Top

Θετικός στον ιό ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης

Λεπτομερής ενημέρωση και για την τρέχουσα κατάσταση σε διάφορες περιοχές.

Parallaxi
θετικός-στον-ιό-ο-βουλευτής-της-νδ-σταύ-676524
Parallaxi

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Κελέτσης.

O ίδιος, αν και είχε ψηφίσει επιστολικά χθες για την πρόταση μομφής, είχε βρεθεί σε  υπηρεσία της Βουλής.

Γι’ αυτό αρκετοί υπάλληλοι της υπηρεσίας βρίσκονται σε περιορισμό.

Κρούσμα είχε εντοπιστεί στο γραφείο του βουλευτού στην Αλεξανδρούπολη που συνδέεται με ήδη καταγεγραμμένο κρούσμα στο Πειραματικό Σχολείο της πόλης. Έπειτα από τεστ μοριακού ελέγχου, ο βουλευτής διαγνώστηκε χθες θετικός και παραμένει ασυμπτωματικός.

Δείτε την ανάρτηση του βουλευτή στο Facebook:

«Μετά την εκδήλωση κρούσματος Κορωνοιού στο γραφείο μου στην Αλεξανδρούπολη (που συνδέεται με ήδη καταγεγραμμένο κρούσμα στο Πειραματικό Σχολείο της πόλης) υποβλήθηκα κι εγώ σε τεστ μοριακού ελέγχου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής και τον ΕΟΔΥ το οποίο υπήρξε θετικό, χωρίς να έχω καθόλου συμπτώματα. Αυτονόητα ακολουθώ τις οδηγίες των ειδικών και τέθηκα σε καραντίνα. Με την βοήθεια του Θεού, τις προσευχές σας και την αγάπη σας είμαι βέβαιος πως θα κερδίσω κι αυτή τη μάχη. Ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών!».

Οι περιοχές που αλλάζουν επίπεδο συναγερμού-Τι ισχύει για μάσκα σε αυτοκίνητα-μηχανές

Υπενθυμίζεται ότι, αλλαγές στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την λοίμωξη Covid-19 ισχύουν από σήμερα  Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα από σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις περιφερειακές ενότητες ‘Αρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) από το επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) που βρίσκονταν, δηλαδή οι περιοχές αυτές από πράσινες περιοχές γίνονται κίτρινες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε παρόλα αυτά ότι στην περίπτωση των Σποράδων η αναβάθμιση έχει να κάνει μόνο την νήσο Σκιάθο και όχι την Σκόπελο και την Αλόννησο που παραμένουν πράσινες. Επομένως, η Σκιάθος περνά στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ενώ η Σκόπελος και η Αλόννησος παραμένουν στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Ακόμη, η επιτροπή των επιδημιολόγων αποφάσισε ότι από σήμερα το επίπεδο συναγερμού μειώνεται στις ακόλουθες περιοχές: Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου που ήταν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης), (στο πορτοκαλί δηλαδή), μειώνεται ο βαθμός συναγερμού τους και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.

Για τα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες , πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2. Αυτό δεν ισχύει βέβαια για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά. Στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) από το επίπεδο 2 που βρίσκονταν ( Επιτήρησης), στο πράσινο από το κίτρινο, κατεβαίνουν και περνούν οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου. Επίσης στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 3 που βρίσκονταν, δηλαδή γίνονται πράσινες από πορτοκαλί, περνούν από την Δευτέρα οι Π.Ε Ζακύνθου και Κέας- Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου αξιολογήθηκε η επιδημιολογική εικόνα όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και επικαιροποιήθηκε το επίπεδο συναγερμού σε κάθε μία από αυτές από την αρμόδια επιτροπή επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από σήμερα το πρωί η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ανέβηκε στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών ανέβηκαν και πέρασαν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης).

Συνεπώς, το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, με 13 περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 περιφερειακές ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26 33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25 14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23 2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4( Αυξημένου Κινδύνου) καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες. Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς , η Επιτροπή αποφάσισε για το επίπεδο συναγερμού και τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιωτικά συμπλέγματα, από την επόμενη Τετάρτη, σχετικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από νησί σε νησί και άρα η επιβολή των ίδιων μέτρων σε όλους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ενδεδειγμένη.

Τι ισχύει για χρήση μάσκας σε αυτοκίνητα – μηχανές

Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτες. Στο ΙΧ αυτοκίνητο η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική μόνο αν ο οδηγός και οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα. Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες. Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες σε ερώτηση του Skaigr η ΓΓΠΠ ανέφερε πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Υπενθυμίζεται πως στις «κίτρινες» περιοχές ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων σε ΙΧ είναι τα 4 άτομα, ενώ στις «κόκκινες» τα 3.

Αλλαγές στις αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων

Στο μεταξύ, αλλάζουν ξανά οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων στην εστίαση εξαιτίας της πανδημίας.

«Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.67924 (ΦΕΚ Β ́4709/23-10-2020) οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων των χώρων εστίασης αλλάζουν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Από την ΚΥΑ εξαιρούνται τα Κέντρα Διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων, catering, μπαρ όπου παραμένει το 1,8μ περιμετρικά.

Σύμφωνα με τα μέλη της η ομοσπονδία πλέον ισχύει το εξής:

Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους:

– Εάν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα 0,90 εκατ.

– Εάν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών 1,20 εκατ.

– Εάν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών 1,80 εκατ.

Ακόμη, μετά από σχετική ενημέρωση διευκρινίζεται ότι σε όλους τους χώρους εστίασης και αναψυχής απαγορεύεται ο χορός.

Έκκληση Βεργίδη για πιστή τήρηση μέτρων στο Κιλκίς

Έκκληση για εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού απευθύνει προς τους πολίτες ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, μετά την επιδείνωση της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

«Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, σε συνδυασμό με την πίεση που δέχονται Περιφερειακές Ενότητες και Δήμοι, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη πιστής και καθολικής εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να κλιμακώνεται. Υπάρχουν όλο και περισσότερα σημεία με πολλά κρούσματα. Εναπόκειται σε όλους μας να αποτρέψουμε την πρωτόγνωρη αυτή, επιδημιολογική επίθεση. Κανένα μέτρο δεν θα αποδώσει χωρίς αυστηρή τήρηση των μέτρων. Ο εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος. Όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα. Πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.

Ένα άλλο στοιχείο που μας καθιστά σε μεγαλύτερη εγρήγορση είναι το γεγονός ότι, εργαζόμενοι που διαμένουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς εργάζονται στις προαναφερόμενες περιοχές, οι οποίες έχουν περάσει στο «επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης» του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19.

Αντιστοίχως, εργαζόμενοι που διαμένουν στις προαναφερόμενες περιοχές, οι οποίες έχουν περάσει στο “επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης”, εργάζονται στην ΠΕ Κιλκίς.

Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Είναι ώρα ευθύνης, είναι ώρα υπεύθυνης στάσης, με σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Όσο εφαρμόζουμε τους βασικούς κανόνες, τόσο θα είμαστε ασφαλείς.

Το “πέπλο” αβεβαιότητας που σκεπάζει την καθημερινότητά μας δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει και να μας “αφοπλίζει”. Αν και η κόπωση από τα μέτρα είναι εμφανής, εντούτοις είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι στη μάχη αναχαίτισης της πανδημίας.

Ευρεία χρήση μάσκας, τήρηση των αποστάσεων και πιστή εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής είναι τα μόνα όπλα μας σε αυτή τη μάχη.

Απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να τηρήσουμε τα μέτρα, ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού».

Πρόστιμο σε τσίρκο και δεκάδες παραβάσεις για τη μάσκα στην Κρήτη

Πρόστιμο της τάξης των 1500 ευρώ βεβαιώθηκε σε ιδιοκτήτη τσίρκου στην Ιεράπετρα, έπειτα από σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε.

Όπως μετέδωσε το cretapost, στον συγκεκριμένο χώρο βρέθηκαν αρκετοί, υπεράριθμοι θεατές οι οποίοι ήταν όρθιοι.

Σημειώνεται ότι, αν ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης παρανομήσει εκ νέου, στην επιχείρησή του θα τεθεί λουκέτο.

Πάρτι και ξεφάντωμα στη Λαμία

Φοιτητές Τμημάτων της Λαμίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το έριξαν έξω μέχρι το πρωί σε χώρο που βρίσκεται κάτω από το Κάστρο της φθιωτικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το Lamiareport, το πάρτι έγινε το Σαββατόβραδο 24 προς 25 Οκτωβρίου στον ανοιχτό χώρο που βρίσκεται πλησίον της ιστορικής εκκλησίας της Αρχοντικής, με τη συμμετοχή άνω των 100 ατόμων.

Πάνω από 1.500 άτομα σε καραντίνα στα Τρίκαλα 

Ανησυχία επικρατεί στην περιοχή των Τρικάλων, αφού το επιδημιολογικό φορτίο είναι βεβαρημένο.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 1500 Τρικαλινοί βρίσκονται υπό καθεστώς καραντίνας, ενώ εντατικοί είναι οι έλεγχοι των αρμόδιων οργάνων για την τήρηση της καραντίνας.

Έξι κρούσματα σε εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας 

Συναγερμός σήμανε στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, μετά τον εντοπισμό έξι εργαζομένων θετικών στον ιό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη από την περασμένη Πέμπτη,  άντρας που εκτελεί χρέη διοικητικού υπαλλήλου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Από τα τεστ που διενεργήθηκαν, εντοπίστηκαν άλλοι πέντε θετικοί στον ιό.

Όλοι τους βρίσκονται σε καραντίνα και είναι ασυμπτωματικοί. Ένας παρουσίασε πυρετό, ωστόσο η κατάστασή του είναι καλύτερη.

Κατά την ίδια πηγή, υποβλήθηκαν εκ νέου σε rapid test και τα αποτελέσματα όλων ήταν αρνητικά.

Γυναίκα προσπάθησε να δικαιολογηθεί με αστείο τρόπο για τη μη χρήση μάσκας

Μία γυναίκα, κάτοικος Καλλιθέας, ανέφερε την πιο αξιοσημείωτη δικαιολογία για τη μη χρήση μάσκας.

Όταν οι αστυνομικοί της έκοψαν πρόστιμο η ίδια απάντησε ότι δεν βλέπει τον λόγο να φοράει μάσκα εφόσον βρίσκεται μόνη της σε εξωτερικό χώρο. Ακόμη, σημείωσε στην αστυνομικό ότι δεν είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει τα νέα μέτρα καθώς δουλεύει συνέχεια και δεν έχει χρόνο να βλέπει τηλεόραση ή να ακούει ραδιόφωνο.

Κοροναϊός – Πέτσας : Κοντά στο τοπικό lockdown περιφέρειες στη Β. Ελλάδα – Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και βλέπουμε κάποια θετικά και κάποια αρνητικά νέα. Τα θετικά νέα είναι ότι στην Αττική βλέπουμε μια σταθεροποίηση. Στη Βόρεια Ελλάδα, από την άλλη, υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές ανησυχίας, όπως για παράδειγμα τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη. Εκεί προσπαθούμε με συνεχή τεστ να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, να βρούμε το πραγματικό ρυθμό μετάδοσης του ιού στην κοινότητα και οι επόμενες 48 ώρες θα είναι πολύ σημαντικές για να δούμε αν χρειάζεται να μετακινηθούν περιοχές σε άλλη επιδημιολογική κατηγορία, αν θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε και αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είναι μια επιδημιολογική κατάσταση η οποία είναι δυναμική, και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιχαρακώσουμε τη διασπορά και να μην γίνει εστία ευρύτερης μετάδοσης σε ολόκληρη την επικράτεια» προσέθεσε.

Επισήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι το μόνο στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη για τις αποφάσεις. «Ο αριθμός των κρουσμάτων όταν μιλάμε για νεότερες ηλικίες που δεν μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας είναι άλλο πράγμα, από ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε ένα γηροκομείο ή σε μια ομάδα ηλικιακή άνω των 55ετών» είπε και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή μία στις δύο κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στην Αττική ενώ πριν 4-5 εβδομάδες ήταν 2 στις 3 κατειλημμένες. «Άρα έχουμε μια πρόοδο σε τοπικό επίπεδο, σε εθνικό όμως θα εξακολουθήσουμε να προσέχουμε συγκεκριμένες περιοχές».

Ο Στέλιος Πέτσας επίσης είπε ότι το λιανεμπόριο δεν είναι πηγή ανησυχίας για υπερμετάδοση του ιού, σημειώνοντας ότι και στις κόκκινες περιοχές το λιανεμπόριο θα δουλεύει. «Άρα ορισμένοι κλάδοι, όσο μπαίνουμε ακόμη και σε χειρότερη επιδημιολογική εικόνα, μπορεί να μην πληγούν τόσο, ενώ σε άλλους κλάδους μπορεί να είναι πιο δραστικά τα μέτρα, όπως για τα παράδειγμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάθε φορά θα αξιολογούμε και δεδομένα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία γιατί έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες του κράτους με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές» υπογράμμισε.

Απέρριψε το ενδεχόμενο να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, και συγκεκριμένα το να κλείνουν νωρίτερα, και επίσης είπε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας των ατόμων άνω των 65 ετών.

Για το συνωστισμό στον Άγιο Δημήτριο και τους ιερείς χωρίς μάσκες, είπε ότι κανείς δεν εξαιρείται από την εφαρμογή των μέτρων και είναι ευθύνη όλων να τηρούμε τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί και θεσπίζει η κυβέρνηση.

agios dimitrios

«Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας είναι ότι κατάφερε να πείσει τους πολίτες σε συντριπτική πλειοψηφία να τηρούν τα μέτρα. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, πρέπει να κυβερνήσουμε ανθρώπινες κοινωνίες. Δεν λειτουργούν όλοι σε συνθήκες εργαστηρίου, δεν ακολουθούν όλοι τα μέτρα. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη, συνεχώς θα κάνουμε έκκληση γιατί είναι προς το καλό της κοινωνίας να ακολουθεί τα μέτρα που συστήνονται για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Επομένως δεν είναι μόνο η προσέλευση στην εκκλησία, είναι σε οποιαδήποτε συνάθροιση που χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε πολλές φορές το μήνυμα προκειμένου να γίνει συνείδηση στους πολίτες να αποφύγουν το συγχρωτισμό» είπε υπογραμμίζοντας ότι η στάση της Εκκλησίας είναι πολύ υπεύθυνη όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πηγή: skai.gr/ in.gr/ cretapost.gr/ lamiareport.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα