Τι δείχνει έρευνα για τα αντισώματα σε εμβολιασμένους με Moderna
Η μέτρηση του επιπέδου των αντισωμάτων συνιστά, επίσης, ένα αντιπροσωπευτικό δείκτη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά του κορoνοϊού στον οργανισμό αποτελούν έναν καλό δείκτη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σύμφωνα με μία αμερικανική έρευνα σε εμβολιασμένους με Moderna. Αυτή η διαπίστωση θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών των εμβολίων στο μέλλον.
Οι επιστήμονες και οι ρυθμιστικές-εποπτικές Αρχές μέχρι σήμερα βασίζονται σε μεγάλες ελεγχόμενες με εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο) κλινικές δοκιμές για να προσδιορίσουν κατά πόσο ένα νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 «δουλεύει».
Όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη από επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Φρεντ Χάτσινσον, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και την εταιρεία Moderna, η μέτρηση του επιπέδου των αντισωμάτων στους εμβολιασμένους συνιστά, επίσης, ένα αντιπροσωπευτικό δείκτη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε έναν άνθρωπο.
Η μελέτη, που ανέλυσε δεδομένα από κλινική δοκιμή σε 30.000 άτομα και η οποία ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, βρήκε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι πιο αποτελεσματικό στους εμβολιασμένους που έχουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων. Αυτοί οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν στη συνέχεια από τον κορονοϊό.
Η εύρεση ενός υποκατάστατου αξιόπιστου δείκτη αποτελεσματικότητας των εμβολίων αναμένεται να επιταχύνει τις εγκρίσεις νέων εμβολίων στο μέλλον, χωρίς να χρειαστούν καν δαπανηρές και χρονοβόρες μεγάλες δοκιμές ελεγχόμενες με πλασίμπο, σύμφωνα με τον ερευνητή δρα Πίτερ Γκίλμπερτ του Ινστιτούτου Fred Hutchinson. Όπως ανέφερε, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση ανάλογων δεδομένων από τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και AstraZeneca, διαμορφώνεται σταδιακά η πεποίθηση ότι όντως τα αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικός δείκτης του κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κορονοϊού «δουλεύουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ