Featured

Τι ακριβώς συνέβη στις Μυκήνες;

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Τι πρέπει να γίνει από δω και μπρος.

Parallaxi
τι-ακριβώς-συνέβη-στις-μυκήνες-649101
Parallaxi

Πως ξεκίνησε 

Πριν από είκοσι ώρες, στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής 30/8 πυρκαγιά εκδηλώνεται σε αγροτολιβαδική έκταση κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε από κάψιμο χόρτων σε χωράφι, κάψιμο που απαγορεύεται από το νόμο μέχρι τις 31/10.

Η φωτιά σύντομα παίρνει διαστάσεις και μοιραία περνά το συρματόπλεγμα που οριοθετεί τον αρχαιολογικό χώρο καίγοντας αγριόχορτα που φύονται εντός του.

Το μουσείο κλείνει αμέσως για προληπτικούς λόγους και το προσωπικό τίθεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Πως εξελίχθηκε

Η Πυροσβεστική κάνει τεράστια προσπάθεια καθώς η φωτιά έχει περάσει το φαράγγι του Χάβου να μην προκληθούν ζημιές στις αρχαιότητες. Έξι ώρες αργότερα η φωτιά έχει κατασβεστεί.

Τι λέει το υπουργείο

«Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή καθώς δούλεψε η πρόληψη και το γεγονός ότι ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία μετέβη επιτόπου σήμερα το πρωί για αυτοψία.

Τι λένε οι αρχαιολόγοι

Η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, μιλώντας στην parallaxi τόνισε ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, ότι η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο είναι η μικρότερη δυνατή και έχει προκληθεί όχι από τις φλόγες αλλά από τον καπνό που μοιραία μαυρίζει τμήμα των τειχών, όμως η βλάβη θεωρείται μηδαμινή καθώς οι υπάλληλοι του υπουργείο θα αναλάβουν την επανόρθωση.

Τι χρειάζεται να γίνει από δω και μπρος 

Άμεσε ενίσχυση του συστήματος πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου αλλά και όλων των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας και διαρκής ενημέρωση των υπαλλήλων του χώρου για τα συστήματα πυρόσβεσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα