Top

Τι αλλάζει στη ζωή μας από σήμερα- Το παρασκήνιο για τα σχολεία

Ένα βήμα πριν το ολικό lockdown Θεσσαλονίκη και Αττική.

Parallaxi
τι-αλλάζει-στη-ζωή-μας-από-σήμερα-το-πα-692831
Parallaxi
Μάριος Δαδούδης

Νέα αυστηρά μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα πανδημίας στη χώρα.

Χθες τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα καταστήματα και να απαγορεύσει την κυκλοφορία από τις 18:00 (αντί τις 21:00) τα Σαββατοκύριακα με σκοπό να περιορίσει τη διασπορά του ιού σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Όλα όσα αλλάζουν:
Κυκλοφορία μέχρι τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Aπό σήμερα στις 06:00, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη, την Αττική και τη Χαλκιδική γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 18:00 και ισχύει μέχρι τις 05:00 της επόμενης μέρας.

Επίσης, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων.

Οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν με φυσική παρουσία.

Παράλληλα, συνεχίζεται η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που είχαν ανοίξει, μόνο με click away.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και μόνο.

Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο, στις παραπάνω περιοχές, παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα, πράγμα που θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι λόγοι μετακίνησης
  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Κλείνουν τα πάντα σε πέντε περιοχές

Έκρηξη των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στον δήμο Θήρας, Μυκόνου, Χαλκίδας, Πάτρας και Αγίου Νικολάου Κρήτης, με αποτέλεσμα να είναι σε ισχύ ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα από αυτά που ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές.

Συγκεκριμένα στις παραπάνω περιοχές, από σήμερα στις 06:00 απαγορεύεται η κυκλοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Ακόμα, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο, τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Επιπλέον, ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Ακόμα, αναστέλλεται η λειτουργία των Δικαστηρίων.

Επιπροσθέτως, δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Οι «κίτρινες» περιοχές

Στις «κίτρινες» περιοχές ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 21:00 έως τις 05:00 της επόμενης μέρας. Τόσο τα Γυμνάσια, όσο και τα Λύκεια θα λειτουργούν διά ζώσης.

Η πραγματοποίηση των λειτουργιών στους χώρους λατρείας θα πραγματοποιείται με την παρουσία 25 ατόμων εντός των ναών και των 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς.

Τα καταστήματα θα λειτουργούν χωρίς ραντεβού και χωρίς click away και click inside με ένα άτομο ανά 25 τ.μ.

Ένα βήμα πριν το lockdown Αττική και Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, ένα βήμα πριν το ολικό lockdown βρίσκονται Αττική και Θεσσαλονίκη.

Στο τραπέζι έπεσε ένα αυστηρό απαγορευτικό με κλειστά μαγαζιά και σχολεία ή μια αυστηρή τήρηση των μέτρων με μεγαλύτερους περιορισμούς το Σαββατοκύριακο.

Τελικώς επικράτησε η δεύτερη άποψη καθώς στην ψηφοφορία που έγινε για ολικό lockdown, σύμφωνα με πληροφορίες, 10 μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής του και 18 κατά.

Αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι επιπτώσεις τους σε κάθε τομέα οικονομικής και κοινωνικής ζωής από την έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρείται κυρίως στην Αττική. Η κινητικότητα που υπάρχει τον τελευταίο μήνα κρίνεται ιδιαίτερα επιβαρυντική σε συνδυασμό με τον συνωστισμό σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι εμπορικοί δρόμοι της πρωτεύουσας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα οι εικόνες τα τελευταία Σαββατοκύριακα έχουν εντείνει την ανησυχία σε συνδυασμό με την αύξηση των συγκεντρώσεων σε σπίτια.

Έτσι, αποφασίστηκε ως ένα πρώτο μέτρο να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο από τις 06:00 σήμερα το πρωί με κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00. Δευτέρα έως Παρασκευή η μόνη αλλαγή που επέρχεται είναι η κατάργηση του click in shop και η λειτουργία μόνο του click away.

Η κυκλοφορία τις καθημερινές παραμένει στις 21.00 διότι κρίθηκε ότι αν συμπιεστεί η κυκλοφορία θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς καθώς και σε άλλους χώρους.

Σχολεία: Τρεις επιλογές στο τραπέζι

Όσον αφορά στη συζήτηση που έγινε για τα σχολεία, διατυπώθηκαν τρεις ξεχωριστές απόψεις.

Η πρώτη ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν, αφού δεν έχει διαπιστωθεί ότι δημοτικά και παιδικοί σταθμοί βοηθούν στην εξάπλωση της πανδημίας.

Η δεύτερη να κλείσουν γυμνάσια και δημοτικά και να παραμείνουν ανοιχτά παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και η τρίτη εισήγηση να κλείσουν όλα τα σχολεία.

Τελικά στην ψηφοφορία που έγινε επικράτησε η πρώτη άποψη.

Μόσιαλος: “Αρκετά με τη συνεχή τρομολαγνεία”

Σούπερ μάρκετ και καταστήματα: Τι αλλάζει

Τα σούπερ μάρκετ στις «κόκκινες» περιοχές αναμένεται να λειτουργούν κανονικά το Σάββατο, ωστόσο με νέο ωράριο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική θα ξεκινάει από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα τα σούπερ μάρκετ να κλείνουν νωρίτερα (17:00), ώστε ο κόσμος να προλαβαίνει να επιστρέψει στην οικία του, πριν την απαγόρευση στις μετακινήσεις.

Παρόλα αυτά, ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές θα προσέρχονται στα σούπερ για τις αγορές τους, παραμένει ο ίδιος και δεν αλλάζει.

Συνεχίζεται το μέτρο των περιορισμών στις μετακινήσεις, οπότε οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή να μετακινηθούν με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Για τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. Τέλος, κατά τον χρόνο παραμονής στα ταμεία, οι πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους.\

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, όπως έγιναν κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, «αξιολογήθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και αποφασίστηκε κατ’ αρχήν η ένταξη στις ”κόκκινες” περιοχές τής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής». Έτσι, μαζί με την Αττική, στις περιοχές αυτές τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως εξής:

Τέλος το Click n’ Shop -Ψώνια μόνο με click away τις καθημερινές

Αναστέλλεται η λειτουργία του Click N’ Shop, που ίσχυε έως σήμερα για καταστήματα ρούχων, υποδημάτων και βιβλιοπωλείων, όπου οι πολίτες θα μπορούσαν να εισέλθουν στο κατάστημα έπειτα από ραντεβού. Το λιανεμπόριο θα λειτουργεί μόνο με τη μέθοδο του Click Away και μόνο τις καθημερινές.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες αισθητικής, ΚΤΕΟ και καταστήματα ΟΠΑΠ συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά με τα μέτρα που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Κλειστά όλα με εξαιρέσεις τα Σάββατα

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, τα καταστήματα αυτά θα λειτουργούν από Δευτέρα ως Παρασκευή μεταξύ 07.00 και 20.00, όπως ισχύει έως σήμερα. Την ίδια ώρα, λιανεμπόριο αλλά και λαϊκές αγορές δεν θα λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα. Η διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

Τα μόνα καταστήματα που θα μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο είναι σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, βενζινάδικα και φαρμακεία, που θα λειτουργούν μεταξύ 07:00 και 17:00. Αυτό εξαιτίας της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18.00 σε Αττική και Θεσσαλονίκη για τα Σαββατοκύριακα.

Με πληροφορίες από in.gr/ iefimerida

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα