Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμός από νεοναζί, τοιχογραφίας αφιερωμένης στο Ολοκαύτωμα

Ο δεύτερος το τελευταίο δεκαπενθήμερο

Parallaxi
θεσσαλονίκη-βανδαλισμός-από-νεοναζί-958575
Parallaxi

Συνεχίζεται απρόσκοπτα η δράση των νεοναζί στη Θεσσαλονίκη, με νέους βανδαλισμούς κατά μνημείων αφιερωμένων στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Μετά τους βανδαλισμούς στο μνημείο του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στις 29/12/22, ο νέος προκλητικός βανδαλισμός από τους νοσταλγούς της χιτλερικής θηριωδίας, είχε ως στόχο την καταστροφή, της  τοιχογραφίας για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, που υλοποίησε το 2021, η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη*.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Σήμερα 10/1 διαπιστώσαμε ότι η τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού που υλοποίησε το 2021 η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη* ανδαλίστηκε για δεύτερη φορά από νοσταλγούς του ναζισμού. Μέλη φασιστικώνομάδων αυτήν τη φορά κάλυψαν με αγκυλωτούς σταυρούς και σύμβολα μίσους μεγάλο μέρος της τοιχογραφίας προσπαθώντας για άλλη μια φορά να αμαυρώσουν όσα η τοιχογραφία συμβολίζει και υπενθυμίζει: Το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα.

Δυστυχώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες που ένα σημείο μνήμης που τιμά τη μακραίωνη εβραϊκή παρουσία στην πόλη μας και τα θύματα του Ολοκαυτώματος μπήκε στο στόχαστρο νεοναζιστικών ομάδων, καθώς και στις 28/12 βεβηλώθηκε το μνημείο που ανεγέρθηκε το 2014 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ και είναι αφιερωμένο στο παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο.

Τέτοιες πράξεις έκδηλου μίσους δεν τιμούν τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης μας και είναι χαρακτηριστικές της άγνοιας, της αμάθειας και των αντισημιτικών πεποιθήσεων από μερίδα θρασύδειλων συμπολιτών μας. Ωστόσο, είναι αυτές που μας κρατούν σε εγρήγορση και μας υπενθυμίζουν πώς το “μικρόβιο” του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας βρίσκεται ακόμα ενεργό στις κοινωνίες μας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ανάγκη να ενωθούμε και να αντισταθούμε συλλογικά απέναντι σε κάθε μορφή βίας και κοινωνικού στιγματισμού.

Τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη καταδικάζουν την αποτρόπαιη αυτή πράξη  και δηλώνουν ότι, όπως και σε προηγούμενες ανάλογες περιστάσεις, θα προβούν στην άμεση αποκατάσταση της τοιχογραφίας και ότι θα είναι εκεί κάθε φορά που θα συμβαίνει κάτι αντίστοιχο απαντώντας με δράση και δημιουργίαενάντια στη ρητορική του μίσους.

Καλούμε τους ενεργούς πολίτες της γειτονιάς και της πόλης συνολικότερα την Τρίτη 17/1 και ώρα 15:00, στο σημείο της τοιχογραφίας (Μιχαήλ Καλού&Δημ. Μαργαροπούλου γωνία) για να σβήσουμε τις μουντζούρες που αμαυρώνουν και προσβάλουν τη συνείδηση κάθε σκεπτόμενου πολίτη, ώστε να παραδώσουμε και πάλι στην πόλη αυτό που της αξίζει, το δικαίωμα στην μνήμη!

* Η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη αποτελείται από ανθρώπους σε φάση απεξάρτησης, εργαζόμενους/ες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ενεργούς κατοίκους της περιοχής και έχει την συμπαράσταση μεγάλου αριθμού πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα