Τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου που θα εκδώσει «κορονο-ομόλογα» εισηγούνται οι επίτροποι Τ. Μπρετόν και Π. Τζεντιλόνι

Προκειμένου να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Parallaxi
τη-δημιουργία-ευρωπαϊκού-ταμείου-που-415582
Parallaxi

Τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου, χρηματοδοτούμενου από φόρους, το οποίο θα εκδίδει μακροπρόθεσμα ομόλογα, ζητούν οι Ευρωπαίοι επίτροποι, αρμόδιοι για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν και για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με άρθρο τους, που θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι επίτροποι της Γαλλίας και της Ιταλίας τονίζουν ότι για την Ευρώπη «δεν υπάρχει πλέον άλλος δρόμος από αυτόν της ενότητας και της αλληλεγγύης» και ζητούν μία «άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των κρατών-μελών και της ΕΕ σε ό,τι αφορά την πολιτική διακυβέρνηση, την αποφασιστικότητα και τους πόρους». Ως «κλειδί» για την επιτυχία των έκτακτων μέτρων που σχεδιάζουν όλα τα κράτη, οι δύο επίτροποι αναδεικνύουν την πρόσβαση σε ρευστότητα, μέσω δανείων εγγυημένων από το Δημόσιο και χαρακτηρίζουν «αναπόφευκτες» τις αποφάσεις που έλαβαν ως τώρα η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πρέπει, όμως, να κάνουμε και ένα βήμα πιο πέρα, προκειμένου να σταματήσουμε την κρίση, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και κατόπιν, γρήγορα, να ανοικοδομήσουμε τη βιομηχανική βάση και την εσωτερική αγορά για κάθε χώρα», αναφέρουν και κάνουν λόγο για τρεις αρχές που πρέπει να τηρηθούν: Να μην αποκλειστεί καμία χώρα, να μην εξελιχθεί καμία οικονομία σε απομονωμένο θύμα της πανδημίας και όλα τα κράτη-μέλη να έχουν υπό ανάλογους όρους δίκαιη πρόσβαση στο χρέος που απαιτείται για τη χρηματοδότηση των σχεδίων τους.

Λόγω του μεγάλου ποσού που απαιτείται, ο κ. Μπρετόν και ο κ. Τζεντιλόνι προτείνουν να δημιουργηθεί επιπλέον ένας πυλώνας, εκτός από την ΕΚΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα έχει ως αποκλειστική αποστολή την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων. Θα μπορούσε, μάλιστα, σε αυτό το «μη-συμβατικό χρηματοδοτικό εργαλείο», να διοχετευθούν οι φόροι των πολιτών και με ένα σύστημα διακυβέρνησης να αποτραπεί ο οποιοσδήποτε ηθικός κίνδυνος, κυρίως με την αναζωογόνηση της βιομηχανίας ως αυστηρά οριοθετημένο στόχο. Αυτή η ιδέα, υποστηρίζουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον επείγοντα χαρακτήρα και την έκταση των αναγκών, θα μπορούσε να συμπληρώσει τις προτάσεις της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Ο χρόνος πιέζει. Οι συνθήκες απαιτούν δημιουργικότητα», επισημαίνουν οι επίτροποι στο άρθρο τους και υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη έχει διδαχθεί από τις προηγούμενες κρίσεις. «Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κρίση, θα ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να επιδείξει σταθερή αλληλεγγύη ώστε να βγει ενισχυμένη από αυτήν τη χωρίς προηγούμενο κατάσταση», καταλήγουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα