Τι είναι η υπερυπνία και γιατί κάποιοι άνθρωποι νυστάζουν συνέχεια
Πώς θεραπεύεται η υπερβολική υπνηλία
Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να κοιμάστε συνέχεια, τότε πιθανότατα να υποφέρετε από υπερυπνία (hypersomnia), ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια διαταραχή του ύπνου που προκαλεί στον ασθενή υπερβολική υπνηλία.
Σύμφωνα με την ιατρική ιστοσελίδα Healthstat.gr, η πιο κοινή αιτία που ευθύνεται για την υπερυπνία, είναι ο ανεπαρκής ύπνος, ο οποίος σίγουρα επηρεάζει πολλούς από εμάς, λόγω των γρήγορων ρυθμών της σύγχρονης ζωής.
Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οφείλεται σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας, σε βάρδιες στη δουλειά, σε αυξημένες οικογενειακές απαιτήσεις (όπως ένα νέο μωρό στην οικογένεια), σε σπουδές ή έντονη κοινωνική ζωή. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου, κάποια φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και ιατρικές ή ψυχιατρικές ασθένειες. Η υπερυπνία μπορεί να θεραπευτεί. Η συνηθέστερη μέθοδος είναι να προσαρμόσουμε τις ώρες ύπνου μας στον τρόπο ζωής μας.
Χαρακτηριστικά της υπερυπνίας
Τα χαρακτηριστικά της υπερυπνίας ποικίλλουν από το ένα άτομο στο άλλο, ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τυχόν υποκείμενες αιτίες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση των Διαταραχών Ύπνου, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ορίζεται ως «η αδυναμία να παραμείνετε ξύπνιοι και σε εγρήγορση».
Σε ακραίες περιπτώσεις, ένα άτομο με υπερυπνία μπορεί να κοιμάται τη νύχτα για 12 ώρες ή περισσότερο, αλλά να εξακολουθεί να αισθάνεται την ανάγκη να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, ακόμη και ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να μην βοηθήσει την κατάσταση. Είναι πιθανό ένα άτομο με υπερυπνία να έχει πολύ διαταραγμένο ύπνο αλλά να μην το γνωρίζει.
Συμπτώματα υπερυπνίας
Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα της υπερυπνίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αίσθηση κούρασης όλη την ημέρα
- Ανάγκη για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Παρά τον βραδινό ή και μεσημεριανό ύπνο δεν αισθάνεστε αναζωογονημένοι
- Δυσκολία στη σκέψη και στη λήψη αποφάσεων. Το μυαλό δεν μπορεί να σκεφτεί ξεκάθαρα.
- Δυσκολία στη μνήμη ή τη συγκέντρωση
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε οι ίδιοι τον εαυτό σας
- Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ποτά με καφεΐνη λίγο πριν κοιμηθείτε.
- Ακολουθήστε μια ρουτίνα χαλάρωσης για να αποτρέψετε το νυχτερινό άγχος.
- Να ασκήστε τακτικά και να φροντίσετε να διατηρείτε ένα φυσιολογικό βάρος για το ύψος σας.
- Να τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή για να αποτρέψετε τις διατροφικές ελλείψεις.
- Μην βλέπετε τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα.
- Βεβαιωθείτε ότι δεν αισθάνεστε πολύ κρύο ή ζέστη στο κρεβάτι.
- Να κρατάτε μια τακτική ρουτίνα ύπνου, ώστε το σώμα σας να «γνωρίζει» πότε είναι η ώρα για ύπνο.
- Πηγαίνετε για ύπνο μόνο όταν αισθάνεστε υπνηλία.
- Εάν είναι δυνατό, πάρτε σύντομους «υπνάκους» κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνετε σε εγρήγορση. Ο μεσημεριανός ύπνος γενικά δεν συνιστάται όταν κοιμάστε καλά το βράδυ γιατί μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Ωστόσο, ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι πολύτιμος σε επαγγελματικό περιβάλλον και σε άλλες περιπτώσεις όπου απαιτείται συγκέντρωση, όπως η προετοιμασία για οδήγηση ή σε τακτικά διαλείμματα σε ένα μεγάλο ταξίδι.
Με πληροφορίες: www.Healhstat.gr