Ελλάδα

Τι απαντά ο Παυλάκης για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Αύριο οι πρώτες δόσεις φτάνουν στη χώρα μας.

Parallaxi
τι-απαντά-ο-παυλάκης-για-το-εμβόλιο-της-743231
Parallaxi

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Γιώργος Παυλάκης Γιατρός- Ερευνητής σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν την χρήση του J&J παρότι έχουν παρουσιαστεί μόνο έξι περιστατικά σε 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: « είναι λιγότερο από ένα γεγονός, ένα συμβάν στο εκατομμύριο. Είναι μία πολύ σπάνια παρενέργεια επειδή έχουμε το προηγούμενο της AstraZeneca και επειδή και αυτό είναι ένας κορονοϊός ο οποίος είναι παρόμοιος με αυτόν που υπάρχει στο εμβόλιο της AstraZeneca οι ρυθμιστικοί οργανισμοί είπαν ότι παύουν τη χορήγηση, αυτές που αφορούν την κεντρική κυβέρνηση δεν θα με έκπληξη αν πολλές πολιτείες συνεχίσουν τη χορήγηση.

Πολλές φυσικά θα κάνουν παύση. Αυτό δεν σημαίνει σταμάτημα είναι παύση. Αύριο θα υπάρξει μία σημαντική συνεδρία της επιτροπής που θα κοιτάξει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν και θα λάβει αποφάσεις για το τι θα γίνει παρακάτω».

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η χορήγη αυτού του σκευάσματος, τόνισε: «Αν λάβουμε σαν δεδομένο ότι αυτές οι σπάνιες παρενέργειες οφείλονται στο εμβόλιο και πρέπει να αρχίσει σίγουρα κανένας με πολύ σοβαρή μελέτη.

Αν το λάβουμε υπόψη νομίζω ότι το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές. Υπάρχουν γιατροί στην Ελλάδα που ξέρουν ότι κάναμε εμβόλια σε όλα παιδιά με τον εμβόλιο που ξεκλείδωσε την πολιομυελίτιδα και αυτό το εμβόλιο είχε παρόμοιες παρενέργειες. Τρεις στο εκατομμύριο και το έκαναν όλα τα παιδάκια στην Ελλάδα.

Αυτό βοήθησε τον κόσμο αυτή τη στιγμή που μιλάμε εκατομμύρια εκατομμυρίων παίρνουν αυτό το εμβόλιο στην Αφρική τα παιδιά και κανένας δεν ενδιαφέρεται για μία ή τρεις στο εκατομμύριο παρενέργειες γιατί η χρήση του εμβολίου προστατεύει την κοινωνία και είναι πολύ καλό να γίνεται και το εμβόλιο J&J επειδή είναι γρήγορο

Πολλές χώρες έχουν βασίσει μεγάλες ελπίδες ακόμα και στην Αμερική δεν βγαίνει νομίζω ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών για να γίνουν εμβολιασμοί σε όλον τον πληθυσμό μέχρι τέλος του Μαΐου αν βγει από την εξίσωση το εμβόλιο αυτό, γι αυτό τον λόγο πρέπει κανένας να είναι προσεκτικός γιατί μία στο εκατομμύριο περιπτώσεις δεν είναι λόγος για να απαγορευθεί το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή.»

Συναγερμός και στην ΕΕ με το εμβόλιο Johnson & Johnson – Καθυστερούν οι παραδόσεις λόγω θρομβώσεων

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε πως επανεξετάζει τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε ανθρώπους που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μετά την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, η εταιρεία δήλωσε την Τρίτη ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων της κατά του κορονοϊού. στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κολοσσός φαρμακευτικών – και όχι μόνο προϊόντων – ανακοίνωσε επίσης πως επανεξετάζει τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε ανθρώπους που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Ε.Ε. παρέλαβε χθες τα πρώτα εμβόλια της εταιρείας, ενώ στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη η άφιξη της πρώτης παρτίδας (33.600 δόσεις) και την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου, θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

ΕΡΕΥΝΑ: Αυξήθηκε το κάπνισμα στη διάρκεια της πανδημίας

Αύριο τα πρώτα εμβόλια Johnson & Johnson στη χώρα

Αύριο αναμένονται οι πρώτες 33.000 παρτίδες του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από την ερχόμενη Δευτέρα.

«Είναι ένα εμβόλιο που έχει το χαρακτηριστικό ότι έχει μία δόση σε αντίθεση με τις δύο δόσεις των υπόλοιπων εμβολίων. Αυτό θα βοηθήσει να επιταχυνθεί ο πρόγραμμα εμβολιασμού.»

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών επιταχύνεται. Από την προσεχή Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18 εως 59 ετών.

Ακολουθεί στις 21 Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εκπαιδευτικούς και τα άτομα ηλικίας 55 με 59 ετών, ενώ από το Σάββατο 24 του μηνός θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους και οι πολίτες ηλικίας 50-54 ετών.

«Όλες αυτές οι ομάδες είναι συνολικά 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι πολλοί συμπολίτες μας.»

Στόχος της κυβέρνησης είναι τον Μάιο ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για τους σαραντάρηδες.

Στο μεταξύ, μουδιασμένη παραμένει η κίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα της Astra Zeneca.

Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί στο LIVE NEWS, 9 στους 10 με κλεισμένο ραντεβού για εμβόλιο AstraZeneca , τους ζητούν να το ακυρώσουν.

«Έχουμε συνεχώς ακυρώσεις. Έχει φοβηθεί ο κόσμος. Κανείς δεν θέλει να κάνει το AstaZeneca. Παίρνουν τηλέφωνα και ακυρώνουν τα ραντεβού.»

Η αρνητική δημοσιότητα και οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις οργανισμών για το συγκεκριμένο εμβόλιο προκάλεσε αναταραχή στους πολίτες παραδέχτηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Είναι κατανοητή οποιαδήποτε διστακτικότητα. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή με βάση τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνά το 90%, που είναι λίγο πιο χαμηλά από τις υπόλοιπες εταιρείες.»

«Είναι προϊόν της σύγχυσης και της παραπληροφόρησης που έχει υποστεί ο πολίτης. Δεν φταίει εκείνος. Θα πρέπει να υιοθετηθεί μια καινούργια τακτική από τους υπευθύνους για να ανατραπεί αυτό το ποσοστό.»

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ήταν γνωστό από τον Σεπτέμβριο πως τα εμβόλια κατά της covid-19 αυξάνουν λίγο έως πολύ την πηκτικότητα του αίματος κι επομένως τον κίνδυνο θρομβώσεων.

«Το πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ότι πυροδότησε ένα ανοσοποιητικό. Έκανε μια αλλαγή η οποία προκαλεί επιπλέον θρομβώσεις πιο επικίνδυνες γιατί συνδυάζονται με βαριά αιματολογική εικόνα.»

Υπενθυμίζεται πως μόνο μία θανατηφόρα περίπτωση έχει καταγραφεί στη χώρα μας σε σύνολο 380.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.»

Στο πεδίο του φαρμάκου, ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας για εισπνεόμενη ουσία που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως από ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

«Η εισπνεόμενη βουδεσονίδη στις πρώτες 7 ημέρες των συμπτωμάτων COVID-19 φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα ανάγκης επείγουσας ιατρικής περίθαλψης»

Η συγκεκριμένη ουσία είναι φτηνή και εύκολα διαθέσιμη ενώ εκτιμάται πως θα είναι αποτελεσματική και στις παραλλαγές του κορωνοϊού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα