος Δεργιαδές
θεσσαλονίκη-βανδάλισαν-και-την-πινακ-967243
Φίλιππος Δεργιαδές

Δεν έχουν τέλος στην πόλη οι βανδαλισμοί των νεοναζί νοσταλγών του Χίτλερ, των μνημείων που έχουν αφιερωθεί στη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που οδηγήθηκαν στα κρεματόρια της ναζιστικής Γερμανίας.

Μετά τους βανδαλισμούς στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο ΑΠΘ και στη τοιχογραφία στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, που περιγράφει τη μεταφορά των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι νοσταλγοί των ναζί δεν ξέχασαν την πινακίδα στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων.

Για όσους δεν το γνωρίζουν υπάρχει μία πλατεία στην Θεσσαλονίκη, που το 1986 ονομάστηκε «πλατεία Εβραίων Μαρτύρων», για να τιμηθεί η μνήμη των 50.000 Εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Η πλατεία βρίσκεται στην οδό Παπαναστασίου, μεταξύ των οδών Πριάμου και Μ. Μητσάκη.

Στη γωνία Παπαναστασίου και Πριάμου, υπάρχει πινακίδα που φέρει την ονομασία της πλατείας. Κάποιοι, προφανώς νοσταλγοί των ναζί, φρόντισαν να σβήσουν την ονομασία και από τις δύο πλευρές της πινακίδας. Μουτζούρωσαν την ονομασία και κόλλησαν πάνω στην πινακίδα μία άλλη ονομασία, χρησιμοποιώντας προβοκατόρικα το σήμα των αναρχικών.

Ωστόσο και η πλατεία δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Σπασμένα παγκάκια, απότιστα και ξεραμένα παρτέρια και διαλυμένα πλακόστρωτα, συνθέτουν μία θλιβερή εικόνα, που δεν τιμά κανένα.

Στην αυτοψία που κάναμε στο χώρο, ψάξαμε και δεν βρήκαμε κάποια αναθηματική πλάκα, κάποια εικαστική δημιουργία, ένα μνημείο, μία κατασκευή  που να θυμίζει και να ενημερώνει για τη θηριωδία των ναζιστών και των συνεργατών τους, που εξολόθρευσαν το 96% του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης, που στα μέσα του 20ου αιώνα αριθμούσε πάνω από 50.000 άτομα.

Εγκατάλειψη και αμνησία

Δυστυχώς ο δήμος Θεσσαλονίκης την έχει εγκαταλείψει στην μοίρα της. Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ήταν η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και την Κυριακή, στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε  η κεντρική εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Το απόγευμα της Κυριακής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε αφιερωματική συναυλία, με ομιλία από τον γνωστό καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Columbia Μαρκ Μαζάουερ, με τίτλο: «80 χρόνια μετά: Ενθυμούμενοι τη Θεσσαλονίκη το 1943».

Επίσης τις προηγούμενες ημέρες, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στον ΟΗΕ, ο Λέοντας Σαλτιέλ, πρότεινε κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης να μετονομαστεί σε Λεωφόρο των Εβραίων Μαρτύρων, πρόταση που έγινε αποδεκτή από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Πραγματοποιήθηκαν δηλαδή μία σειρά από επετειακές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

Κανείς όμως δεν θυμήθηκε ότι υπάρχει και η πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, κάπου εκεί στην περιοχή της Χαριλάου, όπου ο δήμος Θεσσαλονίκης αλλά και οι αρμόδιοι φορείς, όπως ίσως η Ισραηλιτική Κοινότητα, θα έπρεπε να φροντίσουν να υπάρξει η πρόνοια αποκατάστασης των βανδαλισμών και της φθοράς που παρατηρείται σε πολλά σημεία της πλατείας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα