Τι απαντούν οι ειδικοί για το φρένο της επιτροπής στους εμβολιασμούς με AstraZeneca
Απόφαση που προκάλεσε σύγχυση στον κόσμο.
Η επιτροπή Εμβολιασμών έβαλε «φρένο» στο εμβόλιο της AstraZeneca, γεγονός που έφερε σύγχυση στον κόσμο.
Ο Θεοκλής Ζαούτης – καθηγητής Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας στο παν. της Πενσυλβάνια, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», σχολίασε την απόφαση των επιστημόνων και αναφέρθηκε στο κεφάλαιο «εμβολιασμός και παιδιά».
Η επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να σταματήσει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και πάνω. Η επιτροπή στηρίζει την απόφασή της αυτή στο γεγονός ότι ήδη υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα, ενώ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
«Στηρίζεται στα δεδομένα και την εξέλιξη» ανέφερε, σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση της επιτροπής ο κ. Ζαούτης. «Εξελίσσεται συνέχεια η νόσηση και τα δεδομένα και αυτές οι αποφάσεις έχουν κάνει με τα νέα δεδομένα και την εξέλιξη της νόσησης» πρόσθεσε.
«Οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες. Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλές φορές περισσότερες από το εμβόλιο. Υπάρχει η παρενέργεια, αλλά η νόσος Covid -19 φτάνει κοντά στο 20% να πάθει θρόμβωση. Το ισοζύγιο έχει αλλάξει κι έτσι πάρθηκε αυτή η απόφαση» τόνισε.
Βατόπουλος: Γιατί σταματά ο εμβολιασμός με AstraZeneca
Τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφαση το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως είπε η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κοροναϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά.
«Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παραμένει χαμηλή η πιθανότητα θρόμβωσης Ωστόσο, επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000.
«Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε.
Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.
Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε στον Σκάι, ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.
Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.
Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Δεν συνιστώ δεύτερη δόση με άλλο σκεύασμα
«Δεν συνιστάται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση της AstraZeneca» δήλωσε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τον προβληματισμό που προκαλεί η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σε όσους είναι κάτω των 60 ετών και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου.
«Οι συστάσεις που γίνονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κίνδυνο του εμβολίου αλλά και με τον κίνδυνο της νόσου» τόνισε και επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο να υπάρξει παρενέργεια στη δεύτερη δόση.
«Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε όμως στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.
Εκτίμησε δε ότι το όφελος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η ταχύτητα σε σχέση με την επιλογή ενός άλλου σκευάσματος. “Για τη δεύτερη δόση δεν είναι ξεκαθαρισμένο ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα με άλλο σκεύασμα” εξήγησε και ζήτησε να έχουμε στο μυαλό μας χώρο για αλλαγή των επιστημονικών δεδομένων.
“Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση και χρειάζεται να είμαστε ένα βήμα παραπέρα στο να αντιλαμβανόμαστε το γιατί” είπε.
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει, για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, εάν χρειαστεί τρίτη δόση απάντησε ότι υπάρχουν μελέτες για το πόσο αποτελεσματικό είναι το μικτό σχήμα, οπότε μέχρι τότε μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα.